Skocz do zawartości

Regulacje pługa

Przemek15

Rekomendowane odpowiedzi

Jak ustawić kąt pracy tego pługa? Problem jest taki że pierwsza skiba idzie tak jak należy a ostatnia płytko. Doraźnie mogę ten problem załatwić rozkręcając łącznik tak aby parł na pług ale to raczej nie o to chodzi, łącznik powinien pływać a wszystkie skiby orać równomiernie. Czy robi się to śrubą widoczną na drugim zdjęciu? Jeśli tak to jak tym kręcić żeby coś poprawić. Obecnie pług jest lekko pochylony w stronę oranego. Ramiona podnośnika są równo.

IMG_20240503_190319.jpg

IMG_20240503_190330.jpg

Prawy wieszak skrócić - pług ma byc poziomo, gdy prawe koło jest w bruźnie.

Pytanie - czy ten ciągnim ma regulację siły uciągu na dolnych ramionach podnośnika, czy na górze jak C360/Zetor?

W tym drugim przypadku nie da się orac na regulacji pozycyjnej z pływającym łącznikiem

Może jestem głupi, ale tą śrubą ustawia sie punkt ciągu, jak ściąga traktor. A to że nie chce sie zagłębiać, to albo prawy wieszak, albo właśnie łącznik. U mnie ciężkie gleby i jak sucho to musze łącznik rozkręci , żeby "dociskał" tylną skibe i orka idzie fajnie

Kupiłem sobie taki pług bo zależało mi na solidnych zabezpieczeniach. I zanim go podepnę to chciałbym podpytać, jak prawidłowo eksploatować takie zabezpieczenia? W jaki sposób zmniejszać ciśnienie? Teraz stał na placu z nabitym ciśnieniem 190 bar i był wszędzie suchy, nigdzie sie nie pociło. 

Jakie ciśnienie jest maksymalnie dopuszczalne jeśli powiedzmy chciałbym orać w suchej glebie i chciałbym zmusić pług żeby nie wyłaził? Czy na postój pługa trzeba zluzować całe ciśnienie do zera? 

I jeszcze jakieś dodatkowe wskazówki żeby czegoś nie popsuć? :D 

ov.png