Skocz do zawartości

Wszystko o sieczkarniach Mengele SF 5000 , 6000 , 7000

mateusz0045

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś posiada taki sprzęt , jesli tak to prosiłbym o podpowiedzenie mi wszystkich informacji które mogły by mi pomóc w użytkowaniu takiej maszyny . Jak z dostępnością części ? Czy mogę kupić gdzieś katalog do sieczkarni SF 6000 . Ewentualnie co się najczęściej psuje .

Wady zalety itp...

Witam mam Mengelke parę lat ogólnie mało awaryjna prosta w budowie łożyska pasy stalnica noże dostępne bez problemowo tylko niekiedy ceny duże :) Mateusz jesli odłożysz bęben siękący od maszyny to sprawdz na odległość noży bębna od blachy bo jak będzie duża przerwa pomiędzy nożem a tą wanna to będzię sie zatykać i się namęczysz ona jest od dołu na 4 śrubach i jest regulowana ja ustawiam na 5 mm i najlepiej gniotownik żeby miał w miarę dobre zęby bo jeśli po bokach będzie trochę podjechany to jak będzie mocno zachwaszczone albo kukurydza po jęczmieniu jest mokra to nie ujedziesz i za gniotownikiem się

pozapycha bo to przechodziłem :) a użytkowniku Parcho sprawdz czy Tobie w zbiorniku paliwa coś pod rurkę nie podchodzi jakieś zanieczyszcenie i wtedy CI gaśnie i się zapowietrzy pozdrawiam :D

Witam, mam mały problem ( a w zasadzie to już nie taki mały) z sieczkarnią sf 6000. otóż polega on an tym że układ hydrauliczny ( podnoszenie przystawki, kierowanie rurą wylotową, czy załącznie rotora można wykonywać przy obrotach silnika przekraczającą 1700 obr/min. i działa to bardzo powoli. nawet bardzo, bardzo powoli!! sieczkarnie kupiłem niedawno i nie zabardzo wiem co może być przyczyną, sieczkarnia starowana jest za pomocą elektrozaworów firmy ''bucher hydraulik'' tak jak chyba wszyskie te maszyny. jak by ktoś mógł mi poradzić co mógłym zrobić , albo może ktoś się spotkał z takim problemem to proszę o jakieś informacje

z góry dziękuje

tak z drobnymi częściami to już trzeba naszukać albo dorobić :D Hamlet43 u mnie też hydraulika działa jak silnik ma tyle obrotów co u Ciebie tyle że też mi wolno np obracał rure wylotową albo obracam i rura wylotowa stanęła i dalej nic ale jak zapaliłem światła to od razu elegancko wszystko działa i okazało się że alternator kiepsko u mnie ładuje a bez dobrego ładowania to elektrozawory dobrze nie działają albo zacinają się ale po naprawie alternatora wszystko działa idealnie :) na Twoim miejscu spróbowałbym przy zapalonych światłach obracać rurą itp i jak wtedy będzie wszystko dobrze to to będziesz wiedział że alterntor nieładuje za dobrze bo u mnie alternator jak zapaliłem światłam został obciążony i od razu ładował i nie było z niczym problemów ale musiałem go dać naprawić bo w dzień na światłach nie będę jezdzić :D :D a z tym żę hydraulika działa od ponad 1500 obrotów silnika to pewien fachowiec mi tłumaczył że jest zawór i musi być odpowiednie ciśnienie w hydralice żeby zaczęło działać i się nie przejmuj ja mengelke katuje już 6 lat i od początku tak było że musiałem wyższe obroty silnika żeby kempera podnieść itp pzdrawiam :D

