Skocz do zawartości

który pług lepszy????

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
mam pewna zagadke....mam do wyboru 3 pługi... unijny tur vario 4, vogel&noot 4 skiby i agrolux 4 skiby...który najlepszy z tych trzech... proszę o opinie użytkowników tych pługów...

agrolux to owerum tyle ze czerwony rozni sie minimalnie w detalach, mimo sentymentu do polskich maszyn postawil bym na vogla poźniej agrol a na końcu unia, no i zalezy w jakim stanie

Opublikowano

Powiem ci jedno .. Nie bierz pługu firmy uni bo jest raz że strasznie ciężki a dwa to jest nie dokładnie wykonany ... Mój sąsiad kupił vogel&noot-a 4-ro skibowego i ciąga go NH td95d i jest zadowolony ...

Opublikowano

dlaczego tylko te bierzesz pod uwage masz w Fino Overuma w Roltexie w Krasnymstawie Rabe

Agrolux to nie to samo co Overum

Ja kupiłem nowego G&B i przy nim Vogel kuca zresztą agrolux też (Voglem m 1020 orałem a agroluxa u znajomego widziałem w pracy ) ciągam go 110 kM MFem pług rozstawiony 4x50 cm

Chodzi ci o nowe pługi ?

Opublikowano
Agrolux to nie to samo co Overum - dlaczego ?

Przecież adres producenta na ulotce jednej i drugiej firmy jest identyczny z tego co pamiętam.

mysle ze prawie to samo kolor inny (drobiazgi fabryka i dilerzy ci sami), ja w przez 4 lata przerobiłem vogel zagon, 3X rabe , muller, unia ibis, owerum, i twierdze ze vogel szedł najlzej a rabe najlepiej krył tyle ze nie wszystkimi orałem na taką samą szerokość. to pług bedzie wart 50% ceny twojego ciągnika, :P

ja tez sie pytałem dilera i mają duzo wspólnego.

ps ja bym sie dziwnie patrzył na unie :) pozdro

Opublikowano

@piootr

Nie przygladałem sie dokładnie tym pługom to fakt. Ale sam niedługo mam zamiar wymienić swój pług. Więc się interesuję.

Jesli byś mógł to podaj czym się te pługi różnią. Agroluxa oglądałem na agroshow i pierwsze wrażenie pozytywne.

@black08

Nie bardzo rozumiem :P z tą ceną pługa, to do mnie?

Opublikowano

Agrolux jest robiony bodajże dla NH , nie moze byc tak że niby taki sam pług a różnica w cenie jest spora różnice nie są duże , ja po tym jak zobaczyłem orke agroluxa to mi się nie podobała

Ja gdybym nie trafił GB po pokazach to raczej nie kupiłbym go ze względu na cene

Pere dni po kupnie pługa przyjechał gośc z konkurencji i cena za Rabe dał nawet ciekawa ale już było po ptakach narazie nie żałuje

Odnośnie spalania to miałem okazje to samo pole orać 4 pługami i z obrotowych najmniej spalił GB 4x50 pole 7 ha i akurat GB orałem nie ruszane po kuku na kiszonke 120 l na wisne pod kuku obornik zbebrany podorywkowym orka voglem m 1020 4x44 130 l wcześniej 2x orałem ibisem 4x48 spalał ok 140 l , orałem też wcześniej Turem 5x40 spalał podobnie (ten sam bieg w ciągniku ) tylko oba pługi z unii zalepiały się ziemią a GB i VN nie

Opublikowano

piootr a jakie masz ziemie/????

nie wiem c o mój ojciec postanowi ale ja bym zaryzykował v&n jednak...cena przystępna i wykonanie nawet nawet...mój ojciec to czepia sie tego w v&n ze ta odkładnia w nim jest taka długa ma niska i ze może na głębokie oranie źle iść...

Opublikowano
@piootr

Nie przygladałem sie dokładnie tym pługom to fakt. Ale sam niedługo mam zamiar wymienić swój pług. Więc się interesuję.

Jesli byś mógł to podaj czym się te pługi różnią. Agroluxa oglądałem na agroshow i pierwsze wrażenie pozytywne.

