Skocz do zawartości

Jęczmień ozimy i jary

Miki7211

Rekomendowane odpowiedzi

Potrzebuję bardzo pilnej porady! Mianowicie wdały mi się nie wiem skąd wołki w jęczmień który leży na stropie, zauważyłem że jest ciepły, jak go przeruszam to strasznie kurzy i ma taki dziwny zapach. Po pryskałem go na wołki właśnie i pytanie co z tym dalej robić? Będzie się to na pasze dla świń nadawać?? 

29 minut temu, MalyRolnik18 napisał(a):

Potrzebuję bardzo pilnej porady! Mianowicie wdały mi się nie wiem skąd wołki w jęczmień który leży na stropie, zauważyłem że jest ciepły, jak go przeruszam to strasznie kurzy i ma taki dziwny zapach. Po pryskałem go na wołki właśnie i pytanie co z tym dalej robić? Będzie się to na pasze dla świń nadawać?? 

Dużo tego masz? Mocno się zagrzał? 

49 minut temu, krilan06 napisał(a):

Dużo tego masz? Mocno się zagrzał? 

Nie dużo ze 4t na stropie. Nie jest mocno gorący tylko lekko ciepły ale ten zapach taki dziwny... 

49 minut temu, Matey napisał(a):

Teoretycznie utylizacja praktycznie niekoniecznie. 

Musisz go przemieszać i najlepiej potem gazować, ew szukać hodowcy co Ci ten jeczmien przerobi. Ale jak już go opryskales to musisz czekać 

Świnie mam to dałbym sobie z tym rady. Będę mieszał i opryskam jeszcze raz tylko nie wiem czy na pasze się nadaje bo dziwny zapach ma. 

W dniu 20.12.2024 o 16:34, mysza103 napisał(a):
39 minut temu, MalyRolnik18 napisał(a):

Nie dużo ze 4t na stropie. Nie jest mocno gorący tylko lekko ciepły ale ten zapach taki dziwny... 

Świnie mam to dałbym sobie z tym rady. Będę mieszał i opryskam jeszcze raz tylko nie wiem czy na pasze się nadaje bo dziwny zapach ma. 

Przedmuchać, daj do paszy że 30 procent i coś na toksyny. Dużo paszy dziennie zużywasz?

4 godziny temu, MalyRolnik18 napisał(a):

Zapach dziwny bo ten jęczmień żyje ( życie się w nim toczy) to i śmierdzi odchodzami czy zdechniętymi osobnikami . Pryskanie za wiele nie pomoże bo załatwi tylko to co na wierzchu , zresztą 4 tony to nie wiele można rozrzucić cienko ( jak jest miejsce) i wówczas opryskać , albo gazowanie na tej kupce co masz ewentualnie chyba nawet lepsza opcja , załadować to na przyczepę i zagazować na przyczepie , bo jak nie zużyjesz tego dosyć szybko a poleży jeszcze jakiś dłuższy czas to będzie tylko gorzej , a świnie z tym wołkiem przerobią bez problemu , będą miały więcej białka podane.

• Thanks 1

Jak w miarę szczelna przyczepa i nakryjesz plandeką to tabletki zrobią najlepszą robotę, a przy okazji samym przerzuceniem troche się odkurzy.

Tylko uwaga z tabletkami i ich zakupem, bo po ostatnich wydarzeniach inspekcja lubi to.

Edytowane przez PTrend

44 minuty temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

milczenie jest złotem, a dla ciebie szansą. Mam tylko nadzieję że kolega cię znajdzie i za nazwanie brudasem konkretnie napierdoli, bo ja bym tak zrobił. Widzę że moderacja śpi, bo od dawna takiego głupoty wypisujesz, że ty się nadajesz na utylizacje, a nawet na taki przypadek szkoda by było środka.

Staszek zbiera na wp***dol co parę dni i oby go adresat spotkał i ryja obił. Można się nie zgadzać i spierać a nie obcych ludzi na dzień dobry od brudasów i jełopów wyzywać

Edytowane przez STIG13
  • Like 6

2 godziny temu, STIG13 napisał(a):

Staszek zbiera na wp***dol co parę dni i oby go adresat spotkał i ryja obił. Można się nie zgadzać i spierać a nie obcych ludzi na dzień dobry od brudasów i jełopów wyzywać

Z tego co wiadomo to pijaczek bez pojęcia ogólnie. Z rana mówią że pod sklepem zawsze o granacik w ręku. 

Potwierdzam

W dniu 22.12.2024 o 22:42, yacenty napisał(a):

Jestem ciekaw jak to będzie działać skoro jęczmień tak szybko startuje i często wiosna już jest dywan

Będzie działać w tym roku robiłem na wiosnę taki zabieg w ładnym jęczmieniu i było czyściutko.

Edytowane przez Miki7211
  • Like 1

15 godzin temu, Miki7211 napisał(a):

Będzie działać w tym roku robiłem na wiosnę taki zabieg w ładnym jęczmieniu i było czyściutko.

Powiem Ci ze niewiem czy to podziałało. Ostatnio 5 lat temu byłem zmuszony pryskać na wiosnę. Nomadem robiłem, ale za 2 dni przymrozek efekt taki ze w pszenicy potem poprawka w późniejszej fazie na dwuliścienne, miotła była w trakcie żniw, ale do czego zmierzam, bo miałem jeszcze żyto nie jakoś tam trawnik ale wiadomo że rusza szybko jak jęczmień i tam nie było praktycznie chwastow, żyto zdominowało. Takze u ciebie w jęczmieniu może było tak samo. 

4 godziny temu, Tomek90 napisał(a):

Powiem Ci ze niewiem czy to podziałało. Ostatnio 5 lat temu byłem zmuszony pryskać na wiosnę. Nomadem robiłem, ale za 2 dni przymrozek efekt taki ze w pszenicy potem poprawka w późniejszej fazie na dwuliścienne, miotła była w trakcie żniw, ale do czego zmierzam, bo miałem jeszcze żyto nie jakoś tam trawnik ale wiadomo że rusza szybko jak jęczmień i tam nie było praktycznie chwastow, żyto zdominowało. Takze u ciebie w jęczmieniu może było tak samo. 

Trafienie w odpowiednie warunki to połowa sukcesu ja wolałem poczekać troszkę dłużej niż pryskać przed lub po przymrozkach.  Ale to tak jak mówiłem koliduje później z resztą zabiegów. Trafiają się u nas na polach takie słabe górki klasa 6 jak siejemy to całe pole to jeśli przychodzi tam jęczmień czy pszenica  to i po wiosennym i jesienny  odchwaszaczaniu miotła się przebija bo zboża są poprostu słabe bo nie na tą glebe.

11 godzin temu, Miki7211 napisał(a):

Trafienie w odpowiednie warunki to połowa sukcesu ja wolałem poczekać troszkę dłużej niż pryskać przed lub po przymrozkach.  Ale to tak jak mówiłem koliduje później z resztą zabiegów. Trafiają się u nas na polach takie słabe górki klasa 6 jak siejemy to całe pole to jeśli przychodzi tam jęczmień czy pszenica  to i po wiosennym i jesienny  odchwaszaczaniu miotła się przebija bo zboża są poprostu słabe bo nie na tą glebe.

A czym na jesień pryskasz? Trzeba wcześniej robic zabieg, bo jak na cięższej glebie szpilka to na tej 6 klasie już może być za późno bo miętla wyskoczyła dawno.