Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

tuleja moze byc zanizona w 3p musi ona wystawac nad blok.glowica do szlifu .uszczelka miedziana .jak silnik sie nie tlucze to tulejka nie pekla bo sa cienkoscienne i leca w drobny mak.jesli pekla to blok do planowania i przestrzelenia,do tego musi byc dobry fachowiec ,ktory robi z perkinsami bo to delikatne silniki.3 razy robilem tuleje srodkowa i dopiero teraz chodzi.

Opublikowano
tuleja moze byc zanizona w 3p musi ona wystawac nad blok.glowica do szlifu .uszczelka miedziana .jak silnik sie nie tlucze to tulejka nie pekla bo sa cienkoscienne i leca w drobny mak.jesli pekla to blok do planowania i przestrzelenia,do tego musi byc dobry fachowiec ,ktory robi z perkinsami bo to delikatne silniki.3 razy robilem tuleje srodkowa i dopiero teraz chodzi.

To tuleje musza być trochę wysunięte ponad blok silnika a jak wymieniałem drugą uszczelkę pod głowica to ja wszystkie tuleje miałem równe z blokiem ;)

Opublikowano

Albo uszczelka pod głowica, albo głowica, albo tuleje do wymiany albo ewentualnie blok pękniętych ( tego ostatniego nie jestem pewien ). A co do tych tuleji to nie wiem jak w C-360 3p ale w C-360 musi byc minimalnie zanizona.

Opublikowano

Cytat z instrukcji napraw do C-360 i 3P sa dane dla zwykłej C-360 ale perkinsa powinno być chyba podobnie

-sprawdzić wystawanie kołnierza tulei ponad korpus silnika które po dociśnięciu do korpusu siła 100 kG powinno wynieść 0,02-0,06 mm.

Opublikowano

jezeliw 3p tuleje sa zanizone badz rowne z blokiem bedzie bił uszczelke pod głowica ;]

i jak poszukasz fachmistrza to takiego z kluczem dynamometrycznym bo persiu nie bedzie pracował po skreceniu kluczem i metrowa rura :P nie to co c 330 ;]

Opublikowano

Ursusik zrobiony to tak szlif wału szlif głowicy jeden nowy wtrysk pompka paliwa tarcze sprzęgłowe pompa wodna i parę drobiazgów o których zapomniałem napisać traktor już fajnie działa i wszystko jest ok. Dziękuje wszystkim za pomoc

Pozdrawiam :(

Opublikowano
tuleja wystaje minimalnie, dociska się głowicą. Nie ma regulacji, i tuleja nie może być zaniżona.

Jak pojęcia o czymś nie masz to się wcale nie odzywaj ............... regulacja jest poprzez dobór podkładek miedzianych ............ nic już nie mów ..............

Opublikowano

no chłopaki w ursusie c 360 3p nie ma mokrych tulei sa tylko suche więc w tym ciągniku może być przyczyną uszczelka a najprędzej pęknięta lub krzywa głowica .

Opublikowano

jak nie masz ciśnienia oleju to szlif wału (tylko po szlifie lubi pęknąć) nowa pompa zawór do sprawdzenia lub nowy i nie zapominać o wałku rozrządu tak samo jak wał!

Opublikowano

Jaki zawor do sprawdzenia?? Jesli mozna wiedziec <_< A waly lubia pekac nie tylko w tych silnikach :lol: Czasem walek rozrzadu jest dobry, wystarczy tylko szlif walu <_<

Gość Profil usunięty
Opublikowano
w 3p podkladki?tez raz mialem takiego mechanika co szukal podkladek[robil w firmie jako mechanik :P ] wiec nie ma co sie dziwic malorolnemu ze nie wie co mowi

Sam nie wiesz co mówisz. Fabryka raczej nie zakładała podkładek, ale w niektórych egzemplarzach się zdarzały. Z doświadczenia wiem, że w większości silników AD3.152 UR zaniżona jest środkowa tuleja. Kolega @małorolny ma całkowitą rację, wysokość tulei reguluje się podkładkami miedzianymi. W tym silniku powinny być one ustawione na zero (równo z płaszczyzną bloku).