Skocz do zawartości

Krone 125 Opinie

karolllllll

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie

A co ci pomoże 4x4 i moc jak ma ciężki teren to 4x4 owszem.  4x4 nie wpływa na moc woma tylko na komfort pracy w trudnym terenie Znajomy ma krone 125 x2 sznurki zielona i robi same 3cyl o mocy 56km dodam ze za nowej prasy dawał radę zbić do czerwonego pola a zawsze to na 3 robił . potrafi zrobić nawet ponad 30 bel w godzinę ale prasa pracuje na wom eco .Kolega Risto ma trochę racji lepiej szukaj Ciągnika do swej pasówki z tego co wiem to ursus 3512 posiada 32km na wom troszkę mało zadna poprawa a ciągnik jest potrzebny cały rok a nie tylko sezonowo kilka dni w roku  . Odnośnie prasy pasowej to mamy stałe obciążenie zwrastające z obwodem beli opry tarcie o sciany prasy .Widzałem kiedyś film na YT gdzie 330 z prasą riviera casalis prasowała na 4 biegu i to siano 

Z tego co prasowałem pasówką. Na sianie dobrze się spisywała. prasowałem nawet sianokiszonkę i mogę powiedzieć jedno, że na kiszonce się nie dławił, a wałki nie były małe. Baloty z dociskiem na 5 w skali do 6 i były dobrze dociśnięte były sprawdzane.  Dopiero na słomie zaczął się dusić. Natomiast u sąsiada prasował słomę mf 255 krone 130 i zasuwał aż miło i nie słychać było żeby miał co robić. Przeciwnie do mojego gdzie spadały obroty silnika. A przecież mf 255 i ursus 3512 to to samo. Macie Panowie racje lepszy byłby ciągnik z większą ilością koników. Ale w przedziale cenowym za którą kupie prasę nie kupie ciągnika chyba, że poczciwą 60 tkę. Widziałem JD 590 i c 360 i powiem, że też jak w moim przypadku szkoda ciągnika. Z tego co wiem i  z rozmów jakich przeprowadziłem pasówki i wyższa tym większy balot i większe zapotrzebowanie mocy. Sipma nie jest złą prasą mój znajomy prasuje 3P i bardzo ładnie pracuje ale wiązaniem na jeden sznurek zajmuje dużo czasu. A zielone z tego co wiem mają problemy z siatką. Parę osób mówiło mi,że zielone Krone mają problem z jakimiś sprzęgłami przeciążeniowymi czy to w ogóle jest prawda? 

Kolego podaj wydajność bel i jakimi biegami pracujesz .ładne bele można kręcić małym Ciągnikiem tylko co to za wydajność . i za ilę tą prasę kupisz cena . moje zdanie jest takie każdy ciągnik będzie umierał w prasie jak będzie prędkość i dużo materiału na podbieraczu i opór będzie wiem u siebie najazd z dobrą pedkośćią to przy dobicu beli i moje 62 km na wom umiera a bela jest mieka 

Jest takowe sprzęgło przeciążeniowe w zielonej serii KR 125-130 i znajduje się z przodu prasy z lewej albo prawej strony za dyszlem, prawdopodobnie w tym grubym kształtowniku co są przewody mocowane od hydrauliki i dyszel mocowany i pewnie trzeba od strony podbieraka zerkać. Ale jak pada to tylko dlatego, że ktoś zapewne używa za dużego traktora pow. 85km i nie kontroluje zgniotu i prędkości jazdy w pracy i coś musi trzasnąć lub po prostu gorsza jakość materiałów. Coś na zasadzie Sipma czerwona solidniejsza a zielona mniej. Trzeba by było pytać tych co im pada dlaczego padło ile czasu mieli prasę ilu letnią itd. itp. Traktor 4x4 polecam od 75km bo po pierwsze masa traktora rozkłada się na 4 koła i mniej ryje łąkę a po drugie nie wiesza się na wałkach dyszlem i hakiem jak MF3P często i po trzecie niema problemu z wyjazdem z przyczepami załadowanymi z łąki. A i w polu ornym, czy tam gdzie są górki to skarb z maszynami bo poślizgu nie mają takiego koła więc i jedzie płynniej, oczywiście o ile go z głową obciążymy dobranymi maszynami. Sipma może i nie zła ale mniej wydajna, cięższa, trudno zrobić i owinąć balot z kruchej suchej owsianki czy siana 3ci zbiór bo rozpada się balot. Ale jak masz zdrową swą prasę bez wad to trzymaj ją a szukaj traktora. Kupić zdrową prasę to też nie zawsze się uda. I patrz na stan techniczny a nie kolor KR czy Sipmy. A Ten MF 3p i tak za mały będzie i serce będzie pękać widząc jak się poci w upale i stęka. 

