Skocz do zawartości

Nawożenie dolistne - stosujecie dokarmianie dolistne?

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Ja w tym roku pryskalem siarczanem magnezu 10kg/400l wody i do tego jeszcze mocznik 10kg.Oprysk wykonywany był 3x i powiem wam , że takie opryski duzo dają.Ziarno grube plon w granicach 7ton i wcale nie jest to takie drogie.Mam pytanie czy oprucz siarczanu magnezu i mocznika mogę dodać jeszcze 6l basfoliaru 36 extra ? Nie poparzy roślin?

Opublikowano

Stężenie dajesz odpowiednie do fazy zboża, 10 kg mocznika to bardzo mała ilość .Możesz dodać basfalioru itp, nie powiem jak z dawką bo stosuję ostatnio krystalony ;)

Opublikowano

No a właśnie stosuję nawożenie NPK doglebowe i do tej pory stosowałem jeszcze dolistnie odżywki z Yarę Folicare. I moje pytanie co lepsze według was Yara Folicare czy lepiej Basfoliaru 36 dać? Również mam możliwość zakupu innej odżywki dla porównania podaję skład Basfoliaru i innej odżywki (podany skład w %obj)

N 36,2 MgO 4,3 Mn 1,35 Cu 0,27 Fe 0,027 B 0,027 Zn 0,013 Mo 0,0067 S - Pojemnik 20l - 122 zł

N 4 MgO 6,5 Mn 1,3 Cu 0,78 Fe 0,871 B 0,73 Zn 0,78 Mo 0,005 S 5,6 Pojemnik 20l - 71 zł

Opublikowano (edytowane)

kolego z ekoplonu to polecam maximus 20-20-20 nie mniej niz 2kg/ha oraz ich mangan w plynie 1l/ha oraz molibden niepamietam 0,1-0,2/ha

widac efekty w krytycznych momentach susza czy jak jest zimno ale ten efekt tra do 14dni a jak pogoda sie nie poprawi to znowu zaczyna wszystko siadac dodaje jeszcze do 20kg mocznika oraz 5 kg siarczanu magnezu siarka

ale nic nie zastopi dobrego nawozenia,dolistne odzyki sa na chwile zeby wspomoc rosline w trodnych chwilach efekt max do 14dni

pozdrawiam

Edytowane przez Heniekii
Opublikowano

Nawożenie dolistne stosuje się tylko w uzasadnionych przypadkach (typu susza lub nie dobory). Mam na myśli tutaj mikro wszystkie naraz. Bo co innego jest stosowanie mikro np Mn lub Cu w pszenicy, bo to jest praktycznie podstawa w łanie wysoko produkcyjnym.

Siarczan magnezu, jest owszem nawozem mikro. Ale poza nawozami S i Mg, służy jeszcze jako bufor do fungicydów.

Z nawozów mikro, moim zdaniem jeden z lepszych to Folicare.

Opublikowano

Na tym zdjęciu, które umieściłem widoczny jest przyrost rzędu 700kg, na innych slajdach różnica wychodizła blisko tonę. Szczerze to myślę że jest to przesada, a lepszymi odżywkami mogą być nawozy np. Yary. Bo maximusy wcale do tanich nie należą.

Opublikowano (edytowane)

Dzień dobry,szukam tutaj kogoś kto na prawde zna się ma odzywianiu roślin.Zacząłem uprawiać ziemię jako hobby,mam tylko 1,5 ha,chciałby, aby ktos udzielił mi rady krok po kroku jak dokarmić pszenżyto ozime,które jest miejscami rzadkie. mam tego okolo 0,7 ha. Pod korzeń dałem odpady nawozowe, było tam MAP,DAP,mocznik,saletra amonowa,potasowa, mikroelementy,miejscami trochę przesadziłem i chyba za duże zasolenie;P Proszę o podpowiedz jaki antywylegacz, kiedy herbicyd kiedy oprysk fosforem potasem i azotem ,aby się konkretnie rozkrzewiło?

Pozdrawiam

Różnica między jedno i siedmiowodnym jest mianowicie taka:

MMgSO4x1H2O=138g/mol czyli zawartośc czystego magnezu to 17,4%

MMgSO4x7H2O=246g/mol czyli zawartośc magnezu 9,75%

czyli..... w 100 kg jednowodnego mamy 17,4 kg magnezu jako czystego pierwiastka a w siedmowodnym 9,75 kg.

Jednowodny jest pylisty ,a siedmiowodny krystalizuje w większe ziarna.

