Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

MF 3060 będzie sie świetnie nadawał do tura, jakbyś chciał w przyszłości założyć, ma dużo biegów,(32+32), rewers, co czyni go bardziej mobilnym, lepszy konfort

Opublikowano

Do zetora szybko dostaniesz części i taniej.My mamy prasę kostkę MF to za 2 igły chcieli od nas 3 tys a dolicz do tego przestój aż sprowadzą.I byłem z ojcem u takiego kolesia co śćiąga maszyny z niemiec to kupował ciągnik ale nie żadnego JD czy MF tylko polskiego Ursusa.Poprostu z zagranicy przychodzi sporo maszyn wysłużonych.

Opublikowano
Nie czepiam sie tylko chce konkretów :) Napewno remont MF bedzie dużo droższy jak Zetora ale z tymi 15 tys.zł to albo skrzynia sie bardzo mocno wykrzaczyła albo ktoś zdrowo przepłacił ;)

Nie pytalem sie o szczegoly bo co mnie one obchodza ;) Wiem ze siadla i tyle ma kosztowac naprawa.

Gdyby nie te awaryjne skrzynie to wiadome by bylo ze mf 3060 jest wiele lepszy od zetor 7745-ale niestety przez to wielu rolnikow nawet nie chce widziec tego sprzetu u siebie na podworku :)

Opublikowano

A ja bym chciał takiego, są atrakcyjne cenowo i nawet kompleksowy remont skrzyni za kilka czy nawet kilkanaście tysięcy nie byłby w tym przypadku dramatem. Bo gdybym miał środki tylko na sam ciągnik to bym go nie kupił - i na tym łapie sie wiele osób, nazbierają na traktor, kupują, coś sie wysypie i jest płacz bo drogo i nie ma za co naprawić. Druga sprawa to czekanie na części, ja bym miał dojście na szybko ale niektórzy wogóle nie mają orientacji lub możliwości na szybkie załatwienie potrzebnych taili - kolejna pułapka kłopotliwa szczególnie w sezonie.

Przed zakupem takiego MF'a musisz zadać sobie jedno zaj...ście, ale to zaj...ście ważne pytanie: Co zrobie jak sie MF wykrzaczy? ;)

Opublikowano

A ja mimo tych domniemanych ;) kłopotów ze skrzyniami wybrał bym MF. Massey to marka jedna z lepszych na świecie a Zetor, no cóż to tylko Zetor. W kupnie jak i w eksploatacji będzie droższy MF lecz dla mnie przemawia za nim komfort. Mirasek tu się z Tobą zgadzam o tych pułapkach na które ludzie dają się naciągnąć. Tommy, ja akurat wierzę w te 15 tys. bo znajomemu właśnie skrzynia się troche rozkraczyła(brak któregoś z biegów) to pamiętam, że mu ładnie zaśpiewali za części.

Opublikowano

Trochę odnoście cen napraw skrzyni w MF. Sąsiad jechał MF3060 i podczas redukowania pod górę skrzynia odmówiła posłuszeństwa. NIe dało się wrzucić żadnego biegu. Potocznym językiem wysiadły "kamienie". Koszt naprawy 3tys. (łącznie w 60 litrami oleju do skrzyni).

Opublikowano

ale mf pedzi nawet 50km/h bo sasiad ma 3060 i super sprzet jest ma dobre przelożenie jest dobrze skrzynia ze można ładnie maszyne rozpedzic ... to ma byc ciagnik glówny bedzie pracował na 15ha i na zarobkach w pługach i w innych maszynach

Opublikowano

No to jak uważasz tego MF za dobrą maszynę to co tu się zastanawiać, no chyba, że nie chcesz mieć takiego samego ciągnika co sąsiad bo co ludzie we wsi powiedzą :P

Opublikowano

Zauważyliście jedno...że posiadacze mf na tym forum są niekiedy jedynymi co wypowiadają się dobrze na ich temat..a to oznacza, że ludzie którzy nie mieli doczynienia z tymi ciągnikami nadal będą uważać, że są one wadliwe i już. A połowa mówi "słyszałem że... podobno, że" Jeździł już któryś tym traktorem, płacił za naprawę, wie ile co kosztuje. Nie myślcie że to są jedyne 15 (a może i więcej) letnie ciągniki które się psują. Nie wiem ilu jest użytkowników mf'ów z serii 30xx na agrofoto ale uważam że jak oni sie wypowiadają to nie mówią ta temat tego ciągnika złych opinii. Uważm, że jak ktoś kupuje ciągnik używany to powinien się liczyć z tym że jednak coś kiedyś w nim się popsuje i to uniknione nie jest.