Wydajności kolego GucioJUMZ Ci nie podam bo nie pamiętam. Nie było za rewelacyjnie. pamiętam, że na drugim sianie 22 w trochę lepiej jak w godzinę. Natomiast na słomie dużo dłużej. Oczywiście zastanawiam się po Waszych sugestiach nad zmianą ciągnika. Nawet jest zamysł kupienia większego ciągnika. Myślałem nad MF oraz Same. To prawda zdrową prasę jest ciężko kupić. Pół roku szukałem prasy zanim kupiłem JD 580 naprawdę jest ładna i zadbana. Risto to co napisałem o dużych ciągniakch i prasach to prawda. Znam osobę która prasowała ciągniczkiem o mocy 155KM sipma i prasa zjechana. Robiła przez siłę i nie wytrzymywała. Jakich ciągników wy używacie?

Ciągnik do prasy powinien posiadać Wom i wom eco i moc ponad 75 km Co Wybierzesz to co chcesz z racji tego ze masz ursusa 3512 który jest dość solidny to się skłaniasz do marki MF .Ja pracuję Ruskim jumzem z Metal fach walcową i mam tylko 62 km i daję radę Brat ma Ursusa 5714 i tą samą prasę i on nie puści go na niskie obroty w dobitej komorze bo zgaśnie .W okolicy pracują takie maszynki jak Zetor 8540 z Claas Roland 44 szybko idzie ładne bele zetor 72xx niestety nie dał rady .Fendt 305 daje radę claasowi i ma wom eco czyli 750 obr 

Z prasą walcową Twoje 62 Konie mają co robić. Niestety za dobrym ciągnikiem oraz za dobrą prasą trzeba się nachodzić. MF to dobra marka ale oczywiście te starsze na układach mechaniczny bez elektroniki. Czy ktoś z Was wie co to jest tryb w prasach krone no stop? Nie mogę się doczytać o co tak właściwie chodzi z tym trybem. 

Nom stop to chodzi o łancuchy w komorze zwijania podczas wyładunku się łańcuch kreci (niema sprzęgła kłowego jak w sipmie) zielona seria krone. Moje 62 konie posiada taką moc na wom .ciągnik radzi sobie dość dobrze czasem dymka puści wszystko zależy od najazdu i ile masy na podbieraku jest z prasy nie jestem zadowolony bo ma kaprysy . Co do Ciągnika MF to jest trudno wybrać coś dobrego i mechanicznego 

Z prasą walcową Twoje 62 Konie mają co robić. Niestety za dobrym ciągnikiem oraz za dobrą prasą trzeba się nachodzić. MF to dobra marka ale oczywiście te starsze na układach mechaniczny bez elektroniki. Czy ktoś z Was wie co to jest tryb w prasach krone no stop? Nie mogę się doczytać o co tak właściwie chodzi z tym trybem. 

W zielonych krone jest ten tryb,także w trakcie wyładunku beli łańcuchy cały czas pracują,natomiast w czerwonych napęd łańcucha jest rozłanczany ,co znacznie wydłuża żywotność łańcucha to po pierwsze,a po drugie w czerwonych wałki na łańcuchu głównym kręcą się,natomiast w zielonej są osadzone na stałe co również wpływa znacząco na to iż prasa chodzi lżej(czerwona).Sam posiadam krone zieloną i szczerze Ci powiem prasa chodzi dość lekko.Zdarzyło mi sie kiedyś ciągnąć ją c-360 i nie moge powiedzieć dawała rade lecz przy dobijaniu nie było już tak kolorowo.Aktualnie prasa współpracuje z mtz82 i mógłbym łańcuchy rozerwać a traktor nawet dymka nie puści.Osobiście polecam Ci krone ale czerwoną chodzą lżej no i cena znacznie mniejsza niż za zieloną przede wszystkim nie kupuj żadnej sipmy,krone bije na łeb sipme pod każdym względem.Jeśli będziesz miał jakieś pytania zapraszam na priv.

