Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A ja też chciałbym się dowiedzieć jak to z tom wierzbom jest bo tyle się czyta o tym po różnych stronach i to niezły interes ostatni w agrobiznesie mówili że trzeba mieć minimum 50 ha posadzonego i wtedy idzie lepiej cenę negocjować a jeśli się niema to trzeba grupę produkcenckom . A słyszał ktoś może o Miskantusie olbrzymim to też niby roślina energetyczna i chciałem jeszcze zapytać o dopłat czy są jakieś do hektara

Gość Profil usunięty
Opublikowano (edytowane)

A co myślicie o miskancie olbrzymim?

Ja po pierwszym paleniu pozytywnie zaskoczony. Dzisiaj rano wykosiliśmy tegoroczny oraz go z belowaliśmy teraz tylko zwieźć :D

Czas się pochwalić :D od 7 do teraz czyli jakieś 7h z drobnym haczykiem w 6 wykosiliśmy z belowaliśmy oraz zwieźliśmy to wiaty na biomasę około 180t trawki z 12 ha, jak na pierwszy rok to wydaje mi się że ładnie urósł choć w przyszłym mam nadzieję że będzie go około 60-70% więcej. Ogólnie to ta roślinka bardziej przypadła mi do gustu niż wierzba, dlaczego?

Po pierwsze pożyczam zwykła kosiarkę Dyskotekę od sąsiada i spokojnie sobie koszę bez żadnych udziwnień tylko trzeba uważać bo może się zapchać. Później prasa wielkogabarytowa bez żadnych zmian w stosunku do słomy i eleganckie zwożenie B) ładowareczka, przyczepa, ładowareczka wiata :)

W przypadku wierzby trzeba ciąć później są suszyć kupę roboty i zachodu. Wierzby nie wykosi się kosiarką do trawy trzeba mieć specjalny wehikuł, następnie pryzmowanie masy na stogach w celu wyschnięcia i dopiero można do rębaka i na palenie, można do rębaka pchać mokre ale ciężej wysuszyć.

Ogólnie to koszt założenia plantacji jest cholernie wysoki ale późniejsza jej eksploatacja nie nastręcza żadnych problemów. W porównaniu do słomy to plon z ha jest kilka razy wyższy czasami kilkanaście i w dodatku wartość opałowa często jest dwa razy wyższa :P

Edytowane przez Profil usunięty
Gość Profil usunięty
Opublikowano

Mi koszt założenia plantacji wyniósł 9500zł sadzonki płaciłem po 45gr na plantacji.

Koleś dobrze poradził w pierwszym roku rozdrobnić w lutym trawę na wysokości 5-10cm nad ziemią i dać N lub EM żeby się to rozłożyło co przyśpieszy ukorzenianie się rośliny i większy plon. U siebie miałem 15t/ha w drugim roku B) a w pierwszym roku zbiorów :)

Opublikowano

Nawiązują co tematu jakie zbiory po pierwszym roku. Moim zdaniem praktycznie ich nie ma. Pojedyncze łozy wysokości 1m to nie ma sensu tego zbierać. Po pierwszym roku trzeba ściąć i tak robię, ale nie zbieram. Drugi rok to już da 60-70% produkcji.

Jeśli chodzi o koszty posadzenia 1ha to przygotowanie pola + koszt sadzonek (sadzonki co roku droższe) + sadzenie 450zł.

Więcej informacji http://www.wierzbaenergetyczna.info

Opublikowano

Ja czytałem kiedyś, że można wysuszyć teren z pomocą wierzby energetycznej, ale nie wiem na ile sprawdzona jest ta informacja. Na Twoim miejscu skontaktowałbym się z jakimś instytutem, który prowadzi takie badania (w necie z pewnością znajdziesz jakieś kontakty) i zapytał ich o tę kwestię. A co do samej uprawy, to z inwestycjami w tym zakresie trzeba się chyba wstrzymać do czasu przyjęcia nowej ustawy o OŹE. Nie wiadomo, co tam zawrą i co będzie się opłacać, a co nie...

Opublikowano

Z więrzbą jest jak z każdą inna produkcją rolniczą, jednemu się opłaca, drugiemu nie. Mam 1 ha, a za chwilę kolejne 5 ha zasadzam. Klucz oplacalności wedlug mnie jak do tej pory to odpowiedni klon. W necie mnóstwo o tym pisza, że i 30t z ha suchej masy mają, a to bajki. Poczytajcie wyniki badań z Olsztyna, tam jest dokladnie ile wierzba przyrasta i ile daje masy. U mnie w pierwszym roku do 6m i uwaga - ZERO NAWOZÓW!!. Cena sadzonki 15gr ale z licencją, klon TURBO wychodowany w Polsce na nasze warunki. Co do opłacalności, to na samych sadzonkach jest ok, ale trudno je sprzedać. Bo przecież są na alledrogo po 5 gr :). Tylko potem nie ma przyrostów i inne marudzenie. Na biomasę w zrębkach o opłacalności decyduje odległość i forma w jakiej psrzedajemy. Sucha loco brama cieplowni = 7tyś z ha przychodu (nie zysku). Kosztami są transport i ewentualne zrębkowanie. Można to w pellet robić, cena rośnie do 700 - 1000zł za tonę i wtedy zbyt na pniu każdą ilość. Można tez to sprzedawać samemu do spalania w piecach, ale trzeba poszukać odbiorców. Ceny rosną z roku na rok w niebywałym tempie, więc jest niezła perspektywa. Najważniejsze w tym jest to, że nie wymaga zabiegów w okresie wegetacji a więc nie ponosi się żadnych kosztów.

