Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

witam

posiadam ciągnik deutz fahr agroprima DX 4.51 i zamierzam q nim wymienić olej w skrzyni. tylko jaki olej powinien być zalany. Jesli ktoś wie to śmiało pisać. będę wdzięczny. a przy okazji co czym zalać silnik?

Caps Lock w temacie.

Edytowane przez MAT912
Opublikowano

jesli było takie pytanie to nie widziałem ale to poszukam jescze dokładniej. no w silniku mam aktualnie turdus ale słyszałem też od mechanika że turdus jest dobrym olejem ale gdy nie pracujepod dużym obciążeniem tak jak np. w autobusach ale pod dużym obciążęniem nie utrzymuje dobrych właściwośći. jeśli chodzi o skrzynie to dolewałem do tej pory agrol u ale teraz remontuje inny ciągnik i bedę przy okazji wymieniał we wszystkich ciągnikach na jednakowy olej i zastanawiam sięco zalać a ciągniki to ursus c360 zetro 16145 i deutz fahr agroprima dx4.51

Opublikowano

ja do silnika leje olej TURDUS bardzo dobry olej wymieniam go co 250mth i jest jeszcze dosyć biały

BIAŁY?????????? :blink:

To może woda ci idzie do oleju :D .

Turdus jak ktoś już pisał to dobry olej ale nie do ciężkich warunków. Ja stosuje Platinum lub z Orlenu Diesel 3 lub 2

Opublikowano

brat pytał w servisie deutza to oni powiedzieli że stosują olej 10w30 akrol (czy jakoś tak nie pamietam dokładnej nazwy) lub API GLT. sa to włoskie oleje a takie napewno tanie nie będą gdyż kolo 20 zl za litr chyba. mechanik mnie namawia żeby własnie zalać agrolem gdyż on je zawsze stosuje i do fergusonów też leje i jak do tej pory nic się nie nie dzieje. inny mowi że hipol 6 jest to samo co agrol wiec sam nie wiem który wybrać. a użytkownicy seri dx co leją do skrzyni??

Opublikowano

Po pierwsze - NIE CYTUJ OSTATNIEGO POSTA! Za to mozesz dostac 10%. Po napisaniu odpowiedzi kliknij " odpowiedz", a nie " odpisz"

Po drugie - zobacz 2 post w tym temacie.

Po trzecie - mozesz wejsc na strony firm produkujacych oleje i tam dobrac wlasciwy dla danej maszyny ( Orlen.pl, Fuchs.pl, itd ).

Zanim zadasz pytanie o filtry - Mann.pl.

Zobacz temat SDF w kategorii ciagniki.

Opublikowano

wlej olej 15w40 ale musi być stou aby wlac też go do skrzyni

bo np: turdus to olej tylko silnikowy 15w40 SHPD

nie masz pojęcia co piszesz 15 w 40 tzn.od minus 15 do plus 40 stopni a do skrzyni trzeba 80)90!!!!

Opublikowano

Nie wiem, co producent zaleca do nowych maszyn, ale po tym co orzeczytalem na deutzforum. de, bylem zaskoczony. Do serii DX, w silnikach chlodzonych powietrzem, stosowali jeden olej do silnika, skrzyni i hydrauliki. Mam 2 z nich - DX 110 z 1980 r. i DX 6.30 z 1986 r., do obu wlalem 15 W/ 40, bo do tej pory tak byly stosowane. Skoro wytrzymaly ponad 30 i prawie 30 lat, to po co to zmieniac?

• Thanks 1
Opublikowano

Jeżeli chcesz mieć w silniku, skrzyni, hydraulice i innych przekładniach(zwolnice itd) jeden olej polecam Fuchs Agrifarm STOU MC (lub bez MC trochę tańszy). Polecam Ci zakupić beczkę takiego oleju i starczy do wszystkiego. Jeśli potrzebujesz taki olej, sprzedam Ci go w atrakcyjnej cenie, pisz na pw.

Pozdrawiam

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez asus921
      Witam.
      Co moze byc przyczyna wycia hydrauliki? Swieci sie kontrolka od hydrauliki i wyje. Podnosnik dziala normalnie. Jak deliktnie nacisne na sekcje to wycie ustepuje, jak cofne dzwignie to wyje. Olej dolalem, bo bylo malo, ale podnosnik i wyjscia hydrauliczne dzialaja normalnie tylko na luzie cos wyje jakby sie jakis zawor zacial?
      Ciagnik nie uzywany 2 lata, potrzebny teraz na kilka godzin do podciagania przyczep. Stal i sie zepsul xD.
    • Przez daizor
      Tak jak w temacie kompletna serwisów-ka w języku angielskim.

Instrukcja do pobrania :
      http://www.wrzucaj.com/518069

Proszę o wciśnięcie "głosuj na post do góry"
      W sprawie hasła do archiwum pisać na PW
    • Przez arty
      Jak prawidłowo używać tzw sprzęgło pięciominutowe WOM w ciągniku Deutz/Same/lamborghini?

Mam z lewej strony dźwignie z pozycjami - Wałek WOM zależny od prędkości jazdy/luz/wałek zależny od obrotów silnika.
      Aby przełączyć dźwignię z luzu na zależne od prędkości jazdy mogę to zrobić przy pracującym silniku - nic nie zgrzyta - aby przełączyć z luzu na zależne od obrotów murze zgasić silnik bo w przeciwnym razie jest zgrzyt.... (sprzegło pieciominutowe cały czas wyłączone). Aby wałek zaczął się obracać muszę jeszcze przekręcić elektryczny przełącznik....  -nie znam sie na tym ale to chyba to sprzęgło pięciominutowe.... - tym też wyłanczam WOM np na nawrotach...
      Gdzieś słyszałem ze  aby nie zużywało się jakieś tam łożysko powinno sie po skończonej pracy z WOM wyłączyć sprzegło pieciominutowe - właczyć luz na dzwigni i następnie sprzegło pieciominutowe znow przelaczyc na pozycję załączone tak jak w trakcie pracy WOM. Nie wiem czy ta instrukcja dotyczy konkretnej marki czy w ciagnikach SDF też powinno sie tak robić???
    • Przez tomek3105
      witam mam problem z ciagnikiem lamborghini premium 1060 
      mianowicie problem polega na tym że ciezko wrzucic bieg roboczy szybkie wolne każdą serię jak przerzucę na jadę do przodu to jest troszkę ciszej tak samo do tyłu na luzie na rozłączonej skrzyni jest najciszej jest to wersja bez połbiegów
      pompa hydrauliczna nowa
      nie wiem już czego się złapać
      kalibracja zrobiona 
      tarczki sprzęglowe zrobione 
      brak błędów na komputerze
      jest taki objaw e stuka po lewej stronie skrzyni przy silniku na wysokości jak kończy się kosz sprzęgłowy ale w samym koszu nie  było nic uszkodzone poszły nowe uszczelniacze  nie wiem co jest 
      już dużo kasy włożone i nie wiadomo o co chodzi 
      proszę o pomoc 
    • Przez radek8817
      Witam posiadam deutz agrotron mk3 135 swieci mo się kontrolka emc ładnie zapala wszystko niby działa ma moc tempomat dziala od czego ona może byc. Kolejna kontrolka  to zolw cały czas swieci zokw Skrzynia 6biegow 4 polbiegi ciagnik jezdzi normalnie szybko jak ja wyłączyć?. Kolejna sprawa pokazuje mi włączony Przedni wom i obroty przedniego womu ciagnik nie posiada przedniego womu nawet włącznika do niego ktoś cos moze podpowie o co tu chodzi 
  • Dodaj nową pozycję...
v