Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

nie chce pisac nowego tematu wiec pisze tu class 98 dobra maszyna ? i w 98 to chyba silnik merca 150km czy perkinsa 125? na co szczególnie zwracać uwage przy tym modelu przy kupnie? ( oprocz tradycyjnych rzeczy)

Opublikowano

No wiadomo na stan techniczny itp, ale jeśli będzie to wersja sl to sprawdź dokładnie czy pompa i hydromotor niema najmniejszych przecieków, a jeśli wersja s to zwróć uwagę na wariator czy niema luzów, bo nowy jest strasznie drogi.

,

Opublikowano

Witam mam pytanko kupilem claasa dominatora 98 sl i chciałbym w nim zamontowac hektaromierz.Jak to działa gdzie jest zainstalowane i podco podłączone proszę o komentarze

pozdrawiam:))))

P.S Ile taki interes może kosztować????

mam pytanie jak dlugo jeżdzicie na hydrostacie. Jeżeli mieliście awarie i nawalila pompa to tak odrazu czy były jakieś wczesniej objawy tzn głośna praca nadmierne grzanie się itp . Mile widziane odpowidzi pozytywne-że też jezdziłem ileś tam......lat i wszystko ok. A jeszcze jedno ile kosztuje nowa bądż regeneracja i gdzie wykonują. Chodzi o 98sl i nabliżej centralnej polski

Witam mam pytanko co moze byc przyczyną wskazań obrotomierza w claas dominator 98 sl pokazuje mi obroty młócarni z tego co słyszałem ona jest dwu funkcyjna co jeszcze po wina pokazywać i jak sie ja przełącza

Opublikowano

obroty mlocarni i obroty wentylatora;) jesli chodzi ci o ten zegar po prawej stronie na konsoli czyba ze masz starszy typ wiec to bedzie ten zegar pod kierownica i wtedy powinien byc 3-funkcyjny: obroty silnika obroty młocarni i obroty wentylatora :rolleyes: p@zdro

Opublikowano

no dzęki Rataj Przy Wszej pomocy doszedłem do przyczyny awari. Od obrotów wentylatora był przerwany przewód przy czójniku natomiastod prędkości jazdy wada w przełączniku -wysunięta wsówka. U mnie zegar do odczytu znajduje się pod kierownicą a przy nim wyłcznik świateł oraz wycieraczek Natomiast przełącznik o który tak pytałem do załczeni odczytu obrotów młocarni/wentylatora /jazdy jest po prawej stroniena górnej częsci pulpitu..Ciekaw jestem czy to rozwiazanie to jest w nowszych wersjach czy starszych. Pozdrawiam.

Opublikowano

w starszych. w nowszych jest od obrotow mlocarni i wentylatora na kokpicie zegar a pod kierownica predkosciomierz(chyba) jak sie myle to poprawcie ale ja mam wersje classic i chyba ten zegar pod kierownica to jest predkosciomierz bo jak przesuwam hydrostat do przodu to wskazowka pokazuje wyzsza wartosc ;)

Opublikowano

Będe musiał wymienić bijaki w claas 98. Po odjechaniu skośnym by łatwiej sie do nich dostać zuważyłem ze mimo przykręceń na śruby są jeszcze lekko przyspawane bijaki.Czy to jest orginalne mocowanie ?.Czy po założeniu nowych też trzeba lekko przyspawać?

Opublikowano

Para cepów (bijaków) to koło 210zł (w całym kombajnie są 3pary), co do mocowania możesz je lekko przyspawać (nic im to nie zaszkodzi) ale farbrycznie nie jest to robione.

Opublikowano
wyważyć też trzeba? Jeśli tak to jak to zrobic?

Producent informuje, iż cepy są niewyważone jednak kilku moich stalych klientow niewywazalo i juz 5 sezonow pracuja bezproblemowo. Nawet przedstawiciel handlowy firmy (od ktorej je kupuje) mowi ze nie ma potrzeby ich wyważać.

myśle zakupić taśme podajnika głównego ile to może mnie kosztować??????

65zł 1mb. (bez łopatek)

5zł -1 łopatka

Opublikowano

W jakim momencie podczas pracy kombajnu claas 98 sl z załączoną młocarnią lub bez powinna się zapalić kontrolka

na monitorku STOP .Jeżeli tak to na stałe czy pulsacycjno bo u mnie raz mrygnie jak schodzi z obrotów silnik

z młocarnią i koniec. Chyba coś nie tak i co może być przyczyną.

Opublikowano

Witam. Powiedzcie mi bo nie wiem do końca a mianowici .Czym sie różni

98SLod 98SL clasic a98VX. Wiem że98VX to nowa kabina a reszta to tosamo co 98SL czy 98SL CLASIC

W jakich latach mogły wychodzić 98VX. Pozdrawiam

Opublikowano

vx to gdzies tak 98 99 rok mogl byc.no reszta to w zasadzie to samo jest co wczesniejsze modele.tak mi sie wydaje . nie jestem pewien ale vx mial juz chyba siedzenie dla pasazera i podzepoly zalaczane elektrycznie. tzw "nozne przyciski" od sterowania wysypem ziarna i zatrzymywania podzespolow. to tyle.pozdrawiam

Opublikowano

to masz go na wodzie?? nie mam pojecia gdzie moze byc taki kranik. ja mam na plynie i nie spuszczam z bloku. sam sie chetnie dowiem gdzie ten kranik jest ulokowany wiec dolaczam sie do pytania kolegi @krzysiek24m. pozdrawiam