może masz za dużą czułość na nim. najpierw sprawdz wtyczki włącz i ruszaj kablem i wtyczką jeśli nie wyłączy to nie będzie ani kabel ani wtyczka. zmniejsz mu czułość odkręć na walcu tą nakrętke i tam w środku są dwie śrubki pod plastikowymi osłonkami ściągniesz osłonki i małym śrubokrętem obydwie do końca w lewo przekręć to wtedy zmniejszasz czułość i jechać na pole próbować :) bo na najmniejszej czułości to wogóle nie powinien wyłączyć ani razu a jeśli znów zaskoczy to będzie znaczyć że ten detektor w walcu jest zepsuty ja swój załatwiłem bo spawałem przy nim blache bo była nad nim pęknieta i też jak kosiłem to co chwile mi wyłączał ale zaś odłączyłem detektor i jechałem z wyłączonym B) ale na następny sezon kupiłem od mammuta cały ten dolny walec z detektorem bo to jest to samo i odpukać działa jak w zegarku idealnie. wogóle kupie teraz chyba mammuta bo ta moja jest za mała :)

witam ponownie, mam pytanie jeśli chodzi o gniotownik, na czym polega wyłącznie gniotownika tzn wiem że można rozsunąć walce mam do tego przełącznik i elektrozawór tylko że jak go wciskam to nic się nie dzieje. przy walcach jest siłownik hydrauliczny tylko że nie bardzo wiem do czego on służy??? no i najważniejsza rzecz jak się ustawnia odległość między walcami, jak ją można zmieniać??? proszę o pomoc w tej sprawie

pozdrawiam

włąsnie tym siłownikiem powinienes podniesc górny walec poprzez ukłąd dzwigniowy ale jesli dawno to nie było ruszane to tzreba mu pomóc jakims żelastwem i rozruszac :) do regulacji szczeliny sa sruby po bokach które sa oparciem dla górnego walca.

U mnie znowu mam problem z detektorem w ubiegłym sezonie obcieło mi sruby dolnego walca te z boku skrecajace walec z piasta nie było nierdzewek wiec załozylismy zwykłe i po tej operacji detektor nie załącza mi sie choc juz wyminiłem sruby na nierdzewne to nadal to samo. co mogłem spartolic przy skłądniu ? zle ustawiłem wanne czy co ? staralismy sie złozyc identycznie jak było. Reczne załczenie detektora dziłą i mechanizm blokady działa. tylko detektor po dotknieciu metalem walca nie załcza mechnizmu :(

W tym roku tez pomyslałem o sprawdzeniu wtryskiwaczy bo lubi sporo wypic i p[owiem wam ze porazka klucze pekaja a nie mozna odkrecic nakretek od wtryskiwaczy silnik to mercedes V i jak zasiegnałem opini to normalka ze to najczesciej konczy sie sciagniem głowic i cudami róznego typu zeby wyjac wtryskiwacz. na ten sezon zostaje jak jest :)

witam Bialy a podkręć mu czułośc wykrywania może pomoże a może tam w tym walcu któryś kabel się odczepił co daje sygnał do przekaznika.Rebel a jakie sprzęgło ći się pali ?? Biały co tam ropa powiem Ci że u mnie to kukurydze porosły i tak ją gnałem że teraz niestety 15 litrów oleju mi silnik weżmie na dzień <_< to mam gorszy problem poszły pierścienie. a jak tam u was z jakościa cięcia ? bo ja musze tego pilnować wiecznie to stalnice przysuwam albo nową zakładam bo jak lecą liście to płacząjak małe dzieci :D

witam koledzy

mam pytanie do czego służy regulacja blachą na rurze wylotowej ( chodzi mi o tą blachę która znajduje sie od dołu na rurze wylotowej na samym końcu) można nią zmniejszyć prześwit rury lub zwiększyć. mam taki problem że sieczka mi wylatuje bardzo blisko sieczkarni. wydaje mi się że powinna lecieć na kilka metrów a ona spada zaraz za wylotem 3 -4 metry. nie wiem czy to może mieć coś wspólnego z tym czy to może zależy od jakiś innych ustawień ( nie wiem może chodzi o coś związanego z wentylatorem czy coś takiego??))

proszę o pomoc i z góry dziękuje