Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, mam mały problem z drogą dojazdową do podwórka. Jest jej około 100 m i za każdym razem po bardzo dużych opadach, lub tak jak teraz po gwałtownych roztopach, z drogi robi się bagno. Próbowałem już wielu materiałów, które mógłbym wysypać na drogę, lecz teren jest na tyle dziwny, że gruz/gruby żwir po 1-2 sezonach wbija się głęboko i zabawa zaczyna się od od nowa.

Wiem, że najlepiej byłoby utwardzić i położyć asfalt bądź kostkę, ale nie stać mnie na taki wydatek, stąd moje pytanie, czy jest jakiś łatwo dostępny i tani materiał na własnoręczne utwardzenie takiej drogi?

Opublikowano

ja wiem ze to by wymagało troche czasu ale jakby wyschło to byś mógł podrówniać dziury jak są i kamyczek polny taki średni, wiem ze to czasochłonne ale warto a w polaczeniu z gruzem dobrze potłuczonym to miodzio jest, koszt jedynie to kamienie wozić z miedz jak masz w rejonie. Nie mam nav mysli ukladanie tylko wysypywanie i podrownanie. A kostka czy asfalt to drogo ale płyta JOMB kosztuje nowa ok 30 zł. ma wymiary 100x70x12(gr) jaj masz 100m, to 1 ślad 100 płyt i 2 ślad 100 płyt. Uzywki chodzą nawet od 15 zł.

Opublikowano

znajomy miał podobny kłopot parę lat temu ale on jeździ tirami i siadał autkiem

ale ten problem rozwiązaliśmy wybierając ziemie na głębokość 0,5 m

na sam spód położyliśmy geowłóknine następnie warstwę 15 cm otaczaka 32-68

następne 20 cm grubej szlaki i na koniec 15 cm białego klińca i sprawa rozwiązana

Opublikowano

Co wy mu ze szlaką wyjeżdżacie jak pisze że gruz mu po jakimś czasie siada.... Ja u siebie też mam taką dróżkę i zrobiliśmy to w ten sposób że napiłowane jest gruzu i kamieni polnych (dokładnie miejsce koło miejsca) potem uwałowaliśmu to wałem własnej konstrukcji a na to poszła stłuczka z ceramiki i jeszcze raz uwałowane i na razie jest ok chociaż w jednym miejscu gdzie był największy problem z przejechaniem widzę że lekko siadła ta droga tak więc pewnie za jakiś rok trzeba będzie przeprowadzić konserwacje.

Opublikowano

Takim czymś to sie można bawić na krótkim odcinku. Kolega wspominał coś o około 100metrach. Najpewniejsze i najlepsze rozwiazanie to bedzie zebranie wierzchniej warstwy na ok 0,5m i wypełnienie jakimś gruzem , kamieniami itp i na wierzch szlaki nawalić i droga lux będzie. :D

Opublikowano

200m droga dojazdowa, myślę że najlepszym rozwiązaniem i w miarę najtańszym by było kupić takie płyty http://allegro.pl/plyta-azurowa-betonowa-duza-90-x-60-i2833243961.html no to by wyszedł koszt około 6,5 tys zł ( 2 rzędy po 60cm) , może dużo ale na takich kostkach nie siądziesz. Najlepiej żeby do tych dziurek wsypywać żwir żeby woda się nie zbierała żeby nie pękały, a pod spód pod rząd kostek daj jakiś 2 pręty grubość 1, - 1,5cm potem to ubij i dokoła tego też to nie ma szans żeby siadło, u nas jakie bagna były a tak zrobiliśmy, tylko że my podwórko, no i ciut cieńszymi płytami bo 8cm to jak gruszka jeździła to może się z 1cm się wbiło w ziemię ale to były straszne błota, no i grucha 8x8

Opublikowano (edytowane)

200m droga dojazdowa, myślę że najlepszym rozwiązaniem i w miarę najtańszym by było kupić takie płyty http://allegro.pl/pl...2833243961.html no to by wyszedł koszt około 6,5 tys zł ( 2 rzędy po 60cm) , może dużo ale na takich kostkach nie siądziesz. Najlepiej żeby do tych dziurek wsypywać żwir żeby woda się nie zbierała żeby nie pękały, a pod spód pod rząd kostek daj jakiś 2 pręty grubość 1, - 1,5cm potem to ubij i dokoła tego też to nie ma szans żeby siadło, u nas jakie bagna były a tak zrobiliśmy, tylko że my podwórko, no i ciut cieńszymi płytami bo 8cm to jak gruszka jeździła to może się z 1cm się wbiło w ziemię ale to były straszne błota, no i grucha 8x8