Opublikowano

Witam.

Mam kilka pytań. Jak sobie poradzi wierzba na polu gdzie są kamienie oraz nie ma dużo podmokłych terenów ?? Czy tak na pryzmie długo schnie ?? Chciałbym spalać ją w piecu 40kw ponieważ co roku spalam ok. 25 ton węgla brunatnego i szukam pewnych alternatyw.

Opublikowano

Nie jestem ekspertem w tej dziedzinie bo dopiero wchodzę w ten temat, to znaczy od wiosny zakładam testową plantacje 5m na 5m na gnoju w celu pozyskania sadzonek na przyszłość do założenia czegoś większego. Ale dużo czytam na ten temat i z tego co wiem to najważniejsze by przygotować dobrze pole prawie jak pod ziemniaki i przypilnować sobie w pierwszym roku gdy wierzba zaczyna się zakorzeniać, czyli jak będzie miała za sucho to tankopaleta na przyczepę i trzeba podlewać, należy walczyć z konkurencja czyli chwastami.

Obejrzyj sobie film tego gościa na temat jego małej plantacji, z tego co wiem to wcale tak mokro wcale niema, co nie zmienia faktu, że wierzba jak to wierzba lubi wodę.

Opublikowano

witam wszystkich, jeżeli chcialbym zasadzic wierzbę energetyczną tylko na swoj uzytek, ewntualnie sprzedac jakies male ilosci "nadprodukcji" to łąka lekko podmokła, okolo 30 arów wystarczyła by?, dom okolo 200m2. Zastanawiam się tez nad samym sadzeniem, jeżeli na początek kupił bym troche sadzonek, zasadził w jednym miejscu to czy po roku uzyskam z tego nowe sadzonki? Jestem w nowym temacie wiec pytam:) Nie ma to byc forma na zarabianie tylko na oszczedzanie na ogrzewaniu. Stara sieczkarnia jest, nie ma problemu, w koncu mieszka sie na wsi :P:) pozdrawiam.

Opublikowano

Tak po pierwszym roku się ścina i się to przeznacza na sadzonki, trzeba ściąć by się rozkrzewiła. Jeśli długo nie stoi woda to możesz posadzić tam wierzbę. 30 arów będzie mało raczej. z ha jest 10 ton.

Opublikowano

dzieki kolego, A mam jeszcze takie pytanie, jak jest z sadzniem takiej wierzby na łakach? jezeli zaorałbym itd. Kiedy chcielismy zalesic ten kawałek to pani w agencji powiedziala ze to za dobre grunty(IV) na las i nie pozwolili, a tam nie da sie nic robic gdyz jest bardzo stromo a w dodatku w czasie powodzi 2010 doszło do osunięcia. Nie ma nic z tego i dlatego myslę co mogłbym tam zrobic, i tylko wymyslilem z tą wierzbą

Opublikowano

Musisz przygotować jak pod uprawę tęż sadziłem bezpośrednio na łąkę i masakra trawa przydusi wierzbę, więc z własnego doświadczenia lepiej ziemie dobrze przygotuj przed posadzeniem

Opublikowano

To moze ja dodam coś do tematu: bo obecnie uczęszczam na studia podyplomowe z zakresu upraw energetycznych. A więc tak, z tego co się dowiedziałem: ok. 0,2 ha wierzby wystarczy na ogrzanie domu jednorodzinnego (powiedzmy 150-200 m2 - w formie zrębek). Mowa o plonowaniu po kilku latach. Jeśli chodzi o uprawę przed sadzeniem. Stosuje się też uprawę pasową. Czyli np: uprawa w wąskim rządku w którym sadzi się wierzbę - proponowane na łąkach i nieużytkach. Oczywiście jest problem z chwastami w pierwszym roku.

Dodam jeszcze do tematu bo może ktoś się zainteresuje: właśnie jest nabór na studia podyplomowe - Technologie upraw roślin energetycznych na UR w Krakowie. Najprawdopodobniej dofinansowane z UE więc studia za free. Jako, że uczęszczam na nie to mogę powiedzieć, że jest ciekawie. Są poletka z różnymi uprawami, my byliśmy w Połańcu w elektrowni bo tam spalają "wagony" biomasy agro.

Osobiście polecam a tu link:

http://potencjaldydaktyczny.ur.krakow.pl/index/site/2090

http://potencjaldydaktyczny.ur.krakow.pl/index/site/2093

Swoją drogą: a czy ktoś coś wie o uprawie perzu wyniosłego jako rośliny energetycznej, ktoś uprawia?

Opublikowano

Gdy starałem się o dotacje to podchodziło pod uprawę jak się nie mylę ale musiałeś mieć tego min. 1 ha i podpisaną wieloletnią umowę z zakładem energetycznym który to odbierze a szału z dopłaty nie było i zrezygnowaliśmy