Skocz do zawartości

Ciągniki CLAAS

coolman111

Rekomendowane odpowiedzi

DF Sme i Lamborghini to wiadomo że są tam produkowane nawet te większe nawet widac to po nich podlatują tako włoszczyzno. A co do JD to kiedyśpodobno robili we włoszech ich ale zaczeli włosi tandete odwalać i ich do niemiec przenieśli i na Ukraine z tego co mi mówił ostatnio diler ale wiekszość na nasz rynek pochodzi z Niemiec ale się tez zdażają te z Ukrainy podobno jest tam jakaś nowoczesna Firma lepsza niż ta w niemczech sam się zdziwiłem ;)

b0gdan mnówi prawde że Claas jest produkowany we Francji tak zgadza się i Firma jest produkowany w dawnych zakładach ciągników Reno ale podobno te większe są już w niemczech robione a raczej składane z Francji przywożą ciągniki a w niemczech zakładają mu kabine i inne drobne podzespoły.

'brzozak2' z tego co się dowiedziałem to Seria 5R i seria 6030 wraz z wersjo premium oraz ogrodnicze ciągniczki.

A co do Claasa to Xerion jest całkowicie produkowany w niemczech. A Axos we francji cały ciągnik. Arion i Arion C oraz Axion i Ares są dostarczane z Francji do Niemiec bez kabin kół i hydrauliki a pozostało reszte mają zakładano wcześniej we Francji. W niemczech cała reszta jest składana ( w tym że Arion i Arion C nie mają też skrzyni jak są dostarczane do niemczech i dopiero w niemczech jest zakładana skrzynia)tak mi mowił jeden z byłych dilerów Claasa ;)Ja nie wiem jak im się tak opłaci te ciągniki tak po świecie wozić ;)

'brzozak2' nie wiem kiedy Ty tam byłeś ale skoro był dilerem Claasa i pracuje dalej u Korbanka jako sprzedawca to troche chyba musi wiedzieć co się działo w firmie. Na dodatek w niemczech jest 2 firma niedaleko granicy z Francjo jakieś 200-300km od granicy jest 2 niedawno powstała pierwsze był to składa części do kombajnów Claasa a teraz to przerobili i ona właśnie się zajmuje składaniem ciągników ale także podobno tez robią w niej xeriona. Ale ja tego nie wiem dokladnie bo sam nie byłem tylko ten były sprzedawca Claasa mi mówił , ale skoro sprzedawał te ciągniki to musi być w tym troche prawdy bo coś musi wiedzieć ;)

Jak się sprzedawca za bardzo zna na sprzęcie który sprzedaje, to jeszcze chlapnie jakieś wady sprzętu który sprzedaje, a jak taki "super" sprzedawca opiera się tylko na szkoleniach i nie zagłębia się w rozmowy z serwisantami, to nawciska klientowi marketingowego bełkotu, że np. zacytuje korbankowego handlowca: kombajny JD dużo gubią, bo USA są małe plony i można szybko jeździć, a w Europie to się one już nie sprawdzają ;) To było a czasów jak Claasem handlowali, teraz juz pewnie kombajny z USA nie gubią zboża w Europie bo sprzedają amerykańskiego MF-a :)

Ja bym nie powiedział że tył jest Fotona taki tył jak ma Claas taki mocny te grube ramiona i wogóle to mało który ciągnik ma takie grube troche jestm tym zdziwiony a co do silnika to jest Perkins w Axosie a w reszcie nie wiem jakie są silniki a skrzynia nie wiem czyja niby mówią że fabryczna jest ta zwykła a reszta to znana z renówiek Twinshift i inne te to już bardziej z MF ;)

kolego Gago można Ciebie łatwo wkręcić... Co do Axosa to moim zdaniem jest to nie wypał. Jak pierwszy raz w niego wsiadłem to od razu miałem zanik mocy pod pedałem... Moim zdaniem powinni bardziej udoskonalić Celtisa i wszysto byłoby OK a tak Perkins zrobił sabotaż he he... W MFie wogóle inna moc ma silnik niż w Claasie a niby te same KM ;)

racja duzo zalezy od softu, ktory na dodatek programuje sie pod dany typ (tutaj akurat te same), badz pod danych odbiorcow i tutaj mozna sie doszukac tych roznic. jest to moim zdaniem tez zwiazane z cala konstrukcja ciagnika. np. znajomego mf 6499 z pelnym obciazeniem wazy mniej niz pusty axion 850 ;) wazone u niego na wadze, co tym samym kwalifikuje sprzet do danych zadan.

przekladnie hexashift sa tak samo classowskie jak i mfowksie (coz za slowa), po prostu kupione od GIMA. bezstopniowki inne, a te starsze konstrukcje powershiftow to zdaje sie wciaz spadek po renaulcie, wiec nie widze za wiele zwiazkow z MF.