POZDRO

Opublikowano
Zauważyliście jedno...że posiadacze mf na tym forum są niekiedy jedynymi co wypowiadają się dobrze na ich temat..a to oznacza, że ludzie którzy nie mieli doczynienia z tymi ciągnikami nadal będą uważać, że są one wadliwe i już. A połowa mówi "słyszałem że... podobno, że" Jeździł już któryś tym traktorem, płacił za naprawę, wie ile co kosztuje. Nie myślcie że to są jedyne 15 (a może i więcej) letnie ciągniki które się psują. Nie wiem ilu jest użytkowników mf'ów z serii 30xx na agrofoto ale uważam że jak oni sie wypowiadają to nie mówią ta temat tego ciągnika złych opinii. Uważm, że jak ktoś kupuje ciągnik używany to powinien się liczyć z tym że jednak coś kiedyś w nim się popsuje i to uniknione nie jest.

POZDRO

popieram cię w 100%

Bo MFy psują się tylko i wyłącznie z winy użytkowników. Pytanie jak i dlaczego... ?? Odpowiadam, ten ciągnik ma strasznie wrażliwe tarcze hamulcowe zanurzone w oleju. Olej (hydrauliczno przekładniowy) po zmieszaniu z HIPOLem stosowanym w skrzyniach c330 i c360 (np. te same maszyny podpinane na przemian do mfa i np. c330) dostaje takich właściwości, że te tarcze rozklejają się. Po rozklejeniu wszystko roznosi się po całej skrzyni powodując niewiarygodne szkody (czasem części są więcej warte od ciągnika). To jest informacja potwierdzona przez 2 użytkowników (jeden ma kilka lat mf 3060 - ponad 5 tyś mth i żadnej awarii, drugi natomiast podpinał Sipme (rolkę) na przemian do c330 i mf 3050) i co się okazało? Przed sipmą nie miał żadnych awarii, kiedy nadeszła sipma i c330 skrzynia się posypała.... Koszt 30 tyś :P

Dlatego ostrzegam wszystkich użytkowników nie tylko MF z serii 30xx ale innych zachodnich używanych, żeby używać ciągnika tylko i wyłącznie do danych maszyn i nie podpinać do nich innych ciągników z innym olejem a w szczególności HIPOLEM !!!

ale sie rozpisałem... Ale chyba na temat??

Opublikowano

W nowszych ciągnikach tkaj jak i u mnie w k100 wiele rzeczy tj. np: powershift może nie działać przez właśnie taką zamianę konia pociągowego danej maszyny.

Dobra moim zdaniem wróćmy do tematu :P

Opublikowano

Witam!!! Ja chciałbym dodać jedno pytanie. Czemu MF 30xx jeżdża po 15000 mtg i sie nie psuja??? A przyjadą do POLSKI i sie nagle psują??? Moge te pytanie zadać bo byłem i widziałem te maszyny w Holandii i pytałem się czy kiedykolwiek mieli jakies poważne problemy, stwierdzili że NIE! Te seria jeździła w firmie usługowej, dodam na koniec:)

POZDRO:)

Opublikowano

slizg123 może po prostu wiedzą kiedy sprzedać ?? Anie naisałeś co się z nimi dzieje po tych 15 tyś mth

Albo gadałeś nie z tymi co trzeba (kierowcy ?) lub nie wiedzą . Jeśli to firma usługowa to napewno mają przeglądy szczegółowe gdy nie ma roboty i wtedy usuwają awarie i robią naprawy.

Z tego co wiem warsztaty maja na stanie (tyko nie wiem do jakich marek) kompletne podzespoły-skrzynie,silniki,itp. Rolnik przyjeżdża zepsutym, a na drugi dzień wyjeżdża sprawnym-niezalerznie od stopnia zepsucia. I nie ma przestojów w pracy