Edytowane przez PREZES91WLKP

Witam panowie w sobotę jadę oglądać prasy, upatrzyłem sobie krone kr 125 czerwone wiązanie na jeden sznurek, ewentualnie carraro,
a pytanie mam na co zwrócić uwagę przy oglądaniu(wiem że stan łańcucha, oczka przez które przechodzi sznurek, podbierak,)a jak wygląda sprawa spuchnietej komory będzie to widać czy trzeba mierzyć czy coś w ten deseń, oraz te puszczajace spawy przy hakach? i czy są jakieś inne ważne rzeczy żeby sprawdzić przed kupnem.
proszę o pomoc;-)

Potwierdzam nie bierz małego podbieracza bo masakra ja mam Fortschritt pasową(Feraboli) i szeroki podbieracz 1,80  6 bieg i wał grubaśny i ani razu nie przypchało się siano. Sasiad ma Mengele(rivierre cassalis rc 121) cos takiego  i z ciekawości poszliśmy na pole a on 3 polową jeżdzi  ja się pytam co tak wolno a on że jak szybciej to zapycha prase w tym samym momencie popatrzyłem sie na wałek siana i pomyślałem że moj wałek siana  to 3 jego. Fakt że moja beben za podbieraczem do podawania materiału ma jak przednia felga w c 360 a u niego beben może ma śr 10-15 bardzo mały może dlatego nie ma takiej wydajności tego nie wiem. Fakt jest taki że swojej do 3p nie podpiałbym bo waży 2500 kg a mam pełno gór.  Krone to dobre pasy łańcuchowe  mało awaryjne jeśli natrafisz na przyzwoity egzemplarz bedzie dobrze pracował to sam przyznasz że było warto ja kupić a jak kupisz wypracowanego rupiecia to edziesz chodził zły i wysmarowany brudem smarem i bedzie lał się z ciebie pot strumieniami.

Te na górze i w środku komory widziałem, muszę poszukać tej od podbieracza. Jest jeszcze jedna na nóżce. Dzięki

Znalazłem już tą na podbieraczu. A powiedzcie mi czy przy napinaniu tego głównego łańcucha najpierw dokręca się te nakrętki na klucz 19 czy te dwie większe śruby na klucz 30 na których są zębatki po których idzie łańcuch ?

A ma ktoś z Was instrukcję do tej prasy na kompie ?

Edytowane przez seba2017

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez kamil5421
      Witam . posiadam do sprzedania zgrabiarke krone swadro 12.50 2000r . stan b.dobry . cena 28500 do negocjacji .. Wiecej informacji prosze pisac

• Przez AgroRolnikŚląskiTeam
      Witam drogich Agrofotowiczów i Agrofotowiczki ... mam dylemat , planuję zakup prasy zmiennokomorowej ale nie zabardzo wiem jaka prasa jest najlepsza . Budżet to około 50 tyś zł +/- , siatka , rotor i noże to podstawa . Boję się pras pasowych bo najczęściej dochodzi do samozapłonu ... pasy podobno lubią pękać ... widziałem prasę lely rp  445 niby fajna prasa ale te pasy gdzieś na siebie nachodzą podczas prasowania ... widziałem też John Deere 582 jak w suchej jęczmiennej słomie ślizgał się balot w środku ... Urzekła mnie prasa Krone Vario Pack 1800 / Comprima (ale ta jest poza moim budżetem +/-80 tyś ) . Nie sugeruję się ile ta prasa miałaby robić bo 2 tyś belek na sezon to nie jest dużo ale ma ona robić głównie na usługach i musi być konkurencyjna . Może ktoś z was odpowie mi od czego zależy że niektóre prasy nawijają poza krawędź belki siatkę a niektóre nie ? 
    • Gość
      Przez Gość
      Zastanawiam się nad zakupem prasoowijarki jak w tytule. Mógłby ktoś podpowiedzieć na co zwrócić uwagę podczas zakupu. Jakie podzespoły są najbardziej awaryjne i jak sprawdzić np stan bel na sterowniku 
    • Przez Ceres96
      witam, mam zamiar kupić prasę rolujaca, która lepiej wybrać? robię tak rocznie około 500bel korzonki i z 400 słomy.
    • Przez marioc14
      Witam
      Czy ktoś z uzytnikow pras promujących krone spotkał się z takim problemem że w momencie uruchomienia prasy z nożami materiał zamiast dostawać się do komory zwijajacej przedostaje się pomiędzy górnym wałkiem a belkami łańcucha komory zwijajacej co w konsekwencji powoduje gięcie się belek oraz tej blachy z przodu co jest za rolka z siatką i mechanizmem siatki co może być przyczyną takiego stanu rzeczy ? Dodam że łańcuchy w komorze zwijajacej zostały wymienione na nowe rok temu. Pozdrawiam 

• Dodaj nową pozycję...