Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Jestem w trakcie budowy chlewni na głębokiej ściółce. I czy wie ktoś jakie powinna być różnica wysokości między podestem na paśnik a posadzka. I ile schodków powinienem zrobić. A jeśli ktoś wie to jakie wymiary byłyby najlepsze. Z góry dzięki.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

my mamy schody 10x10 5 sztuk i różnica między posadzką a karmikami jest ok 60cm ale czy dobrze to nie wiem oglądałem u innych i mieli podobnie a co dalej to się okaże w praktyce a mamy dopiero na tym systemie 2 tygodnie

Gość Profil usunięty
Opublikowano

chlewnia jest 40x14 ale nie stawiana prze zemnie tylko kupiona i na razie zrobiliśmy tylko jeden kojec na próbę jak to będzie się sprawowało a kojec mam wymiary ok 13długości a 6 szerokości. Mamy 53sztuki w nim i jak to będzie się sprawować zobaczymy

Opublikowano

Schodki możesz mieć wyższe poradzą sobie a wysokość podestu to jeśli będziesz wyrzucał tylko po zakończeniu to 60cm zrób, a obsada jeśli przyjmiesz przelicznik 0,7 to nie nadążysz ścielić, ogólnie ja na głęboką drugi raz bym się nie zdecydował

Gość Profil usunięty
Opublikowano (edytowane)

my mamy firmy wesstron karmiki skrzynkowe od paru lat i teraz też kupiliśmy od nich i jesteśmy zadowoleni

Edytowane przez szymon1089
Gość Profil usunięty
Opublikowano

a ganek na którym świnie jedzą jest 150cm

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez NHCS
      Otoz chyba dosyc prostu problem, ale w sumie to duzo glowie sie nad nim. Chodzi o to, w ktora strona powinny byc spady w kojcach: do wnetrza chlewni, tj w strone karmikow tak aby gnojowica, ktora wycisnie sie z obornika nie wyciekala na zewnatrz i zostawala w kojcu, czy moze wlasnie w kierunku drzwi, konca kojca od strony wybierania obornika, tak aby wlasnie nadmiar wyciekal, ale przez to robil sie tez syf na zewnatrz. Jak uwazacie i jak jest u Was?
    • Przez cover
      Witam. Nie wiem czy w tym dziale powinienem o to pisać bo to bardziej o przepisy chodzi, ale myśle że coś tam nawiązuje do tego tematu. A mianowicie. Wraz z tatą myślimy nad przerobieniem połowy stodoły na chlewnie. Cała stodoła ma wymiary gdzieś w granicach 17x13 i przylega do niej obora, teraz praktycznie już chlewnia. Chcemy część stodoły gdzie znajduje się słoma czyli połowe przerobić na chlewnie. postawic ściane pomiędzy klepiskami, zalać strop no i oczywiście jakieś słupy, okna zrobić itp. I tu pojawia się pytanie ,czy na taką adaptacje potrzebujejakies pozwolenia? Aby starą z nową chlewnie połączyć wybudował bym dobudówkę, ale zmieściłbym się w 25m2 więc tylko pozwolenie by wystarczyło. Dachu na stodole bym niezmieniał, tylko ściany strop i okna. Na nową chlewnie to rózne pozwolenia są potrzebne, a na taką przeróbkę? Jak to jest? Orientuje się ktoś?
    • Gość Profil usunięty
      Przez Gość Profil usunięty
      posiada ktos taka tuczarnie ?
      zastanawiam sie na przerobieniem obory po bydle i zastosowaniem takiego systemu
    • Przez PiotrMurgrabia
      Witam, jestem tutaj nowy.
      chciałbym sie dowiedzie czy warto jest wybudowac chlewnie na około 250 sztuk na rzut. planowana jest budowa na płutkiej ściołce.
    • Przez Pawel124
      Z reguły ludzie w Internecie tylko krytykują, ale ja spotkałem się akurat ze świetnymi fachowcami.

Modernizowaliśmy latem wyposażenie gospodarstwa. Sprawa była dosyć skomplikowana z racji na układ budynków i dojazd. Jednak monterzy spisali się świetnie, aż miło było patrzeć jak robota idzie do przodu. 

Cena konkurencyjna, jeśli weźmiemy pod uwagę transport i montaż. Jeśli ktoś jest zainteresowany to podeślę na PW zdjęcia jak wyszła przebudowa.

Polecam zootech.pl szczególnie chwalę sobie kontakt z Panem Błażejem. Pozdrawiam
  • Dodaj nową pozycję...
v