Skocz do zawartości

stuki w górnej części silnika zetor 10145

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam taki problem: po remoncie silnika w zetorze 10145 okazalo sie ze po odpaleniu

slychac glosne stuki w gornej czesci silnika, wymieniony zostal zestaw naprawczy 

na 1 cylindrze oraz glowica jest po wymianie 

zaworow wydechowych, splanowana, dotarte zostaly gniazda zaworow, wymienione koncowki wtryskiwaczy, nowe turbo, luzy zaworowe 

ustawione zostaly na 0,3mm, zaplon ustawiony na znaki.

Nigdy przy remoncie silnika nie 

spotkalem sie z takim problemem.Prosze o pomoc w zdiagnozowaniu usterki.

Dodam  ze wymienialem tlok poniewaz zostal nadpalony z winy przeciekania  turbiny

i spalania oleju na 1 cylindrze.Teraz wszystko jest poskladane prawidlowo, tak jak wczesniej.

Opublikowano

wątpię aby uderzał tłok o głowicę bo te stuki ujawniają sie dopiero po uruchomieniu silnika a jak obracamy wałem bez gazu to wszystko jest ok ,może to wina końcówek wtryskiwaczy

Opublikowano
wątpię aby uderzał tłok o głowicę bo te stuki ujawniają sie dopiero po uruchomieniu silnika a jak obracamy wałem bez gazu to wszystko jest ok ,może to wina końcówek wtryskiwaczy

Przy obracaniu wałem nie bedzie słychać uderzeń tłoka w głowice, słychać dopiero po odpaleniu, a ze wzrostem obrotów stukanie powinno sie nasilać.

Opublikowano

Zdjąłem głowicę i rzeczywiście tłok uderza delikatnie w głowicę. Nawet patrząc z boku w GMP pierwszego i czwartego cylindra tłok pierwszego cylindra jest minimalnie wyżej. Czy może to być wina tłoka, jeżeli nie to jak poradzić sobie z taką usterką, czy są w sprzedaży uszczelki pod głowicę o różnych grubościach?

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez Snuff
      Witam szukam najlepiej wszystkich momentów dokręcania w silniku Zetora 8011  ponieważ kupiłem nowy wał i robię mały remont dołu bo ciśnienie wynosiło zero
      pytanie jeszcze wał podpisany Ursus c-385 pasuje do Zetora 8011 tak? Pytam dla pewności bo słyszałem że momenty dokręcania w zetorze są troszeczkę inne niż w ursusie i ciekawi mnie dlaczego

• Przez Dzigit189
      Witam .
      Takie pytanie mam. Czy w zetorach 8011 i pochodnych montowane były wały korbowego z ciężarkami ?
      Mam okazję kupić taki nominalny ale nigdy się z czymś takim nie spotkałem jak dotąd akurat w tych traktorach 
    • Przez Kmiecio
      Witam.

Mam taki oto problem. W moim Zetorze jeżeli rozgrzeje się olej w skrzyni biegów przy ciężkiej pracy zaczyna "gwizdać" i zaczyna się świecić jakaś kontrolka. Napęd ciągnie, myślę że ta kontrolka jest od wzmacniacza momentu bo jest podłączona pod jakiś czujnik w skrzyni biegów. Co może oznaczać to "gwizdanie"?? Czy winą może być mikropompka?

Proszę o jakieś porady. Może ktoś miał do czynienia z taką sytuacją lub wie dlaczego tak się dzieje??
    • Przez bubel500
      Witam.Przy wymianie uszczelki pod głowicą w Zetorze 8045 zauważyłem, że są zablokowane trzy otwory (kanały wodne) przez uszczelkę, chociaż wszystkie kanały pasują ze sobą między głowicą a blokiem. Dlaczego tak jest?
    • Przez ursusikc330m
      Witam,mam pytanie czy ma ktoś namiary na jakiś sklep z częściami do silnika Zetora 18345?
  • Dodaj nową pozycję...
v