Skocz do zawartości

jaki szeroki agregat uprawowy do ciagnika 65 konnego????

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

nie zdziwilbym sie jak juz jest podobny temat, no ale dobra

ciagnik z przednim napedem, jaka zoemia i teren?

mysle ze po prostym 2.8-3m da rade

bez przedniego napedu ziema klasy ciezkiej teren bez gór tak myslałem nad 2.80 a jakiej firmy polecasz kolego bomet akpil????

Opublikowano

wszystko zależy od ciągnika i biegu jaką chcesz robić ;) Ja moim Fordem 65KM ciągałem agregat 2.5m na 2H, czyli prędkość ok 12km/h i ładnie sobie radził. Inni ciągają agregat na 1H to wtedy możesz większy wziąć, ale ja bym wolał mniejszy a szybciej jeździć;)

• Like 1
Opublikowano

Za mało wiemy ale coś już podpowiedzieli ja do 3p 48 km miałem 2,4 m z podwujny wałek inny u nas miał do 60 tki kilka koni więcej miał 2,8 m i szedł teraz mam 67 konny z napędem i mam 2,7 m pod poznaniaka uprawowy siewny i spokojnie idzie i podniesie bez dociążenia przodu ,ty bez napędu spokojnie 2,8 m mniejszego nie ma sensu pozatym zastanów się nad małym uprawowo siewnym z hydropakiem na forum jest filmik 60 z takim zestawem i daję radę

Opublikowano

ja ciągam 82 konnym pronarem z bometu 2,8 metra i lekko nie ma a ty chcesz 3 metry do 65 koni. Na ciężkie ziemie musisz mieć prędkość zeby dobrze uprawić a nie jechać 5 na godzinę. 2,6 to i tak za dużo zeby odpowiednią prędkość uzyskać

Opublikowano (edytowane)

Zależy jakiej marki ten ciągnik bo moc a moc to przepaść-mój 60-konny bez problemu ciągnie 2,8

tu sie zgodze i nie zgodze ;) Otóż rzeczywiście zależy od ciągnika ale też od zestopniowania skrzyni ;) Jak mówiłem na 2H spokojnie ciągałem 2.5m, a na wiosne to i 2.8m spokojnie by szło. Ziemie mam ciężkie i prędkość robi swoje. Ale w świeżej orce 2.5m to niemal za dużo ;)

Edytowane przez rafal4610
Opublikowano

Panowie czy do ciągnika landini 6550 65 km skrzynia 12 przód 4 tył bez napędu, szerokie opony będzie odpowiedni agregat 2,8m na podójnym docisku wałka. ziemia I-IV klasy pagórkowate. Dla orjentacji orka zimowa c-c330- 3 luib 4 biegiem wykonywana pług 2 unia grudziądz

Opublikowano

ja ciągam 82 konnym pronarem z bometu 2,8 metra i lekko nie ma a ty chcesz 3 metry do 65 koni. Na ciężkie ziemie musisz mieć prędkość zeby dobrze uprawić a nie jechać 5 na godzinę. 2,6 to i tak za dużo zeby odpowiednią prędkość uzyskać

wzrost prędkosci jest wprost proporcjonalny do obciążenia a nawet rosnie ze zwielokrotnioną siłą, ale do 65km to ja bym polecał jednak 2,8m albo nawet 3m bo nigdy nie wiadomo większy ciągnik się może zdarzyć, a jak będzie za ciężko to kilka pazurków odkręcisz, a będziesz miał szerszy wał strunowy, poza tym jeździć 9km/ha będzie miał tak samo ciężko z 3m jak latać 12km/ha z 2,4m

Opublikowano

Ile waży twuj ciągnik aby przodek nie podnosiło tak spokojnie mocy starczy ja mam 66 km i mam podobny 2,7 metra tylko ceny podobne agregatów takich i kilka firm muj ma ruchome ramie podczepiania siewnika na allegro jest kilku producentów