Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Szególnie pytanie kierowane do ogrodników.

Jakich substratów-torfów używacie do rozsady?

 

Wszelkimi doświadczeniami w uprawie warzywek chętnie porozmawiam, proszę odezwać sie na priv:)

 

Co sądzicie o subsratach Hollas z Pasłęka i HArtmann??

Opublikowano

ja do papryki w uprawie amatorskiej używam zwykłego torfu, który można kupić wszędzie ze zwykłą ziemią ciemną pół na pół mniej więcej. na temat substratów się nie wypowiem bo nie wiem nawet co to jest :D :D jakby mi ktoś wytłumaczył to by było super. paprykę hoduję pierwszy raz więc moja wiedza jest bardzo skromna.

Opublikowano

Ja używałem z pasłęka do kalafiorów i kapusty i irytowało mnie to że była tak słabo rozdrobniona, że ciężko było siać siewnikiem, teraz używam hartmann'a i jest ok, mam na ten rok kupioną też ziemię klasman ale jeszcze nie rozpakowywałem więc niewiem jaka będzie wszyscy u mnie mówią że jest najlepsza do kapustnych.

Opublikowano

Ja słyszałam ,że Hollas z Pasłęka się zepsuł.

W tym roku np był nie rozdrobniony.

Ogólnie rozsada w nim męczyła się, co opóźnia plonowanie.

 

Hartmann tu opinie są różne, choć miają wiele asortymentu w torfach.

Opublikowano

w tym roku stosowaliśmy 3 rodzaje substratów i z pasłęka wyszedł najlepiej w ocenie. Rozdrobnienie jest zadowalające, choć w kapustnych, tzn. mniejszych doniczkach trafiaja sie cześci utrudniające siew. Ogólnie wzrost jest duzo lepszy niz we własnym torfie. Dodam że robiłem analizę chemiczną tego torfu i zawartość makro składników jest na optymalnym poziomie tj. 1100 Ca, 200 K, 100 P, 50 N, Ph6,0. Substraty wyszły lepiej niż własny torf.

teraz kupuję 80l za 15 zł. wczesniej były worki 50l za 11 zł.

Opublikowano

No to widzisz, doświadczenia wychodzą inaczej...

Ja kupuje 250 albo 200 l nie pamiętam jak one są pakowane.

 

Ale też chyba zależy jaka partia sie trafi, u mnie było dużo nierozdrobnionego "meszku"

W tym roku rozsada mi długo rosła.

Na kolejny sezon muszę potestować inne:)

Opublikowano

A czy to prawda że na tym substracie można siać tylko raz i jest 100% wschodu?

 

Torf sypiesz do paletek i wyrywasz puzniej doniczki z tym torfem i sadzisz to nie wiem jakim sposobem chociażby sadzić 2 raz w tym torfie. Ale to fakt, wschody praktycznie 100% My stosujemy torf AURA pasłęk i jesteśmy zadowoleni z niego.

Opublikowano

Ja mam wykopany dołek w ziemi, na bokach wstawione są deski aby ziemia się nie obsuwała i tam wsypany substrat. I jak już rozsada mi urośnie to ją wyrwę a ziemia tam zostanie. I nie wiem czy ten substrat będzie jeszcze dobry do siania rozsady jeszcze raz? Jak chcesz to sprawdź u mnie w galerii :)

Opublikowano

Koledzy siałem wszystki asortyment warzyw w substrat pasłęka ale zaczął mnie wnerwiać swoja gruba frakcja przy produkcji w tackach a po drugie się zlewa i po lekkim przesuszeniu trudno przyjmuje wode i w tym roku zdecydowałem sie na substart klasmana i jestem bardzo zadowolony z niego dobrze wciąga wode nie wysusza sie zbyt szybko i jest idealny do tacek bez porównania z pasłekiem. pozdro

