Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  W dniu 8.02.2025 o 09:14, m_i_c_h_a_l napisał(a):

Cześć, 
Będę siał pierwszy raz groch na polu na którym nigdy nie był siany. Z tego co wyczytałem w takich sytuacjach warto zaprawić go nitraginą (koszt na ha 67 zł).
Moje pytanie do doświadczonych, na ile dni przed siewem najlepiej jest go zaprawić ?

Rozwiń  

Daj mu z 50 kg czystego n to mu nitragina nie będzie potrzebna a groch będziesz miał piękny 

Opublikowano (edytowane)

Mieszanki zbożowe ze strączkowymi ktoś tu praktykuje ? 

Jest coś na chwasty ? Głównie komosa,chwastnica oraz chaber może być problemem.

Edytowane przez szymon09875
Opublikowano (edytowane)

Te same środki co normalnie się daje na strączki, wiadomo oprócz gramicydów i chlomazonu. A co planujesz siać że mieszanki chcesz robić? Kiedyś się w takie coś bawiłem jak wyka była siana, a jak został tylko groch i łubin to już czysty siew.

Edytowane przez arnoldino
Opublikowano
  W dniu 15.01.2025 o 10:36, kamil800 napisał(a):

Ja tam nikomu nie mowie co ma robic. Mowie tylko jak to u mnie wyglada i jakie mam spostrzeżenia. Literatura w sumie tez mowi, ze dla rzepaku najlepszy przedplon to straczkowe. Jak sialem pszenice po grochu i rzepaku to w plonie albo nie bylo roznicy albo byla znikoma a w rzepaku w tamtym roku blisko 0.5t wiecej po grochu i fasoli

Rozwiń  

Jaki masz płodozmian że po grochu idzie rzepak?  Bo jeśli jest np groch - rzepak- i potem zboże 2 czy 3 razy pod rząd,  to dla mnie to jest nie za bardzo I już zdecydowanie lepiej żeby było zaplątane żeby zboże po zbożu nie było 

Opublikowano

W moim przypadku gdzie zboże stanowi 40%, zdarza się że rzepak idzie po grochu czy łubinie, zawsze plon jest lepszy przy mniejszym nawożeniu azotem niż po przedplonach zbożowych.

Opublikowano

Odwiewaliście groch starą wialnią? oddzieli połówki?

Opublikowano

Zalezy jaka ta wialnia. Ja mam dość sporą. Dlugi czas opadania to sporo odwiewa. Jakis tam procent zostaje.

Jezeli masz taka typowa stara gdzie czas opadania to ulamek sekundy to nie odwieje

Opublikowano
  W dniu 23.02.2025 o 09:29, MonteChristo napisał(a):

Odwiewaliście groch starą wialnią? oddzieli połówki?

Rozwiń  

Ja odwiewam, polowki odwiewa bez problemu, ale mam tak ustawioną, że  prędkość wiatru to huragan 😅

Silnik 1.5kw siłowy,.odpwiednie przełożenie i połówki lecą za młynek 

Opublikowano

Sita do grochu do wialni wrl i podobnych konstrukcji jakby ktoś planował zamawiać. Sito górne oczkowe minimum 10mm najlepiej 11 albo 12. Na oczku 9 mm trochę odlatuje do tyłu. Dolne sito szczelinowe 4,5 albo 5 mm, te większe to jak jest więcej połówek. 

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez SpracowanyPraktyk
      Panowie chciałem poruszyć ważną kwestię. Wystawiałem na olx na sprzedaż Groch odmiany milwa. Ogłoszenie wyglądało tak:
      Witam. Mam na sprzedaż groch, odmiana Milwa. 

plenna odmiana pastewna, bardzo wczesna, wąsolistna
      rośliny o wysokości 75-80 cm o sztywnej łodydze

dorodny, gruby, niedosuszany 
      posiadam na sprzedaż około 8 ton
      zapraszam

z zastrzeżonego nr telefonu zaczęto do mnie dzwonić i automatyczna sekretarka klepała regułkę o działaniu na szkodę producenta. Następnie przychodziły prywatne wiadomości o naruszeniu prawa. Skończyło się tym, że olx zmoderował, czyli zakończył moje ogłoszenie pisząc:
      Zgłoszenie od producenta bądź jego przedstawiciela

Twoje ogłoszenie zostało usunięte, ponieważ otrzymaliśmy zgłoszenie od producenta bądź jego przedstawiciela, z którego wynika, że oferowany przez Ciebie produkt nie jest oryginalny, został przerobiony lub nie posiadasz praw do jego dalszej sprzedaży. Reagujemy także, gdy otrzymujemy zgłoszenia o innych naruszeniach praw własności przemysłowej lub naruszeniach praw autorskich.

Więcej o zakazanych przedmiotach w naszym serwisie dowiesz się tutaj: OLX.pl/zasady/#r10 . Prosimy o przestrzeganie zasad naszego Regulaminu.

Wystawiając rośliny pastewne nie złamałem regulaminu.  Nigdzie nie napisałem, że są to nasiona siewne. Okazuje się, że firmy nasienne ograniczają obrót materiałem paszowym. Wychodzi na to, że groch który uprawiałem i zebrałem z pola jest nielegalny, nie oryginalny i nie mam prawa do jego sprzedaży a miał być jako dodatek paszowy dla lokalnego rynku. Czy ktoś się z tym spotkał?
      Jak umieściłem temat w złym dziale to przepraszam.
    • Przez ZetorPower
      Witam doradzicie mi Pany jaki nowy  agregat kupic pod ten siewnik D9-30 super redlicowy taki żeby hydropak sie nie złamał tak jak w agro maszu, ma miec przedni  wał 2 albo 3 rzędy łap i tylny wał packer. dodam że mam aktywny do tego siewnika ale na wiosenne lekkie warunki przydał by sie bierny przegądałem internety i wiele agregatów ale żadnego nie widziałem na żywo na zdjęciu to każdy porządnie wygląda 
    • Przez Scoti
      Witam mam pytanie dotyczące agragatu agro lift TYP-AUS 2 z wałem packera 2.5m jakieś opinie o nim ewentualnie jakaś lepsza firma w podobnym przedziale cenowym ?
    • Przez Thorod
      Sprzedam Agregat uprawowo siewny Amazone d7 super s. Duza skrzynia, po wymianie łożysk na oryginalne Amazone, sciezki i znaczniki powschodowe, drobny wysiew. Agregat po wymianie przednich tulej, na hydropaku, który jest nieuzywany od nowosci. Wiecej na priv(zdj). stan bdb
      Cena 9900zl

• Przez karol2306
      Witam

Na sprzedaż agregat w/w. Wszelkie info w ogłoszeniu ew. pod tematem lub prv

Zapraszam
       https://www.olx.pl/oferta/agregat-uprawowo-siewny-2-5m-wal-packera-grano-CID757-IDtGmk9.html
  • Dodaj nową pozycję...
v