Skocz do zawartości

Ceny bydła rzeźnego 2014

akowicz111

Rekomendowane odpowiedzi

dziś sprzedane 10sz 1hf 2ho 4mm nie załadne 3mm ładne warzone razem 7550 brutto po 7,8 z vatem . cena całkiem dobra bo sprzedaje do tej ubojni pare lat.

gdzie sprzedałeś je

dziś sprzedane 10sz 1hf 2ho 4mm nie załadne 3mm ładne warzone razem 7550 brutto po 7,8 z vatem . cena całkiem dobra bo sprzedaje do tej ubojni pare lat.

Witam skąd jesteś i gdzie je sprzedawałeś do jakiej ubojni bo mi oferują za 10 hf po 6,50zł a są po 750 bo warzyliśmy z ojcem jednego..

Witam ja jestem z okolicy Gniezna Wielkopolska i mam do sprzedania hf takie po 700kg i mi oferowali:Kobylin po 6.50,Biernacki po 6.30.i ani więcej niechcą dać może macie kogoś innego odbiorcy......

Gość Profil usunięty

Czy cena zakupu takiego HF-a jest wyznacznikiem jego przyrostów?

Owszem, ta rasa nie jest mięsna, ani nie ma jakichś super przyrostów, ale bilans zysków i strat kolega zrobi po sprzedaży na ubój, tak za 2 lata.Czy zrobi jakiś interes na nim to już jego sprawa, to się okaże po sprzedaży.

Ceny takich byczków mocno się wahają w różnych rejonach kraju, jakiś czas temu widziałem HFa kilkudniowego za 250 zł i jeszcze do negocjacji, za 300zł też były.

Co do hf to dam wam porównanie. Mięszaniec szeroki w plecach waga 728kg poszedł po 7,5 zł/kg, hf 531kg po 6,2zł/kg- jednakowo rosły (czas, pasza) a różnica 1,3 na kilogramie i do tego waga słaba. Takie hf-y co siarę tylko spiły nie są warte więcej jak 250 za sztukę. Ostatnio kupiony limuzak za 1500 ok 100-110kg- niby drogo ale na samej różnicy w cenie to będzie droższy o 700zł od hf-a w tej samej wadze przy sprzedaży, a do tego wagę powinien mieć na pewno lepszą niż hf. I kwestia inna- aż miło popatrzeć jak taki limuzak je, nie ma problemów z chorobami narazie (odpukać)- a hf- biegunka za biegunką, zastrzyki niewiadomo co- opisałem ostatni rok jak to wyglądało. Zresztą ostatnio ojciec był u krowiarza co często bierzemy cielaki od niego- wchodzi do obory a tam całe stado wymienione już nie ma hf-ek, mięszańce, mieszańce simentalerek- dla białka pewnie.

• Like 1

Koledzy ile może się wybić byk MM w mocno typie LM (zdjęcie: http://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/472439-byk-mm/)

Nie sprzedawałem nigdy na WBC a mam ofertę 12,80zł netto

tylko mi namieszali bo ten co daje taką cenę twierdzi że wybicie będzie około 55% co nie jest rewelacją (mogę być przy uboju i ważeniu mięsa)

A inny daje mniej ale twierdzi że wybije się około 60%

wczoraj poszły dwa hf 658 7 zł z vat

hf w lepszym mięsie 654 7.2 z vat

łódzkie

Dzisiaj poszły 5 HF po 7zł brutto średnia waga 630kg i 2 MM po 7.30zł brutto średnia waga 750kg... Odbierała ubojnia z Rakowa

Trochę przesadziłeś z tą różnica w cenie @grzepo, no i jakoś kiepsko Ci rósł ten hf , wiadomo że hf to nie jest mięsna rasa , ale przyrosty nie są aż takie złe .

O cielakach to piszcie np tu

http://www.agrofoto.pl/forum/topic/17321-gdzie-mozna-kupici-cielaki-miesne/page__view__findpost__p__1246482__hl__%2Bgdzie+%2Bkupi%C4%87+%2Bcielaki

http://www.agrofoto.pl/forum/topic/9715-jakie-sa-u-was-ceny-cielat/page__view__findpost__p__1060274__hl__%2Bgdzie+%2Bkupi%C4%87+%2Bcielaki

http://www.agrofoto.pl/forum/topic/48258-cielaki-z-firm/page__view__findpost__p__1043971__hl__%2Bgdzie+%2Bkupi%C4%87+%2Bcielaki

@katopo niezła sztuka ,moim zdaniem , przy uczciwym ważeniu wybicie powinno wyjść minimum 60%

Edytowane przez mariuszd93

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, chciałbym rozpocząć hodowlę 15 krów mamek. Mocno zastanawiam się nad herefordami. Chciałbym poznać o nich opinie osób które tą rasę posiadają, zastanawia mnie czy opasy ładnie przyrastają i jaką można dostać cenę za kg żywca. Czy warto bawić się w krowy mamki jeśli nie mam miejsca na pastwisko? Mamki karmił bym sianem i dodatkowo jakąś paszą energetyczną. Czy lepiej wybrać jakąś inną rasę np. Angusa?
  • Dodaj nową pozycję...
v