Skocz do zawartości

Nawożenie dolistne - stosujecie dokarmianie dolistne?

Challenger

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie

Nie wiem który jest lepszy. Nigdy żadnego nie kosztowałem, siedmiowodny nazywany jest solą gorzką więc może być gorzki.

Jednowodny stosuje się o połowę mniejszym stężeniu ale podobno trudniej się rozpuszcza. 

Ilość mocznika w roztworze zależy od fazy rozwojowej zboża. Na liść flagowy 5% może przypalić a w czasie krzewienia 15% wytrzyma

można, ja daje na hektar 12 kg mocznika, 12 kg siarczanu 7 wodnego i 1,5-2 litry plonvitu a to tak na mniej więcej 300 litrów wody i efekty widać, lepiej dać mniej mocznika i polecieć 2 razy niż przepalic, szczególnie że teraz ma.byc ten tydzień. ponad 20 stopni, a i najlepiej wieczorem pylic

Może i nabogato z tym mocznikiem ale jak czytałem dawkowanie w ksiązce o uprawie pszenicy to pisało że na początku krzewienia można dawać do 20% czyli 20 kd na 100 litrów czyli 60 na ha . To ja dałem o 6 kd mniej bo na 18% 18 kg na 100 l * 300= 54 to powino byc ok

SZOK max 10 % szukaj kuku na siew

W tym roku stosowałem na pszenice i powiem że efekt fajny, tylko jest jeden minus, mogło to byc spowodowane dużą ilością środków (duet star, atak, modus, ccc, siarczan magnezu, mocznik i dr green) ale po 3 opryskiwaczach filtry do czyszczenia, jest on bardzo klejący i ciężko się czyści.

Jak chcesz spróbować to Andrz3jmr z forum ma fajne ceny to jego stron: www.milde.pl

Edytowane przez patfilmax

Uziu92 I tyle dajesz w każdej fazie?

teraz dawałem odzywki to pszenica ma 2 kolanko juz dawno, siarczanu masz zawsze 5% czyli na 300l max 15 kg, mocznika czym roslina wileksza tym mniej sie daje, w internetach masz jakie stezenie w jakiej fazie, jak krzewienie to nawet do 20% mocznika w wodzie, u mnie wychodzi ok. 5%. Głownie chodzi mi o lepsze pobranie mikroskladnikow.

W tym roku stosowałem na pszenice i powiem że efekt fajny, tylko jest jeden minus, mogło to byc spowodowane dużą ilością środków (duet star, atak, modus, ccc, siarczan magnezu, mocznik i dr green) ale po 3 opryskiwaczach filtry do czyszczenia, jest on bardzo klejący i ciężko się czyści.

Jak chcesz spróbować to Andrz3jmr z forum ma fajne ceny to jego stron: www.milde.pl

Kolego dobra cena  to jaka.jak mozesz napisz na pw.mam do zakupienia kilka paczek DR green zboza.pozdro

Ok wstrzymam się. A z saletrą też poczekać, bo miejscami trochę się żółci?

a dawałęs mu cos pod korzeń  ? jak nic to mozesz sypnąć tylko najlepiej przed spodziewanym deszczem, bo teraz ma byc bardzo cieplo do niedzieli, a nawóz jednak paruje.

ja własnie stosuje dr ichciałem popytać pryskałem pszenicę pierwszy raz na wiosnę dr zboze 2kg i dr start 2kg a dzis mi przywiuzł na rzepak na płatka 2kg dr rzepak i 1kg dr quality to są dawki na ha 

Też w tym roku zasilałem zboża dr.green+siarczan magnezu + mocznik i fungicydy na T1.W opryskiwaczu powstały trudne do wyczyszczenia gluty. Oj - ale było czyszczenia (opryskiwacz Pilmet 2018) , nawet myjka ciśnieniowa tego nie brała. Filtry oczywiście pozatykane , dopiero rozpuszczalnik nitro pomógł. Zrobiłem kilka prób i doszedłem do wniosku że dr.green gryzie się z Modanem. W moim przypadku do oprysku nie dodawałem Modana tyko opryskiwacz nie był należycie wymyty po ostatnim zabiegu.