Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Witam. Zastanawiam się nad kupnem tura do zetora i nie wiem który lepszy z którym będzie sobie lepiej radził

wol-met http://allegro.pl/ladowacz-czolowy-tur-euro-ramka-zetor5011-7211-itp-i2538958257.html

czy z hydramet 3B??http://allegro.pl/tur-3b-ladowacz-czolowy-hydramet-c-360-zetor-mf-i2559314296.html

Albo macie jakieś inne propozycje w rozsądnej cenie?

Edytowane przez zulviq
Opublikowano

ja na swoim miałem zamontowanego z agromasz Ł-104, dałem za niego ok 25k zł, z osprzętem, lecz był brany w 2007r. na ten sprzęt nie narzekałem, solidny, mocny, DOBRY po prostu!

Opublikowano

Tylko bez przedniego napędu dużego tura nie chce zakładać.

Farmer94 a jak sobie radził ten Zetorek przy mokrzejszych belach albo przy oborniku przy miękkim podłożu??

Opublikowano

Nie tak łatwo wyłożyć prawie 20 tyś

rotor32 Tez jestem tego samego zdania ze do niego potrzebny jest mniejszy tur ale ten co wysłałeś to bardzo przed ciagnik wystaje

Opublikowano

@rotor32-"Ten zetor znajduje się 20km ode mnie gdzie mieszka mój cioteczny brat, od 2 lat nic się przy nim nie zepsuło. Te duże tury są do ciagników z przednim napędem, a w tym zetorku drogi tur po prostu nie byłby wykorzystany w 100%. "

http://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/21161-blotniarka-stawowa/ -to jest mój Zetor z Turem 14 i uwierz mi że ten łądowacz nie ma lekkiego życia z Zetorem -słabsze ładowacze to taki Zetor po prostu zezłomuje (przy jakichś pracach ziemnych np.)

•  

Opublikowano

Mi się wydaje że na zetorka były by dobry ten co podałeś wol-met http://allegro.pl/la...2538958257.html ;)

On jest najbardziej odpowiedni ;) Lub wyłącznie 3b :)

Żeby miał jeszcze mocowanie do zwolnic a nie do bloku silnika to pewnie bym sie nie zastanawiał ;)

Jak jesteś z Podlasia to mogę polecić ci tur z Zawad http://www.agrofoto....s-3512-t305-x2/ jest tego trochę w okolicy i sobie chwalą, bierz od razu z poziomowaniem dasz parę groszy a robota idzie sprawniej, i pomyśl o szerszych laczkach z przodu, bo na podmokłych łąkach będzie niezbyt ciekawie :P

Jestem z Mazowieckiego a tur będzie mi potrzebny do ok 250 bel i 50 rozrzutników rocznie. O laczkach to myślałem,a wiesz może od czego będą felgi szersze pasowały?

Opublikowano

@zulvig nie bierz z krótkim wysięgnikiem bo będziesz sobie w brode pluł ;) Ja mam w Fordzie z krótkim wysięgnikiem i trzeba bardzo blisko przy rozrzutniku podjeżdżać żeby do 2. burty ładnie doleciało. Wiadomo że jak będzie hydrauliczny to zawsze będzie lepiej, ale znowu w belach docenisz dłuższy wysięgnik ;) Zrobisz jak uważasz, ale jak ja bym kupował to długość wysięgnika miała by duże znaczenie.(tzn. żeby był w miare długi)

Opublikowano

@zulvig nie bierz z krótkim wysięgnikiem bo będziesz sobie w brode pluł ;) Ja mam w Fordzie z krótkim wysięgnikiem i trzeba bardzo blisko przy rozrzutniku podjeżdżać żeby do 2. burty ładnie doleciało. Wiadomo że jak będzie hydrauliczny to zawsze będzie lepiej, ale znowu w belach docenisz dłuższy wysięgnik ;) Zrobisz jak uważasz, ale jak ja bym kupował to długość wysięgnika miała by duże znaczenie.(tzn. żeby był w miare długi)

ale dłuższy wysięgnik powoduje że tył ma mniejszą przyczepność a bez przedniego napędu będzie ciężko ruszyć np. z mokrzejsza bela. Ten z wol-metu bardziej by mi pasował bo na 3m podnosi

Opublikowano

jakbyś kupił TUR14 to wysięgnik by był za długi, ale taki jak proponuje Rotor32 będzie akurat ;) Wysięgnik dość długi, ale nie powinno podrywać tyłu, ani przód jakoś specjalnie siadać ;) Zrobisz jak uważasz

Opublikowano

jakbyś kupił TUR14 to wysięgnik by był za długi, ale taki jak proponuje Rotor32 będzie akurat ;) Wysięgnik dość długi, ale nie powinno podrywać tyłu, ani przód jakoś specjalnie siadać ;) Zrobisz jak uważasz

Tyle że Tur 14 ma bardzo krótki wysięgnik...

Opublikowano

Po raz pierwszy witam wszystkich na forum, jestem nowy i nie wiem czy pytanie zadaje w dobrym miejscu, jesli nie to prosze o przeniesienie w miejsce wlasciwe. mam ciagnik ZETOR 5211 45KM i chce kupic do niego tur. czytalem troche na forum i narazie wybralem hydrometal at-5 plus mysle tez nad quick 200p albo czekam na inne podobne propozycje. tur bedzie przcowal przy zaladunku obornika okolo 20 ton rocznie i jakies drobne prace jak to w gospodarstwie. wydaje mi sie ze to nie wiele pracy jak na taki sprzet ale morze w przyszlosci sie cos pozmienia i bedzie trzeba wozic baloty lub jeszce cos tam innego i dlatego mysle o takim zwkupie.bardzo prosze o rady i opinie urzytkownikow takich maszyni czy moj ZETOREK da sobie rade z tym urzadzeniem. przydlo by sie jeszczewspomaganie zalorzyc ale to puzniej.czekam na odpowiedzi i z gory dziekuje