Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jak w temacie, a mianowicie ile mogą być warte wrota stodoły. Są one drewniane, wysokość 3,5m szerokość 1,8m jedna strona czyli razem szerokości 3,6m. Wrota są zdrowe bez kornika i uszkodzonych desek. Mają z 15 lat może ale są w dobrym stanie. Zdjęcia podeśle jutro. Interesuje mnie mniej więcej ich wartość gdyż ja je wyjąłem bo w ich miejsce będzie ścianka i są mi nie potrzebne a znajomy chce kupić.

Jeszcze jedna sprawa. Jaki byłby koszt nowych wrót drewnianych na te wymiary?

Pozdrawiam.

Opublikowano

post-29314-0-35675900-1347956302_thumb.jpgpost-29314-0-81157500-1347956324_thumb.jpgpost-29314-0-26019200-1347956339_thumb.jpgpost-29314-0-36800200-1347956359_thumb.jpgpost-29314-0-94029500-1347956379_thumb.jpgpost-29314-0-54668600-1347956403_thumb.jpgpost-29314-0-45916300-1347956425_thumb.jpg

zapodaje zdjęcia. Jedni wolą nowe a drudzy stare.

Drewno to modrzew. Kolesiowi który chce to kupić zapodaliśmy cenę 1500zł za dwie połówki czyli całość. Tak wstępnie. Mówił że jak będziemy zdecydowani to da zadatek bo mu to odpowiada, dlatego pisze tutaj żeby czasem takie wrota nie były więcej warte i się nie wkopać.

Dla kolegi jest zdjęcie ze skoblem i widać że jednak ręczny :D

Pojawiła się u nas w okolicy firma która zabierała stare deski z wrót stodół itp a w zamian dawała nowe deski. Stare deski ludzie mieli w dobrym stanie a te co wymienili na nowe to się pofałdowały i i znać przerwy. Ogólnie kiepsko to wygląda i ludzie teraz żałują.

Opublikowano

Szczerze powiem że 1500 zł wydaje mi się drogo, kilka lat wstecz podobne wrota lecz w nieco gorszym stanie daliśmy sąsiadowi za darmo. W sumie to około 12metrów kwadratowych powierzchni, nie wiem ile teraz kosztują deski,myślę że pół ceny nowych desek potrzebnych na te wrota to uczciwa cena , skoro są chętni do kupienia...

Opublikowano

Wole metalowe zrobić. Za wrota do wiaty 3,3 x 5 m 3 sztuki wyszły mnie 1700 zł . Przesuwne 2,4x 3,4 jakieś 350 zł.Sam robiłem. Są u mnie w galerii.

Do drewnianych nawet nie ma co porównywać. Lekkie, estetyczne, ładnie wyglądają, dłużej postoją, nie rozsechną się i nie będą zmieniać kształtu.

Wiem że firmy kupują taki materiał stary, tak jak napisałeś. Jak coś starego remontują to muszą stare wstawić.

Ludzie w nowych domach dają stare deski i belki na sufity, ściany.

Opublikowano

EEEEEEEee za takie wrota to wołaj co najmniej 2000 :rolleyes:

najlepiej póść je w aukcje na allegro a pójdą myślę za co najmniej 4000 :lol:

Opublikowano (edytowane)

Liczę koło 24 metrów kształtownika 40x40x2 300zł

Kątownik 30 na przekątną 8 metrów 80 zł

blacha 16 metrów kwadratowych 384

nity koło 30 zł

daję 794 zł

Dawaj tego Gościa za 1500 zrobię mu bez problemu blaszane

Edytowane przez balcerek1
Opublikowano

Poważny niepoważny koleś się zgodził. Koleś właśnie nie chce blaszanych bo twierdzi że drewniane drzwi mają być do drewnianej stodoły i koniec, ze takie są ładniejsze. Mi osobiście nie zależy na usilnej sprzedaży ale jemu zależy bo jakby nie patrzeć trochę je przytnie i ma gotowe bez szukania kogoś kto mu to zrobi, jazdy za drewnem i takie tam.

Jakbym był vat-owcem to wystawiłbym mu fakture i pokazał na dowód ale nie jestem ;)

Opublikowano

kolego jest kupiec tylko musi być urwana deska od dołu z prawej strony 2 od brzegu do burka a od lewej 3 dla kota a co do ceny to flaszkę postawisz i ci je zabiorą

Opublikowano

ludzkie pojecie przechodzi... za 1500zł to mozna piekne metalowe miec które nie zgnija to raz po drugie sa estetycne i wiele innych zalet a za 1500zł kilkanascie m2 desek na opał to wole miec ponad 1tone super wegła co ja mówie po 750m zł jakby kupił to 2tony

Opublikowano

orientujecie się z jakim kosztem wiąże się zakup kurtyny rolowanej (plandeka nawijana na wałek) o wymiarach ok 3x4m, konstrukcja taka zwróciła moją uwagę n a polagrze w łączniku między halami, jest to zwykła plandeka, która jest elektrycznie zwijana na wałek znajdujący się nad bramą (chociaż widziałem już takie konstrukcje, gdzie wałek nawijał materiał od dołu), jest to bardzo ciekawe rozwiązanie i powinno być tanie ze względu na nieduży koszt materiału, zastanawiam się również nad samodzielnym skonstruowaniem takiego rozwiązania, macie takie bramy w swoich gospodarstwach/warsztatach?

Opublikowano

w gospodarstwie takiej bramy nie mam, mam natomiast 2 takie sztuki w pracy, temat ciekawy, ale hałasuje podczas zwijania, i jakiejkolwiek izolacji termicznej też nie daje, pozostaje też kwestia trwałości, uderzając z zwykłą bramę z blachy możesz ją zgiąć, uderzając w plandekę rozrywasz ją

jeśli chcesz zapoznać się z takim czymś to poszukaj w ofercie firmy Hormann

Opublikowano

zależy mi głównie na szczelności i na niewielkich rozmiarach (nie mam zasadniczo miejsca aby je otwierać), oczywiście wolałbym wrota z płyty warstwowej, ale nie mam na nie miejsca, a uszkodzoną plandekę można bez problemu załatać

Opublikowano

Pacjent z hormanna robil u mnie wycene w pazdzierniku , za drzwi udsuwane do gory wymiary to 4m na 4m bez elektryki to prawie 10 tys. zeta za sztuke przy trzech takich wrotach

Cena nawet dla mnie zaporowa , wiec kupilem material i na 3 takie wrota material plus robocizna , plus montaz 5tys zeta , wszystkie 3 odsuwane lewo . prawo