Skocz do zawartości

Nawożenie dolistne - stosujecie dokarmianie dolistne?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

kiedy roślina jest mała mozna spokojnie dawać wyższe dawki , u nie np siarczanu magnezu wychodzi 8 % a powinno być 5 , czym roślina mniejsza tym mozna wiecej pozwolić , teraz na zboża pojade siarczanem magnezu strżenie 5% plus mocznik steżenie 10 % odzywka juz była dana , a druga pójdzie tak ja liść flagowy

Opublikowano

Tylko trzeba pamiętać o jednej rzeczy że nawozy dolistne najlepiej stosować kiedy roślina ma już sporo masy zielonej bo w końcu dajemy dolistnie a nie doglebowo. Im więcej na roślinę spadnie tym więcej wchłonie.

Opublikowano

A ja proszę o pomoc. Mam zasadzone 30 arów bobu. Na jesień dałem tam jakieś 6-7 ton gnoju na ten kawałek. 

Następnie kiedy pikowałem w doniczki (około 8000 sztuk) to dodałem do urobionej z torfą ziemi azofoskę. 

Zaś przed wysadzeniem w pole doniczek na te 30 arów rozsiałem 100kg polifoski 6. (6%N 20%P2O5 30%K2O 7%SO3)

I teraz moje pytanie. Czy mogę bób dokarmiać dolistnie? W jakich ilościach?

Rok temu stosowałem zwykłe odżywki typu Florovit, jednak szukam czegoś lepszego. 

Planuję za jakieś 2 tygodnie rozsiać tam Korn - Kali® (KAMEX) (40%K2O 6%MgO 4%Na2O 12,5%SO3).

Czy na bób mogę również dorobić mocznik z wodą??

W powyższych składnikach jest mało azotu. Co prawda gnój z jesieni robi swoje, ale mocznik chyba by nie zaszkodził. 

Proszę o wasze opinie. 

Opublikowano

Panowie tu macie podane ilości N jakie można podać roślinie w zależności od fazy rozwojowej:

http://www.agrofoto.pl/produkcja-roslinna/zboza/mocznik-i-siarczan-magnezu-dolistnie-w-uprawie-zboz,56632.html

Opublikowano

Co jest lepsze na pszenicę ozimą 2l insolu 3 czy 2kg kristalonu? Chodzi mi o mikro bo fosfor i potas dostała jesienią a azot, magnez i siarke w marcu. Wychodzi mi że oprysk insolem wprowadzi więcej składników mikro ale co z przyswajalnością?

Opublikowano

Tylko trzeba pamiętać o jednej rzeczy że nawozy dolistne najlepiej stosować kiedy roślina ma już sporo masy zielonej bo w końcu dajemy dolistnie a nie doglebowo. Im więcej na roślinę spadnie tym więcej wchłonie.

Tu masz tylko po części rację.

Bo jak roślina jest słaba a ty pojedziesz odżywką to powiedzmy że 70-80% spadnie na ziemię i roślina to wchłonie przez korzeń, a te 20-30%,  a może i mniej jak dostanie się do rośliny to da jej takiego kopa że niczym tego się nie odrobi.

Więc nie kiedy nie warto czekać.

Tak w tamtym roku zrobiłem  z rzepakiem w jesieni, 20 kg mocznika, 2 l Plonvitu R, dla przyczepności, to jest bardzo ważne, i 250-300 l wody, aż za mocno wystartował.

Opublikowano

Jak mocznik? Zwyczajnie. W opryskiwaczu na sicie. Rozwadniacz czy jak kto to nazwie. Ja zwykle 150 kg na 1500 l wody czyli 10% bez problemu rozpuszczam wprost na sicie którym wlewam wodę. Mieści się tam jednorazowo ok 20 kg moczniku. Idzie woda z kranu plus woda z pompy. Rozwadniacz własnego pomysłu i wykonania. 

Opublikowano

Zazwyczaj oddzielnie rozpuszczam odzywki i to w ciepłej wodzie bo lepsza rozpuszczalnosc jest,mocznik zwłąszcza ciepła wode potrzebuje bo schładza ciecz bardzo podczas rozpuszczania

Żebyś mocznik wsypał do wrzątku to i tak woda momentalnie zrobi się zimna.

Opublikowano

W której kolejności dodalibyście BOR?

mam 2 wersje:

Isotak + BOR + Makro P + Proleaf Max + Fungicyd + Insektycyd

Isotak + Makro P + Proleaf Max + Fungicyd + Insektycyd + BOR

Z góry dziękuję za podpowiedź.

Opublikowano

Podaje dla niezorientowanych kolejność mieszania środków z nawozami dolistnymi i stałymi: 1. ROZPUSZCZAMY STAŁE NAWOZY (MOCZNIK, SIARCZAN MAGNEZU) 2. PREPARATY O FORMULACJI WG I WP 3. PREPARATY O FORMULACJI SC,CS,SE 4. PREPARATY O FORMULACJI SL 5. WSZELKIEGO RODZAJU SUBSTANCJE POMOCNICZE 6. ŚRODKI OCHRONY ROŚLIN O FORMULACJI EW,EC 7. NA KOŃCU NAWOZY PŁYNNE I MIKROELEMENTY CZYLI WSZELKIE ODŻYWKI. Mam nadzieję że pomogłem. Udanych oprysków.

Opublikowano

Nie łączy się herbicydu z dolistnymi. Mocznik wspomaga pobieranie cieczy w pszenicy i herbicyd automatycznie przez nią jest wchłaniany co może wpłynąć na plon. W ogóle dziwie się że niektórzy łączą jak za parę dni bądź na kolanku wjeżdża się z fungicydem i wtedy daje się dolistne. 

Opublikowano

W której kolejności dodalibyście BOR?

mam 2 wersje:

Isotak + BOR + Makro P + Proleaf Max + Fungicyd + Insektycyd

Isotak + Makro P + Proleaf Max + Fungicyd + Insektycyd + BOR

Z góry dziękuję za podpowiedź.

Isotak potem bor, potem dolistne, następnie fungicyd i na końcu insektycyd, pamiętaj aby nie dawać do tego siarczanu magnezu bo wytrąca się z nawozami zawierającymi dużo fosforu czyli z proleaf makro P.