Polecam stosować nawozy dolistne firmy INTERMAG ,tutaj są niekltóre programy dokarmiania, na stronie firmy są kalkulatory, a także opis wszystkich produktów firmy.

http://www.intermag.pl/pl,0,s241,zboza.html

Edytowane przez kula88
  • Like 1
Opublikowano

Szanowni Znawcy tematu i Znawczynie

nie chcę zakładać nowego tematu więc piszę tutaj

chodzi mi o mikronawozy stosowane razem z nasionami kukurydzy, buraków, warzyw

i moje pytanie brzmi czy opłaca sięaż tyle płacić za te kilka kilo nawozu bo firmy na różnych szkoleniach to tylko same ach i och jakie to cuda które to daja niesamowite kożyści w przyroście plonu

proszę o opinie osób które to stosowały

Opublikowano (edytowane)

Na pewno się opłaca, ale też nie ma co przesadzać. Powinno zastosować się z 3-6 razy różnego rodzaju. Na samym azocie nie osiągnie sią bardzo dobrych plonów.

A siarczan jednowodny nie polecam, przy rozpuszczaniu w opryskiwaczy wytwarza wysoką temperaturę, można poparzyć się nawet, i powstają kamienie, zabija filtry.

Edytowane przez tomek73
Opublikowano

i moje pytanie brzmi czy opłaca sięaż tyle płacić za te kilka kilo nawozu bo firmy na różnych szkoleniach to tylko same ach i och jakie to cuda które to daja niesamowite kożyści w przyroście plonu

mikrogranulat 20kg/ha za 200zł??

przyrost plonu nie równoważy kosztu nawozu, lepiej zainwestować w fosforan amonu

Opublikowano

Co do mikro granulatu to też mam takie zdanie jak kolega wyżej. Stosowałem go w burakach w tamtym roku, efektów nie zauważyłem na polu, a tylko w kieszenie. Podobno działa jak jest sucho, a w tamtym roku miałem bardzo mokro. Nawet w ogródku pod marchewkę dawałem, po pół redliny i na trawnik pod domem, żadnej różnicy nie zauważyłem, jak trawnik posypałem Yarą NPK to w oczach się zmienił.

Opublikowano

Witam

Do do stosowania nawozów donasiennych w burakch uważam że nie ma to większego sensu. Otoczka nasienna nasiona buraka zawiera w swoim składzie pewne ilości nawozów która jest wystarczająca do zapewnienia niezbednych substancji do momentu wykształcenia się w pełni funkcionalnego systemu korzeniowego. Inaczej sytuacja wygląda w przypadku nasion kukurydzy. Tutaj zdania są podzielone. Co prawda w początkowych fazach rozwojowych (BBCH 0-10) siewce warto zaplikować mangan oraz cynk co z pewnoscio wypływa na wyrównanie wschodów i kondycje siewek. Jednak nalezy wziąć pod uwagę fakt, że nasiona takie są fabrycznie zaprawiane a traktowanie je nawozem donasiennym (szczegulnie niechelatyzowanym) nie koniecznie musi pszynieść korzystny wplyw na aktywność s.a. fungicydu i insektycydu zawartych w zaprawie. Tak więc takie eksperymenty pszeprowadza się zwykle na własno odpowiedzialność. Nie wątpliwie wiem, że nawozy takie sprawdzają się w uprawie zbóż. Co do upraw warzywniczych nie posiadam odpowiedniej wiedzy abym mugł się wypowiedzieć w sposób kompetentny.

Opublikowano

Saletrzak na kłos??? Nie najlepszy pomysł! Jak trafisz na okres bez opadów do leżeć ci będzie do żniw na polu. Pozatym długo się rozpuszcza i nie uzyskasz takiego efektu jak po saletrze amonowej czy RSM.

Po stosowaniu herbicydów powinno się wstrzymać wysiew nawozów mineralnych na okres od 7-14 dni. W przypadku fungicydów i antywylegacza nigdy nie spotkałem się z objawami fitotoksyczności, nawet gdy nawóz zostal rozsiany 2 dni przed zabiegiem.

Opublikowano

Wczoraj byłem na konferencji i ciekawe informacje podali przedstawiciele ekoplonu, ale wątpie żeby były, ąż takie różnice przy zastosownaniu 3 zabiegów.

zastosowałem w ubiegłym sezonie maximusy i jestem mile zaskoczony plonami jakie uzyskałem faktem jest że nie tylko te odżywki miały wpływ na moje plony ale w tym sezonie na pewno będę stosował w kapuście,ziemniaku oraz w mięcie.