Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich

Ze względu na zbliżający się nowy sezon chciałbym się was spytać i doradzić czy może ktoś stosował odżywki z linii Yara

Dokładnie chodzi o odżywianie dolistne z serii Kristalon oraz YaraVita

Posiadam taką tabele dokarmiania z całej serii i chciałbym w tym roku zastosować odżywki z tej serii

W poprzednim roku zacząłem z tymi odżywkami jednak tylko z Kristalonem zielonym bo on jest uniwersalny/zrównowazony

Te odzywki wychodzą w miarę dobrze cenowo miedzy np. Agroleaf

I dlatego jestem ciekaw czy ktoś z was stosuje z Yara

Głównie chodzi mi o dokarmianie marchwi, pietruszki, buraczków ćwikłowych, selerów

Przykład na marchwi to jest na początku;

-Kristalon żółty (fosforowy) 3kg/ha

-Kristalon zielony (zrównoważony) 3kg/ha x2

-kristalon pomarańczowy (potasowy) 3kg/ha x2

Średnio 3 kg kosztuje 30-40 zł więc przy maksymalnym dokarmianiu to 200 zł na hektar

Co wy o tym myślicie zamiast stosować nawozy doglebowe ??

Oczywiście chodzi o zmniejszenie dawki nawozów doglebowych ?

Czekam na jakieś odpowiedzi

Opublikowano

Ja stosuje Kristalon przy uprawie kalafiora i brokuła. zaczynam stosować go już przy produkcji rozsady. o,3 kg Kristalonu żółtego/100l wody. a pózniej po wysadzeniu pryskam tydzień po wysadzeniu 3kg/ha pomarańczowego 2 tygodnie pózniej powtarzam i po około 4 tygodniach 3 kg/ha zielonego

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez AF_Mirek
      W części forum dotyczącym warzyw i owoców wprowadzamy prefiksy. Oczywiście dotyczy to tematów, w których da się sensownie tak zapisać tytuł.
      To znaczy, że tytuły zakładanych wątków powinny wyglądać następująco:
      [malina] Ile sadzonek na 1ha?
      [truskawka] Zakładanie uprawy

Czyli w nawiasie kwadratowym nazwa uprawy, zapisana w liczbie pojedynczej, a następnie zagadnienie, którego dotyczy wątek.

Mam nadzieję, że prefiksy pomogą łatwiej znaleźć wątki dotyczące konkretnych zagadnień, problemów.
    • Przez Patryczek96
      Witam, chciałbym aby osoby, które uprawiają warzywa dla przemysłu podzileiły się cenami z ostatniego sezonu oraz częsciowo z obecnego, milewidziny również pon jaki osiągneliscie
      Przykład;
      -Koper Ogrodowy 0.8-1.2zł/kg woj.śląskie 25t/ha (na moim przykładzie)

-Kapusta biała Xzł/kg woj. XXXX

-Kapusta czerwona xzł/kg woj.XXXX

-Pomidor gruntowy Xzł/kg woj. XXXX

-itd.

Z góry dziękuje za odpowiedzi
    • Przez sirKonrado
      Interesują mnie giełdy warzyw w woj. podkarpackim, świętokrzyskim i małopolskim. Wiem tylko o krakowskim placu targowym Rybitwy. Gdzie jeszcze można sprzedać warzywa hurtowo w tych województwach?
    • Przez agrofoto
      Drodzy AGROFOTOWICZE !!!

Zapraszamy na kolejny czat z ekspertem firmy Intermag, który odbędzie się 15 kwietnia 2015 roku (środa) o godzinie 20:00

Tematem spotkania będzie :

Właściwe dokarmianie dolistne kluczem do utrzymania zdrowotności roślin i wysokiego plonu.

Dokarmianie dolistne wzmacnia efektywność nawożenia doglebowego, sprzyja
      lepszej zdrowotności i zwiększa plonowanie roślin uprawnych.

Sukces uprawowy, mierzony wynikiem ekonomicznym w gospodarstwie, jest efektem
      zaplanowanych, a następnie precyzyjnie wykonanych działań agrotechnicznych bezpośrednio
      wpływających na plonowanie roślin i jakość biologiczną uzyskanego plonu.

Specjaliści INTERMAG mogą zaproponować wiele rozwiązań pomocnych w osiągnięciu
      dobrych efektów uprawowych i ekonomicznych.

Zapraszamy do korzystania z wiedzy i doświadczeń Doradców INTERMAG w trakcie czatu,
      który odbędzie się we środę 15 kwietnia 2015 r. o godz. 20.

Aby uczestniczyć w czacie, trzeba być zalogowanym na Agrofoto.pl

Zapraszamy w środę 15 kwietnia na nasz czat:

http://www.agrofoto.pl/forum/index.php?app=chat

Trzem uczestnikom zadającym najciekawsze pytania rozdamy nagrody - produkty firmy Intermag!

• Przez rami
      witam może któś stosował te nawozy dolistne jak działają i czy jest sens je  zastosowac 
  • Dodaj nową pozycję...
v