Opublikowano

Ja mam wykopany dołek w ziemi, na bokach wstawione są deski aby ziemia się nie obsuwała i tam wsypany substrat. I jak już rozsada mi urośnie to ją wyrwę a ziemia tam zostanie. I nie wiem czy ten substrat będzie jeszcze dobry do siania rozsady jeszcze raz? Jak chcesz to sprawdź u mnie w galerii :)

To zależy co będziesz siał. Bo jedne roślinki potrzebują jak najlepsze warunki, a inne urosną ci nawet na ziemi zwykłej. Ja na twoim miejscu pod spód dałbym cienko ten stary a na wierzch posypał nowym, bo na samym starym to chyba nie za bardzo to będzie. Ja tak robiłem pod pory. <_< A w paletki (multiplaty) to oczywiście torf zawsze nowy.

Opublikowano

Ja urzywam Klassmana standart a jak juz napełnie multiplaty, i zasieje to przyktywam nasiona takze klassmanem ale nie standart tylko Finie. Jest duzo drodniejszy a o taki samym skladzie, rozni sie tylko frakcją. Jednak samego Fine nei polecam poniewaz palety wtedy za szybko przesychają.

Tak samo nie polecam hartmana, dla mnie jest on dramatem. uzywalem go pare lat temu, myslalem ze to taka dostawa itp. kupilem znowu, i nadal takie dziadostwo. Nie polecam, za suchy, zaskorupia sie i ogolnie jest beznadziejny. :)

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

    • Przez ROBERTINHO
      Witam.
      Ile rzędów bobu pod traktor mogę wsadzić. 2czy 3 rzędy pod traktor? Uprawa będzie prowadzona zetorem 5211 a bób będzie przeznaczony bezpośrednio na świeży rynek. Bardzo proszę o sugestie w tej sprawie. Z góry dzięki za odpowiedzi.
    • Przez SUZI
      witam!
      chcialbym wiedziec ilu agrofotowiczów sieje cebule ??? jezeli tak to na jakim areale i jakie macie plony ??? jakimi siewnikami siejecie i jakie dawki nawozow stosujecie ???
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że pomogą mi Państwo w tym, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używa Pan/Pani do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki używanej obecnie maszyny do zbioru jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chcieliby Państwo używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej marki?
      Pytanie 7: Co jest dla Państwa ważniejsze w przypadku maszyny do zbioru: cena czy jakość?
       
      Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
    • Przez ziaba28
      Dzień dobry,
      Mam pytanie do osób, które sprzedają swoje warzywa lub sadzonki.
      Nie jestem rolnikiem i nie prowadzę działalności gospodarczej. Mam niewielki ogródek (poniżej 1 ha), w którym hobbystycznie uprawiam warzywa.
      Zastanawiam się, jak wygląda sprawa sprzedaży nadwyżek - np. własnych sadzonek pomidorów, papryki, ziół albo wyhodowanych warzyw. Chodzi o sprzedaż lokalną, na targu lub z posesji, nie przez internet, raczej w niewielkiej skali (żeby trochę dorobić).
      Czy w takiej sytuacji:
      trzeba gdzieś zgłaszać taką sprzedaż (np. do urzędu gminy, sanepidu, inspekcji weterynaryjnej)?
      trzeba mieć działalność gospodarczą lub status rolnika?
      na co zwrócić uwagę, żeby działać zgodnie z przepisami?
      Chodzi mi o małą, sezonową sprzedaż – żeby wszystko było legalnie, ale bez zakładania firmy.
      Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki i doświadczenia 🌱
    • Przez Asija
      Chciałam podzielić się swoim odkryciem: po kilku sezonach eksperymentów wreszcie znalazłam konstrukcję, która trzyma ciepło i nie pęka przy wiosennych przymrozkach. Jeśli ktoś szuka solidnych rozwiązań, zerknijcie na ofertę szklarni dla ogrodników – u mnie sprawdziła się rewelacyjnie. Chętnie posłucham, jakie macie sprawdzone sposoby na naturalne wzmocnienie gleby pod pomidory i ogórki, żeby maksymalnie wykorzystać przestrzeń pod osłoną.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v