Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Hej chcę postawić wiatę opartą na metalowych słupach i konstrukcji o wymiarach 12mx30mx4.5m (długość,szerokość,wysokość) i mam pytanie czy muszę robić na te pozwolenie na budowę, rysunek itp? Jakie mogą być koszty tych spraw papierkowych? Nie ma szans się załapać na jakiś zwrot lub dotacje?

Edytowane przez Ramzes1987x
Opublikowano

Musisz przedstawić projekt budowlany sporządzony przez osobę posiadającą uprawnienia do projektowania, na podstawie którego uzyskasz decyzję - pozwolenie na budowę. Koszt projektu to ok. 1500-2000 zł. Mapa do celów projektowych ok. 600-800 - sporządza geodeta. Zanim uzyskasz pozwolenie na budowę i sporządzisz projekt to w gminie trzeba dostać decyzję o warunkach zabudowy, chyba że gmina ma aktualny plan zagospodarowania przestrzennego. Decyzja o warunkach zabudowy opiniowana jest w paru miejscach. Ogólnie rzecz biorąc chodzenia minimum pół roku jak wszystko dobrze pójdzie. Jak nie będzie odwołań i żaden organ nie zgłosi sprzeciwu. Oczywiście później jak już dostaniesz pozwolenie trzeba ustanowić kierownika budowy i pod pewnymi warunkami inspektora nadzoru - czyli kolejna kasa. A później to już z górki, zostanie ci tylko wybudować! Tak w uproszeniu.

Opublikowano (edytowane)

Budowałem w zeszłym roku wiate tylko nie tak dużą, jakoś połowe mniejszą. To najpierw postawiliśmy i stała ale gdy teraz stawialiśmy garaż na auto ( gotowy blaszak ) to okazało się że trzeba pozwolenie na budowe. Pojechaliśmy do urzędu miasta (garaż stał juz około 2 tygodni ) i papierek dostaliśmy bez problemu i przy okazji zgłosiliśmy budowe wiaty. Rysunek to mama zrobiła na zwykłej kartce ;d

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Mylisz się. Podana powierzchnia zabudowy znacznie przekracza progi wymienione w Prawie budowlanym (zależności od obiektu jest to albo do 25 m.kw. albo do 35 m.kw.-przypadek autora tematu), które to kwalifikują się tylko na zgłoszenie zamiaru rozpoczęcia robót budowlanych. Polecam szczególnie lekturę art. 29 Prawa Budowlanego. Tam jest czarno na białym budowa czego nie wymaga pozwolenia. Nie wiem czemu powszechnie się utarło, że budowa wiaty nie wymaga pozwolenia. Jeżeli autor tematu ma wątpliwości, to nic prostszego jak wykonać telefon do właściwego starostwa, które to ostatecznie te wątpliwości rozwieje. Autor podanej w linku przez ciebie publikacji nie mówi nic o powierzchni wiat, a to istotne. Przeczytaj art. 29 i powiedz jeszcze raz, czy budowa wiaty o wymiarach 12x30 nie wymaga pozwolenia:

http://isap.sejm.gov.pl/Download;jsessionid=27C748FD291028B62A042BB22AD01EA3?id=WDU19940890414&type=3

Opublikowano

Nie ma znaczenia czy to wiata, czy dom, czy chlewnia, czy co innego (chyba że była by to wiata przenośna bez fundamentów). Wszystkie formalności są takie same czyli takie jak przedstawił kolega w drugim poście. Dodam jeszcze że dojdzie ci jeszcze z 1500 zł za nadzór budowlany, odbiory techniczne po zakończeniu budowy, wyznaczenie terenu przez geodetę i jeszcze parę pierdół.

Opublikowano

Może dojść jeszcze geodezyjna dokumentacja powykonawcza, czyli kolejne $$$ dla geodety. To jest normalna budowa i wymogi jak dla budowy, a nie jak dla zgłoszenia. Reasumując zanim wbijesz łopatę wydasz co najmniej kilka tysięcy złotych na papierologię. Bez pozwolenia nie radzę, bo jak życzliwy doniesie do nadzoru budowlanego, to utopisz znacznie więcej, a i rozbiórki pewnie nie unikniesz.

Opublikowano

Może dojść jeszcze geodezyjna dokumentacja powykonawcza, czyli kolejne $$$ dla geodety. To jest normalna budowa i wymogi jak dla budowy, a nie jak dla zgłoszenia. Reasumując zanim wbijesz łopatę wydasz co najmniej kilka tysięcy złotych na papierologię. Bez pozwolenia nie radzę, bo jak życzliwy doniesie do nadzoru budowlanego, to utopisz znacznie więcej, a i rozbiórki pewnie nie unikniesz.

Nadzór to może po znajomości by się udało załatwić:)

Czyli całość ile ok może wynieść mnie i od czego zacząć załatwianie?

Opublikowano

Heh właśnie często jest taka praktyka, że urzędnicy dorabiają. Nie mam nic przeciwko, ale czasem jest tak, że osoby spoza układu mają pod górkę, ponieważ nie jest im to na rękę.

Opublikowano

Zgadza się. Nie dostałem pozwolenia na budowę lecz dostałem adres firmy załatwiające takie pozwolenia ot taki paradoks :blink: .

Opublikowano

Ja się uparłem i nie wziąłem nikogo z ich polecenia. Nie powiem, bo mi się czepiali i przedłużyli mi procedurę o lekko licząc 2 miesiące. Nie ugiąłem się, hehe.

Opublikowano

A ja mam taki problem dostałem pozwolenie na postawienie wiaty wolno stojącej, ale konserwator zabytków postanawia żę kąt nachylenia to 35 do 45 stopni i pokrycie dachówką. Trochę to nie realne postawienie takiej wiaty na maszyny rolnicze. Czy można to jakoś ominąc?

Opublikowano

koledzy lepiej i prościej będzie postawić halę namiotową bez wylewania fundamentów i wtedy tylko zgłasza się ją w gminie, projekt dostajemy gotowy, przyjeżdża firma i w dwa dni nam montuje 10x30x4 lub szerszą i dłuższą. moim zdaniem to najprostsze rozwiązanie ale kazdyu robi jak chce

Opublikowano

Koledzy a jak to wygląda jak bym teraz zbudował wiate na maszyny z projektem (Wiata na Maszyny Rolnicze) a później bym wszystkie ściany zamórował,zrobił okna,drzwi główne i po bokach i bym z niej zrobił oborę uwięzioną i trzymał tam byki?Dowalił by się ktoś?Mógłbym tak zrobic?

Opublikowano

koledzy lepiej i prościej będzie postawić halę namiotową bez wylewania fundamentów i wtedy tylko zgłasza się ją w gminie, projekt dostajemy gotowy, przyjeżdża firma i w dwa dni nam montuje 10x30x4 lub szerszą i dłuższą. moim zdaniem to najprostsze rozwiązanie ale kazdyu robi jak chce

Zgodzę się z przedmówcą. Zaletą takiej hali tunelowej jest jeszcze taka, że jest 60% tańsza od technologii tradycyjnej i zawsze możesz sobie taki tunel przestawić, złożyć, powiększyć albo po prostu odsprzedać . Ludzie takie rozwiązania stosują na wiaty, hale hodowli bydła i drobiu.