Skocz do zawartości

Problem - wybijanie szyb przy pracy z kosiarką rotacyjną!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kiedyś jak mieliśmy osłonę to jakoś częściej leciały szyby a teraz nie mamy osłony na kosiarce to ostatnią szybę wybiliśmy dwa lata temu ja mało kosze bo mam jakiś lęk od tego jak kamień trafił w przednia szybę

U nas niektórzy zakładają siatki na kabinę

Opublikowano

A co jak są kretowiska co roku nowe kretowiska lub dziki poryją, poza tym zawsze na nowo zasianej łące zgrabiarka wyciągnie jakiś kamyk, no i ta siatka na tym zetorze to sprawdza się w ogóle?

Opublikowano

Jak na Mikołaja zetorku to chyba pomaga ;] takto by nie zakładał on ma chyba duzo kamieni na łąkach to to sie przydaje ja dużo nie mam więc mi nie potrzeba takiego ;]

Jak masz dużo kamieni to radził bym takie coś zrobić i zakładać na czas koszenia ;]

Opublikowano

Od kiedy mam osłony to często się nie zdarza, no ale jednak się zdarza, a jak pomyśle że np. w nowym ciągniku szyba kosztuje blisko tysiąc pln a szklane drzwi i 2 razy tyle to już sprawa jest poważna, więc czy taka siatka wisząca przylegająca do szyby zabezpieczy dobrze/? Zawsze to jakiś % mniejsze prawdopodobieństwo wybicia, no ale kiedyś ojcu przestrzeliło i szybę w drzwiach i przednią szybę jednocześnie to jaka to siła musiała być?>

Opublikowano

Z pleksi też miałem, problem w tym że z czasem matowieją i robią się siwe i słabo widać, może się nie wybiją ale z czasem pękają, bo tracą elastyczność, ni i jak porobią się rysy to jechać pod słońce to masakra 5 lat miałem przednią z pleksi, teraz za darmo bym przedniej takiej nie chciał :(

Opublikowano
my mamy osłone za kosiarke i tez nam raz strzelił kamien i wybił górna szybe w dzwiach ;/;/, najlerpiej załozyc siatke albo plekse zamiast szyby :(

O właśnie my mamy pleksi zapomniałem jak to sie nazywało xD o wiele taniej wychodzi niż szyba w drzwiach to jeszczo moze być ale jak pójdzie tylna czy boczne te duże to chyba lepiej kupić nową normalną. Bo słabo widać z pleksy ;/

Opublikowano

a jak rejestrujecie takie ciagniki z pleksa?a przecie bebny kosiarki kreca sie do tylu wiec bez oslony z tylu jest lepie bo wylatuja daleko.ja mam potargana i wszystkie szyby,tyle ze u nas kamieni malo,dopiero w sasiedniej wsi sa krzemienie wiec nieraz bebnia po szybach

Opublikowano

W moim byłym technikum raz się zdarzyło, że podczas pracy z rotacyjną została wybita szyba w Ursusie 3512 (ta co jest na dole przy kabinie). Wymienili ja na nową z pleksy. To był jedyny taki przypadek od 6 lat. Oczywiście kosiarka miała dobre fartuchy. Najwidoczniej los tak chciał.

Opublikowano
niektórzy poprostu do koszenia trawy zdejmujo szybę i dżwi

Nie radze tego praktykować jeśli nie chcesz dostać kamieniem w głowę :(

Ja koszę bez osłon i nigdy mi szyby nie wywaliło

Opublikowano
niektórzy poprostu do koszenia trawy zdejmujo szybę i dżwi

nie no bez przesady cały dzień zejdzie na wyjmowanie szyb a my drzwi mamy zawsze wyjęte na lato i tylko tylną szybę jak kosimy kuku ;]

Opublikowano

W drzwiach trochę tańsza jest szyba od przedniej, bo już kilku takich oszczędnych było i zdejmowali drzwi a przednie szyby wybijało, taka siatka to dobry patent, albo ładnie po kabinę i położyć drugą szybę z pleksi, arkusz pleski 1x2m kosztuje 100 zł a byle profilowana szybka od 500 pln w górę więc może warto :(

Opublikowano

u mnie jeszcze nie wybita ani jedna. ale jak brat mieszka 8km odemnie to ma kamienie i na polu i na łąkach i tam sie zdarzało wybijanie szyb przez kamienie. to pierw jeździł i ciał trzydziestko ona jest bez kabiny i w kasku cioł. a teraz na łąkach nie ma kamieni. tylko na polu je mam.

Opublikowano
Mi jak narazie nawet nóż nie wypadł.

no no jak masz osłone to nic sie nie powinno stać tato kosi małym Ferdkiem mamy kosiarkę rotacyjną marki MESKO Z133

jeszcze ani razu nie wybiła nam szyby dobra tylko troszkę mała do tego traktora jakaś 1.80m by sie przydała albo troszkę mniejsza