Te płyty są nie zbrojone to zaczną pękać, jumbo jeszcze charakteryzuje się mocna, jest zbrojona i gruba

http://allegro.pl/pl...2888592730.html

my mamy na podwórku położone zeszłą wiosną ok 250 sztuk nowych, zadna nię pękła, tir z nawozem był i całe :) ze zbożem się jeździ i też wszystko gra. Podsypka ok 20 cm piachu płukanego koszt 3 tiry ok 1100 zł. Tym bardziej pamiętaj że to robisz nie na dziś :P tylko zapewne na lata, a po co się denerwować i martwić że droga ponownie siądzie, zrob raz a porządnie :)

Edytowane przez damianus2222
Opublikowano

200m droga dojazdowa, myślę że najlepszym rozwiązaniem i w miarę najtańszym by było kupić takie płyty http://allegro.pl/pl...2833243961.html no to by wyszedł koszt około 6,5 tys zł ( 2 rzędy po 60cm) , może dużo ale na takich kostkach nie siądziesz. Najlepiej żeby do tych dziurek wsypywać żwir żeby woda się nie zbierała żeby nie pękały, a pod spód pod rząd kostek daj jakiś 2 pręty grubość 1, - 1,5cm potem to ubij i dokoła tego też to nie ma szans żeby siadło, u nas jakie bagna były a tak zrobiliśmy, tylko że my podwórko, no i ciut cieńszymi płytami bo 8cm to jak gruszka jeździła to może się z 1cm się wbiło w ziemię ale to były straszne błota, no i grucha 8x8

Te płyty nie nadają się na nic cięższego jak dostawczak , mam nimi wyłożoną drogę dojazdową na podwórko i po paru latach wszystkie prawie popękały , jak brać to tylko zbrojone .

Opublikowano

Jak zbierze ziemie na pół metra to też sporo kasy na to wyda, a potem jeszcze utwardzenie. Ja wolałbym rozłożyć sobie to na odcinki i każdego roku kupić kilkanaście płyt drogowych z rozbiórki 300x150 i masz święty spokój z drogą. Jumbo są dobre ale jak masz grunt stabilny w innym razie rozpłyną się pod ciężarem.

Opublikowano

Ja mam drogę do posesji ok 40m> Podobny problem jak u innych kolegów - po opadach nie idzie wyjechać samochodem. Topiłem tam jakieś kamienie z pola, jakieś gruzy ceglane i nic. Cegła ma to do siebie że się po 2-3 latach praktycznie zlasuje i jej nima...

Problem rozwiązałem w ten sposób - trzy tiry gruzu ok 100 ton - płaciłem tylko za transport 900zł. Fadromkę ma mój szwagier - za wybranie koryta o 50 cm gł i 5m szerokości i nawiezienie gruzu skasował mnie za paliwo 300 zł. Zamówiłem walec do zagęszczenia - za 1,5 godz. pracy skasował 250 zł. 24 tony kamienia płukanego o granulacji mniej więcej orzecha laskowego - koszt 1700 zł

Czyli koszt ok 3200.

Kamienia na drogę wyszło ok 10 t - reszta na wiosnę 2013 będzie wykorzystana do utwardzenia podwórza. . Mam już kolejne ok 100 ton gruzu - tym razem załatwiłem za 150 zł.

Jakie są zalety ?

- twardo - przede wszystkim - tir z paszą wjeżdża i nic się nie dzieje

- nie kurzy się jak ze szlaki gdy jest sucho

- w czasie opadów nie stoi woda

Wady:

- kobita jak idzie w szpilkach to zrzędzi (jakiś margines na chodnik muszę wymyśleć )

Poza tym - polecam jak najbardziej

Opublikowano

Jaka frakcja tłucznia byłaby najlepsza na drogę wcześniej utwardzaną żużlem? Poszło tam bardzo dużo żużlu i kilka lat było fajnie. Ale teraz po roztopach zrobiła się taka galareta. W niektórych miejscach żużel jest tak roztarty że zrobiło się z niego błoto. Po osobówce zostają koleiny. Słyszałem coś o mieszance samoklinującej

Opublikowano

na muratorze kiedyś były podane parametry na drogi i alejki. Jeśli nie zrobisz dobrej warstwy przesączalnej to właśnie zawsze będzie ci się robić taka galareta.