-
Podobna zawartość
-
Przez szymolus
Witam ! Jestem w trakcie budowy obory uwięzniowej i mam pytanie czym wykładacie korytarz paszowy ? jakieś płytki czy coś specjalnego jest ? i jakie poidla montujecie?http://allegro.pl/poidlo-zeliwne-zielone-dla-koni-bydla-i3407073506.html coś takiego może? z zewnątrz stanowiska czy wewnątrz? proszę o szybką porade
-
Przez baranek
Witam. Chciałbym się dowiedzieć czy korzysta ktoś z usług doradcy żywieniowego w chowie opasów. Jeżeli tak to czy niesie to za sobą jakieś korzyści? Prosił bym o szczere i konstruktywne odpowiedzi co wy na to.. :huh:
-
Przez zetor3011
Mam pytanko co lepsze żyto zgniecione tzw. gniotownikiem młyńskim czy otręby żytnie ? Do domieszania do śruty dla opasów.
Bo mam zamiar kupić gniotownik z młyna i żyto gnieść zamiast otrąb, bo otręby w młynach są bardzo drobne
Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam
-
Przez zetorfanprox
Witam poszukuję firm które zajmują się budową lub robią tylko szkielety lub coś podobnego obór/wiat dla opasów.
-
Przez DanioTraktorzysta
Witam. Jestem pracownikiem gospodarstwa zajmującego się hodowlą bydła rzeźnego. Zależy nam na szybkich przyrostach i dobrej jakości mięsa nieotłuszczonego.
1.Szef w Czechach podpatrzył że opasy można wydajnie hodować bez udziału kiszonki z kukurydzy (podobno 2,2 kg/dzień przyrostu masy). Praktycznie na prawie samej sianokiszonce z dodatkami. Czy ktoś to praktykuje? Jak zbilansować dawkę? Jakie przyrosty?
2.Drugi problem jest taki że przez ostatni miesiąc podajemy właśnie samą sianokiszonkę posypując śrutą z pszenicy z makuchem. Oczekujemy na zakiszenie kiszonki z kukurydzy. Zeszłorocznej nie zostało. Podejrzewam że przez takie żywienie większość stada ma bardzo luźny kał. W niektórych kojcach jest dosłownie sama gnojowica. Czy może jest to jakiś wirus? Przez naszą oborę przewija się wiele sztuk bydła przywożonego czekającego na ubój. Bydło które zostaje wprowadzone do hodowli jest zawsze do dwóch tygodni zaszczepione i odrobaczone
-
Rekomendowane odpowiedzi
wiata na opasy
Czytaj dalej »