Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie gdzie moge znalesc do kupienia nową pompe wtryskową do silnika perkins 150km turbo. jest to pompa Lucasa. szukam i nigdzie nie moge znalesc ;/ jesli ktos wie to z gory dzikuje ; ) stara pompa prawdopodobnie jest uszkodzona i przez co kombajn dymi na czarno. została nam pompa do wymiany lub sprawdzenie jeszcze turbiny. dziekuje z gory

Gość Profil usunięty
Opublikowano

a ilu cylindrowy jest ten silnik

Opublikowano

No przecież że 6.. A swoją drogą to nie lepiej oddać ją i wtryskiwacze do regeneracji ?? To by było dużo tańsze wyjście i mniej kłopotliwe niż szukanie nowej pompy za x tysięcy

Gość Profil usunięty
Opublikowano

zależy jaką kupi czy z prywatki czy oryginał bo z prywatki są tańsze niż oryginały

Opublikowano

Nowa to pewnie kilka tys? Mnie gość jak robił to ściągnął części z Rzeszowa z firmy Hoffman (głowica pompy łopatki i wszystkie uszczelnienia ) poskładał wyregulował na odpowiedniej maszynie i pompa działa super, nawet żartował ze tylko obudowa tej pompy jest stara a resztę wszystko nowe. Wprawdzie pompa o której mówię to do zwykłej 6 Perkinsa ale myślę że i twoją w ten sposób by się dało usprawnić.

Opublikowano

Mam pytanie gdzie moge znalesc do kupienia nową pompe wtryskową do silnika perkins 150km turbo. jest to pompa Lucasa. szukam i nigdzie nie moge znalesc ;/ jesli ktos wie to z gory dzikuje ; ) stara pompa prawdopodobnie jest uszkodzona i przez co kombajn dymi na czarno. została nam pompa do wymiany lub sprawdzenie jeszcze turbiny. dziekuje z gory

Nie prościej dać tą pompe do sprawdzenia i ewentualnie do regenaracji?? osobiście wtryski też bym sprawdził

Opublikowano

Wtryski były sprawdzane,ciśnienie i wgl wszystko jest w najlepszym porzadku. w pompie zostaly wymienione jak ktos wspomnial lopatki ale mechanik nam powiedzial ze jesli by ja chciec aprawiac to wiecej wyjdzie za remont niz nową nwm...pompa jest angielska Lucasa. i ma niby luzy.a jesli chodzi o to dyminie to prawdopodobnie jest cos z turbiną bo gdy sie ją "odłaczy" to kombajn nie kopci na czarno. tylko co moze byc z tą turbiną

Opublikowano (edytowane)

A może to jest wina korektora?? Skoro mówisz że gdy odłączysz turbinę to wtedy nie kopci.To może być właśnie tym spowodowane że w układzie dolotowym panuje podciśnienie i korektor jest w pozycji neutralnej. Gdy turbina jest podłączona wtedy jest nadciśnienie w kolektorze i tą rurką jest podawane na korektor na pompie w związku z czym jest podawana większa dawka paliwa więc może być nie spalana i przez to będzie kopcił . Może on być uszkodzony i przy małym nadciśnieniu się otwierać ( taka jest moja teoria ).

Spróbuj odłączyć tą rurkę ( podłączona jest od strony chłodnicy do kolektora ) i wtedy zobaczysz czy też się tak będzie działo

Edytowane przez kamil496
Opublikowano

jak turbo je ci olej to widzisz na bagnecie i po dolewkach ja tak mailem w bizonie ze turbo zaczelo jesc olej i dymil a ze zaczelo sie tak dziac w sezonie to kosilem i niestety turbo padlo a dokladniej juz nie jadlo ale zarlo olej

Opublikowano

kamil 496 my tak samo myslimy ze to wina wlasnie tego ze sie robi podcisnienie. to co mozna z tym zrobić ?. Heniekii a jesli chodzi o to co bylo u cb w bizonie to czym to było spowodowane?ze brała olej

Opublikowano

Nie, źle to napisałem.

Edit; Gdy panuje podciśnienie w kolektorze ( jak turbina mocno nie pompuje ) to korektor powinien być zamknięty ( dawać mniejszą dawkę paliwa ) a w tym przypadku wychodzi na to że on tak jakby się otwiera przy minimalnie większym ciśnieniu ( wtedy gdy silnik pracuje na luzie przy niskich obrotach )

Opublikowano (edytowane)

olej Ci ubywa ? jak Ci kopci na czarno to za duzo ropy za malo powietrza trafia do komory spalania, wtryskiwacze leja albo pompa nie domaga, jak by Ci ciagnelo turbo duzo oleju, to by Ci dymil na niebiesko i moment by Ci olej ubywal.

Edytowane przez Uziu92
Opublikowano (edytowane)

Siema jestem nowy na tym forum i chciałbym się od was dowiedzieć jak dodać nowy temat bo nie mam pojęcia :P

Przepraszam, że przeszkadzam wam w prowadzeniu tej rozmowy

Edytowane przez Ganiek
Opublikowano

I co z tym zrobić ?? Do regenaracji ją dać i jaki był by tak mniej więcej koszt tego, czy jeździć dalej i dolewać olej albo ewentualnie czekać aż się rozpadnie