Skocz do zawartości

dmuchawa do zboża ,budowa,konstrukcja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

chce zbudować dmuchawę do zboża ale nie mam żadnego schematu zasady działania budowy takiej dmuchawy. byłbym bardzo wdzięczny za podanie odpowiedniego linku strony obojetnie jakiej informacji na ten temat ;)

Opublikowano
Andrzej a czym sie one różnią?? :P

ja operowałem dmuchawą ssąco-tłoczącą :P

ssąco-tłocząca to taka która sama zasysa czyli chodzisz z wezem po przyczepie na Końcu którego jest taki ,,kaganiec" -25min i czterotonówki nie ma ;)

a tłocząca to taka do której trzeba sypac zboże, co wiąze sie w większą pracochłonnośćą niż przy ssąco tłoczącej :D

Opublikowano
chce zbudować dmuchawę do zboża ale nie mam żadnego schematu zasady działania budowy takiej dmuchawy. byłbym bardzo wdzięczny za podanie odpowiedniego linku strony obojetnie jakiej informacji na ten temat ;)

U mnie sąsiad używa tej do siana zdaje egzamin.

Opublikowano

@ marcin 974

,,ssąco-tłocząca to taka która sama zasysa czyli chodzisz z wezem po przyczepie na Końcu którego jest taki ,,kaganiec" -25min i czterotonówki nie ma'

To nie ma czym sie chwalić ;) .

U mnie dmuchawą tłoczącą 9 ton pszenicy w ok. 25 min do sliosu typu bin 8m wysokiego Silnik 11kw przy dmuchawie (fakt na styk) no i nie latam po przycepie z niczym tylko podnoszę przyczepę. No i żeby było śmieszniej made in stodoła. Wirnik tylko kupiony oryginał (kwestia wyważenia).

Opublikowano
@ marcin 974

,,ssąco-tłocząca to taka która sama zasysa czyli chodzisz z wezem po przyczepie na Końcu którego jest taki ,,kaganiec" -25min i czterotonówki nie ma'

To nie ma czym sie chwalić ;) .

U mnie dmuchawą tłoczącą 9 ton pszenicy w ok. 25 min do sliosu typu bin 8m wysokiego Silnik 11kw przy dmuchawie (fakt na styk) no i nie latam po przycepie z niczym tylko podnoszę przyczepę. No i żeby było śmieszniej made in stodoła. Wirnik tylko kupiony oryginał (kwestia wyważenia).

no tak 11kw a 7,5kw to jest chyba róznica??

zmijką silos 10t (11t pszenicy wejdzie) to sypie się 25-30min -jak sie podstawi hl'ke ósemkę z metrowymi burtami to wszystko sie nie zmiesci :P

Opublikowano
a jak przerobić dmuchawę od siana do zborza??

Dmuchawy starego typu (leżące ) nie wymagają wcale przeróbki. W nowej podając na wirnik będziesz miał jak zboże jak po śrutowniku, trzeba ją położyć zrobić iżektor i komorę wsypową. Ze stojących były chyba dwa typy, rozmiary i ta mniejsza byłby poreczniejsza.

Opublikowano

taka od siana to wolno idzie bo ma duzy przekroj rur.walek ulozyskowany i wirnik to bys musial kupic-najlepie na zlomie u nas tego bylo kiedys pelno.zasypnik to mozesz z czegos pospawac lub skombinowac.rury plastikowe 160mm+kolanka.chyba trzebabyloby je uziemis bo sie elektryzuja

Opublikowano
Dmuchawy starego typu (leżące ) nie wymagają wcale przeróbki. W nowej podając na wirnik będziesz miał jak zboże jak po śrutowniku, trzeba ją położyć zrobić iżektor i komorę wsypową. Ze stojących były chyba dwa typy, rozmiary i ta mniejsza byłby poreczniejsza.

co to jest ten "iżektor"??

Opublikowano
co to jest ten "iżektor"??

Wejdź na stronę POM Augustów i zobacz dmuchawy, ta część pod zasypnikiem, zwężająca się a potem rozszerzająca jest eżektorem czy iżektorem. Powietrze w zwężcze zostaje sprężone i wychodząc z niej przy rozprężaniu znacznie przyśpiesza i w tym miejscu jest podawane zboże

Opublikowano
no tak 11kw a 7,5kw to jest chyba róznica??

zmijką silos 10t (11t pszenicy wejdzie) to sypie się 25-30min -jak sie podstawi hl'ke ósemkę z metrowymi burtami to wszystko sie nie zmiesci ;)

Wszystko OK tylko że ten twój silos ma gdzieś 3 góra 4 m a nie 8 m :P .Ciekawe czy wtedy ta twoja żmijka zda egzamin?

Opublikowano

U mnie wydajność zasypu silosa 8m w górę oryginalną binowską dmuchawą wynosi 3-4t/godz.I to delikatnie mówiąc wnerwia.Jaki jest błąd w konstrukcji tej dmuchawy, że tak wolno idzie?

Opublikowano
U mnie wydajność zasypu silosa 8m w górę oryginalną binowską dmuchawą wynosi 3-4t/godz.I to delikatnie mówiąc wnerwia.Jaki jest błąd w konstrukcji tej dmuchawy, że tak wolno idzie?

Wymień zwężkę venturiego (inżektor) na śluże powietrzną (takie coś jak pomiędzy dmuchawą a rurą i zbiornikiem w dmuchawie samozasysającej) i na dzień dobry masz 2,5 raza większą wydajność jak nie 3 razy, w stosunku do obecnej. Ja zanim zabrałem się za budowę nowej, to najpierw zmieniłem to w starej i wydajność do silosu 8m wzrosła z 3 t na h do 10 t na h.

Opublikowano
Wymień zwężkę venturiego (inżektor) na śluże powietrzną (takie coś jak pomiędzy dmuchawą a rurą i zbiornikiem w dmuchawie samozasysającej) i na dzień dobry masz 2,5 raza większą wydajność jak nie 3 razy, w stosunku do obecnej. Ja zanim zabrałem się za budowę nowej, to najpierw zmieniłem to w starej i wydajność do silosu 8m wzrosła z 3 t na h do 10 t na h.

A skąd wziąć tą śluzę powietrzną i jak ją zamontować? Proszę o dokładniejszy opis, zdjęcia. Co jest w tej śluzie powietrznej, że wydajność wzrasta 2-3 krotnie?

Opublikowano
A skąd wziąć tą śluzę powietrzną i jak ją zamontować? Proszę o dokładniejszy opis, zdjęcia. Co jest w tej śluzie powietrznej, że wydajność wzrasta 2-3 krotnie?

Wejdź w galerię wynalazki udoskonalenia. Sa tam zdjęcia i opis.

Opublikowano
Wszystko OK tylko że ten twój silos ma gdzieś 3 góra 4 m a nie 8 m ;) .Ciekawe czy wtedy ta twoja żmijka zda egzamin?

ma około 5m, żmijkę osmioetrową klade widlakiem na górę, w przyczepę sie zanurza i sypie

mam tylko dwa takie silosy i dla mnie to wystarczające jest ;)

Opublikowano

ja mam jakąs niemiecka dmuchawe pomalowałem i git sasiad ma znowu przerobioną z dmuchawy do siana ale jak widze przez płot nie bardzo mu sie to sprawdza

Opublikowano

Patrzyłem dmuchawy z POM Augustów i różnica w wydajności między zwykłą a taką z dozownikiem wynosi 0,5t/godz. To jest tyle co nic.