Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

poszukuję ciągnika nadającego się do nauki jazdy. Ciągnik przede wszystkim powinien być tani i ekonomiczny w spalaniu. Moc nie ma znaczenia, bo miałby służyć tylko do pyrkania po placu manewrowym. Teraz do nauki jazdy służy Zetor 5211, a wcześniej była C-330. Trzydziestka jest tania i ekonomiczna, ale komfortu to to nie miało, a 80% kursantów to dziewczyny (nauka jazdy traktorem obowiązkowa w technikum architektury krajobrazu) więc wypadało zmienić na Zetora. Żal było patrzeć jak te drobne panienki mordowały się z kręceniem kierownicą. :D

Nasz Zetor przydałby się do prac polowych, a teraz to boję się go używać - służy do celów zarobkowych i jakby się zepsuł, to byłaby tragedia. :)

Czy da radę znaleźć za niską cenę traktor, który spełni następujące kryteria:

- komfort (w miarę przestronna kabina, wspomaganie obowiązkowe)

- niskie spalanie

- siedzenie dla pasażera (instruktora) :)

- jak najniższa cena - nie podam, do jakiej kwoty cena mnie interesuje, bo po prostu szukam jak najtańszego egzemplarzu

- w miarę "nowoczesny" design - traktor do nauki jazdy musi jakoś wyglądać

Jeżeli nie uda się znaleźć żadnego traktora według powyższych wymagań, to chyba pozostnie kupno drugiego normalnego traktora służącego do pracy w polu. Ale to już byłby spory wydatek, więc zamiast tego może uda się znaleźć coś taniego dla uczniów. :)

Opublikowano (edytowane)

Został bym przy drugi zetorze,teraz może 3320 wspomaganie na orbitrol,duża i komfortowa kabina,spalanie niskie bo ile może spalić 3 cylindry,siedzenie pasażera a cena to tak ok 35-40 tyś to już by się coś znalazło a jak nie to przy 5211 bym obstał.

Edytowane przez Piotruniu25
Opublikowano

No za taką kwotę to już właśnie wolałbym kupić normalny ciągnik do pracy a nie do nauki jazdy. :) Jeżeli nic się nie znajdzie, to 5211 nadal będą dosiadać dziewczyny ze szkoły i pomyśli się o jakimś drugim ciągniku, ale na chwilę obecną staramy się szukać czegoś taniego na plac.

Opublikowano

No cóż, kabina wielka być nie musi, aby tylko była w miarę komfortowa i z siedziskiem dla pasażera. :) Ważna jest też szczelność kabiny, aby żaden wiatr i żaden deszcz się do niej nie dostawał.

Opublikowano

Jeśli chciałbyś coś z nowszych to ja na egzaminie w WORD-zie miałem Farmatraca 665 wg mnie fajny ciągniczek do nauki jazdy. Ja na nauce jeżdździłem ursusem C360 zle nie było bo miał wspomaganie ale na miasto wyjechać się bardzo nie dało bo luzy miał spore wiec 20h na placu miałem.

Opublikowano

Rozumiem że jesteś z branży? Trochę dziwne dla mnie to pytanie szczerze mówiąc bo przecież wiadomo że pojazd na którym się szkoli kupuje się taki sam na jakim jest egzamin w word pod który podlegasz.(Tzn obowiązek to nie jest ale wiadomo, że każdy woli zdawać na tym na czym się uczył)

pozdro

Opublikowano

Rozumiem że jesteś z branży? Trochę dziwne dla mnie to pytanie szczerze mówiąc bo przecież wiadomo że pojazd na którym się szkoli kupuje się taki sam na jakim jest egzamin w word pod który podlegasz.(Tzn obowiązek to nie jest ale wiadomo, że każdy woli zdawać na tym na czym się uczył)

pozdro

Chętnych na tą kategorię to jest tyle, że nie opłaca się wywalać kasy na identyczny ciągnik jaki jest na egzaminie. W zasadzie to tylko na B jest paru chętnych miesięcznie, a na inne kategorie nic... lipa teraz w tym biznesie. Strasznie duża konkurencja, a każda szkoła jazdy narzeka na brak kursantów. :)

Tak, w zeszłym roku melismy nauke jazdy :) ja nie jezdziłem bo T zrobiłem wczesniej i byłem zwolniony :)

Dobrze wiedzieć, wróbelu ;D

Opublikowano (edytowane)

Skoro to był problem, to nie lepiej było założyć do ciapka wspomaganie? Napewno taniej niż zmieniać na zetora.

Jeśli zetor ma pracować w polu, a chodzi o koszty, to zawsze jest to jakieś rozwiązanie: kupić w miarę zadbaną trzydziestkę i wspomaganie do niej założyć.

Edytowane przez ciupek