@black08

Nie bardzo rozumiem :( z tą ceną pługa, to do mnie?

nie do ciebie do staska :( z tego co widziałem to wieze te same specyficzne dla oweruma, odkładnice, rama, mocowanie do słupic, wiekszość agrol obraca sie w druga strone, ale podobno mozna tak zrobic i w innych pługach(nie wszystkich),rozmawiałem z dilerem oweruma w sierpniu i mowił ze robione w tej samej fabryce ower i agrol i nawet patrzac na stare modele to te dwie firmy musiały jakoś wspułpracować, co do orki głebokiej voglem to orałem nawet pow 35cm i było ok (zreszta na ile chcesz orać 50cm?), tak szczeze to jak zachodniego dobrze ustawisz to kazdy dobrze orze , choć jedne idą lepiej a inne ciut gorzej,

ps znajomy ma 5 ower i ciaga go DF agrot 15okm i po 3latach pęka mu rama.

masz nowego gb jesteś zdowolony i chcesz inny?

Opublikowano

i wczoraj jeszcze jeden fajny pług widzieliśmy...kverneland ojcu wpadł w oko ale jak sie zapytał o cene to mu od razu wypadł...ojciec chyba jednak kupi UNIE bo mówi że na nasze hektary to niewarto sie pchać w co innego...no a jak sie kupi ziemi to wtedy sie zmieni maszyny...ja z checia kupił bym 50 ha

Opublikowano
i wczoraj jeszcze jeden fajny pług widzieliśmy...kverneland ojcu wpadł w oko ale jak sie zapytał o cene to mu od razu wypadł...ojciec chyba jednak kupi UNIE bo mówi że na nasze hektary to niewarto sie pchać w co innego...no a jak sie kupi ziemi to wtedy sie zmieni maszyny...ja z checia kupił bym 50 ha

a ile masz ha teraz?

Opublikowano
piootr a jakie masz ziemie/????

nie wiem c o mój ojciec postanowi ale ja bym zaryzykował v&n jednak...cena przystępna i wykonanie nawet nawet...mój ojciec to czepia sie tego w v&n ze ta odkładnia w nim jest taka długa ma niska i ze może na głębokie oranie źle iść...

Mam  rózne  ale paichu nie ma   klasy I-III   , nie mam  górek

To że ma niską odkładnie  to nic nie przeszkadza   w moim GB  też  ziemie przesypuje się przez odkładnie

@black08  przez 5 lat  i tak nie moge  zmienić  ale narazie nie zamierzam zmieniać  chodzi  o to że ja nie uznaje takiej zasady że maszyne jaką ja mam  to jest  najlepsza a wszystko inne  to lipa  napiasałem  tylko że  gdybym nie trafił pługa po pokazach  to pewnie miałbym  inny  bo różnica w cenie była spora i na dodatek pług jest 4+ i zawsze 5 skibe moge złożyć   normalnie GB jest w cenie kvernelanda   a rabe , vogel, agrolux ,petinger to  bardzo podobne ceny

Opublikowano
Mam  rózne  ale paichu nie ma   klasy I-III   , nie mam  górek

To że ma niską odkładnie  to nic nie przeszkadza   w moim GB  też  ziemie przesypuje się przez odkładnie

@black08  przez 5 lat  i tak nie moge  zmienić  ale narazie nie zamierzam zmieniać  chodzi  o to że ja nie uznaje takiej zasady że maszyne jaką ja mam  to jest  najlepsza a wszystko inne  to lipa  napiasałem  tylko że  gdybym nie trafił pługa po pokazach  to pewnie miałbym  inny  bo różnica w cenie była spora i na dodatek pług jest 4+ i zawsze 5 skibe moge złożyć   normalnie GB jest w cenie kvernelanda   a rabe , vogel, agrolux ,petinger to  bardzo podobne ceny

ale ja nic nie mam do gb to tez dobre pługi z checia bym go przetestował u mnie na polach by miec jakies zdanie i doświadzczenie z gb, tylko ciekaw byłem ze mowisz o wymianie nowego pługa.