Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Od pewnego czasu nie ładuje mi alternator. Zawiozłem go do sprawdzenia i jest dobry. Koleś mówił mi by wymienić regulator napięcia no to kupiłem i założyłem i nadal nie odpala. Nie wiem co jest grane.

Gość marekfarmer
Opublikowano

zawołaj elektryka niech sam poszuka przyczyny ja mam alternatory to z regulatorem są i tylko kontrolkę podpinam i ładuję

Opublikowano (edytowane)

Jeśli masz miernik, to pomierz napięcia na zaciskach alternatora(włączony kluczyk, przy zgaszonym i pracującym silniku. Kontrolka ładowania wcale nie gaśnie? A może trafił się trefny regulator.

Edytowane przez zorzyk2
Opublikowano

Jakim cudem ty masz alternator i oddzielnie regulator napięcia. Alternator jest w tym lepszy od prądnicy ze spełnia funkcje prądnicy i regulatora napięcia

Opublikowano

Ja mam ten sam problem , alternator jest dobry , sprawdzony przez elektryka .. kupiłem nowy regulator i mi go spaliło , no to kupiłem jeszcze jeden i to samo.. co to może być?

Opublikowano

Jak masz miernik to napięcie ładowania sprawdź i się dodatkowo sam upewnisz czy aby na pewno jest sprawny (powinno być 13,8 - 14,4 V). Jak tak to popatrz po kablach i przeczyść styki przy alternatorze.

Opublikowano (edytowane)

skorzy sprawdź przewody ładowania, może którys jest przerwany albo styki są luźne. Może też spadła któraś z nasuwek. Tam jest kilka przewodów, to tego rodzju usterki jakie ja podałem to powinieneś łatwo odszukać. Można też odłączyć ten gruby przewód odchodzący od alternatora i żarówką sprawdzić czy alternator ładuje.

fendt070 jeśli pali Ci się ten regulator to znaczy, żę pewnie masz tam jakieś zwarcie w instalacij ładowania. Przejżyj dokładnie kabel po kablu i wszystkie połączenia czy nie ma gdześ połączeń między masą a przewodami prądowymi. Ne wiem jaki tam masz rodzaj regulatora (ile przwodów do niego jest podłączonych i czy jest on od razu ze szczotkami), bo może pomylłeś zaciski i podłączyłeś je odwrotnie.

PS. Panowie dobrze by było zobaczyć jakieś zdjęcia tych alternatorów i regulatorów, to powinno ułatwić sprawę i byłoby łatwiej- bez domyślania się.

Edytowane przez asasinator666
Opublikowano

Z kontrolką morze być problem bo mi nie działa. Jak by ktoś mi powiedział jaki kabel (kolor) przychodzi do kontrolki albo schemat instalacji. To bym był wdzięczny.

Opublikowano

Ja mam ten sam problem , alternator jest dobry , sprawdzony przez elektryka .. kupiłem nowy regulator i mi go spaliło , no to kupiłem jeszcze jeden i to samo.. co to może być?

U mnie jest identycznie na początku miałem regulator produkcji polskiej,alternator na nim ładuje ale dopiero lampka gaśnie powyżej 1200 obr. jak się już wzbudzi to ładuje,zapala się poniżej 600 obr. Kupiłem czeski i lampka gasła już na 500 obr. Sprawdzone miernikiem ładuje tak jak powinien. Tylko jest problem bo strasznie się grzeje i właśnie to doprowadziło do spalenia. I kupiłem jeszcze jeden ten polski i działa i nie spalił się jeszcze tylko wzbudza się dopiero powyżej 1200obr. i nie jestem zadowolony z tego ale ładuje. Dodam ,że w alternatorze nowe szczotki ,kable podłączone dobrze wg. schematu. t1194721_p2200566.jpg t1194722_pc050386.jpg

Z kontrolką morze być problem bo mi nie działa. Jak by ktoś mi powiedział jaki kabel (kolor) przychodzi do kontrolki albo schemat instalacji. To bym był wdzięczny.

Kontrolka jest niezbędna do tego aby alternator się wzbudził i zaczął ładować więc musi być sprawna.

Do kontrolki ładowania dochodzi kabel żółty i niebieski.

Opublikowano

Tak to jest , że trzeba ciągnąć za język (za klawisze :D ) by mieć pełny opis usterki.

Radekk, jakie napięcie daje ten krajowy regulator? Nie próbowałeś reklamować tego czeskiego regulatora napięcia?

Opublikowano

Radekk, jakie napięcie daje ten krajowy regulator? Nie próbowałeś reklamować tego czeskiego regulatora napięcia?

Ten Polski regulator ładuje w granicach 13,7-14,1 V.

Dzisiaj zrobiłem mały eksperyment i zamieniłem żarówkę kontrolki ładowania z 2w na 4w i ku zaskoczeniu alternator zaczyna ładować już od 900 obr a nie tak jak wcześniej od 1200 obr. Czyli wynika z tego ,że moc żarówki ma duże znaczenie bo jest znaczna poprawa.

Co do tego czeskiego regulatora to wyrzuciłem paragon i nie bardzo mi teraz go będą gdziekolwiek przyjąć na reklamację więc dałem sobie z nim spokój.

Opublikowano

A więc tak wszystko mam podłączone i nic. W końcu przyszedł elektryk (kolega) co się na tym zna. Wyszło na to że regulator nie dawał rady ponieważ alternator dawał zbyt dużo napięcia nawet 18v przy 2000 obr. i sie tak zastanawiam czy nie zj***łem sobie akumlatora.