Skocz do zawartości

Claas Arion - opinie

przemek99

Rekomendowane odpowiedzi

zakupiliśmy niedawno ARIONA 410 cis (83kW) i muszę powiedzieć że sprzęt naprawdę pierwsza klasa. Świetnie zestrojona skrzynia, pracuje równo i przyjemnie. Zastanawialiśmy się nad MF 4445 ze skrzynią dyna 4. Ta sama skrzynia montowana jest w claa'sie z tym że zupełnie lepiej została spasowana. Sprzęt naprawdę warty swoich pieniędzy.

większość ciągników z stajni claas ma blokowaną skrzynie elektronicznie, poprostu zależy to od oprogramowania jakie zostanie wgrane do ciągniczka ;], wiem że w Polsce są problemy na taką szybkość, poniewaz prawo zezwala jedynei na 40 km/h. Zastanawia mnie tylko jedno dlaczego w new holland bez problemu sprzedają ciągniki poruszajace się 50 km/h. Znam nawet przypadek znajomy jadąć TVT 190 włąsnie 50 został złapany na radar przy ograniczeniu do 30 B)

co do tego czy w ARIONI-e jest elektroniczna blokada to nie wiem ale na 100% są wzmocnione hamulce tylnej osi o innej konstrukcji, generalnie upraszczacie koledzy temat 50 km/h jest trochę bardziej skomplikowane i zgodnie z homologacjami ciągniki różnią się wyposażeniem, nie jestem pewny ale musi być w 50 km/h przednia oś resorowana oraz hamulce przedniej osi, w Arionie są inne felgi o innej nośnośności oraz może być inna średnica szpilek mocujących felgę oraz felgi specjalnie spawane, tak więc jeżeli ciągnik jest zamawiany 40 km/h to zmiana na 50 km/h i ile jest możliwa to nosi za sobą pewne ryzyko, co innego jak ciągnik ma 50 km/h więc wyposażenie ww. jest do 50 km/h a ciągnik jest ograniczony elektroniczne ale jaki to ma sens jak to wyposażenie kosztuje dodatkowe pieniądze

Pozdrawiam

P.S. Z drugiej strony czy faktycznie magiczne 50 km/h ma aż taki sens, no chyba że ciągnik służy tylko do transportu ale pewnie jest tyle za co i przeciw. Tylko nie piszcie że jedzie na mniejszych obrotach itd te argumenty znamy wszyscy

co do tego czy w ARIONI-e jest elektroniczna blokada to nie wiem ale na 100% są wzmocnione hamulce tylnej osi o innej konstrukcji, generalnie upraszczacie koledzy temat 50 km/h jest trochę bardziej skomplikowane i zgodnie z homologacjami ciągniki różnią się wyposażeniem, nie jestem pewny ale musi być w 50 km/h przednia oś resorowana oraz hamulce przedniej osi, w Arionie są inne felgi o innej nośnośności oraz może być inna średnica szpilek mocujących felgę oraz felgi specjalnie spawane, tak więc jeżeli ciągnik jest zamawiany 40 km/h to zmiana na 50 km/h i ile jest możliwa to nosi za sobą pewne ryzyko, co innego jak ciągnik ma 50 km/h więc wyposażenie ww. jest do 50 km/h a ciągnik jest ograniczony elektroniczne ale jaki to ma sens jak to wyposażenie kosztuje dodatkowe pieniądze

Pozdrawiam

P.S. Z drugiej strony czy faktycznie magiczne 50 km/h ma aż taki sens, no chyba że ciągnik służy tylko do transportu ale pewnie jest tyle za co i przeciw. Tylko nie piszcie że jedzie na mniejszych obrotach itd te argumenty znamy wszyscy

Heh no niby tak tylko że nie da się zamówić na terenie RP ciągnika ze skrzynią 50km/h bo przepisy zabraniają co najwyżej 40km/h ekonomiczną >> a że jest to to samo to już inna historia :) i nie mnie się nad tym zastanawiać ale o ile się orjętuje to nie wszystkie marki wymagają żeby do skrzyni 40 eko był amorki przodu i hamulce :)

Myślę że tak jak już wspominano zastosowano elektroniczną blokadę nie tylko w 6-cylindrowych silnikach. Czuć że silnik aż chciałby jeszcze, a poza tym zakres obrotów jest duzo większy niż ten jaki cągnik osiąga przy 40km/h. Wiem za to napewno że ariony z seri 400 nie mają możliwości zastosowania amortyzacji przodu a bez tego jazda 50ką to byłoby niezłe rodeo. A wracając do kwestii C ,cis, czy cbis to prawda jest taka że kabina wszędzie jest taka sama tylko wyposażenie jest inne. C to wersja podstawowa, nie posiada komputera pokładowego, ma mniejszą wydajność podnośnika i brak power boosta, cis ma juz komputer, boost mocniejszą pompę i wydajność podnośnika. Cebis z kolei ma wszystko co cis i jeszcze więcej, komputer pozwala na kontrole nad znacznie większą ilością funkcji i możliwość przystosowania parametrów ciągnika w zalezności od potrzeb.

u nas niuniek tez ma taka wlepe

http://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/236456-nh-t6040-i-bogballe/

nie wiem dlaczego przepisy w polsce sa tak kretynskie i nie moga nadazyc za innymi.

Nom dokładnie , tak samo jak ktoś przedtem zauważył ( nie w tym temacie) dlaczego np samochody osobowe nie mają ograniczenia do 130km/h ?? przecież największą dozwoloną prędkością dla takowego pojazdu jest właśnie 130km/h na autostradzie szybciej nie wolno a mimo to samochody nie mają ograniczeń a ciągniki mają :D głupie, nie zrozumiałe, śmieszne i wogule do bani :)