Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Z całym szacunkiem dla pras pasowych ale prasując belki 175 cm prasą JD 590 i ciągnikiem JD 6930 w suchej słomie nigdy nie spotkałem balota powyżej 350 kg.

Ja prasuje takie same snopki, taką samą prasą i ciągnikiem o zbliżonej mocy i powiem, albo masz za dużą prędkość prasowania , albo coś z prasą , bo ja jeżdżę ok 10 km/h i ci powiem odwrotnie, nie spotkałem beli która by ważyła mniej jak 350 kg, dużo dużo więcej ważą. Jak nie wierzysz mam kwity wagowe bo sprzedawałem ostatnio :)

Z całym szacunkiem dla pras pasowych ale prasując belki 175 cm prasą JD 590 i ciągnikiem JD 6930 w suchej słomie nigdy nie spotkałem balota powyżej 350 kg.

Jak widać nigdy nie widziałeś Lely 160v w akcji przy rozmiarze 160 robimy bele ok 430 kg ważone na sucho w październiku jak sprzedawaliśmy to średnia 453 kg wyszła no ale wtedy troszkę wiadomo na wadze przybrała :) 

A tak na marginesie jak ktoś chce kupić słomę po pisać na priv :P

Dobrze wysuszone siano wciąga wilgoć dużo lepiej niż słoma. Na pryzmie po 2-3 miesiącach nie ma najmniejszego problemu - rozpada się na drobne kawałeczki.

Co do zielska to stosowałem siano w własnych łąk i nie ma problemu, bo są zadbane. Kupowanie towaru od kogoś, zarówno siana, jak i słomy zawsze naznaczone ryzykiem, czyli może zawierać zielsko, które będzie kiełkować.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez AgroSikora
      Jakie ceny nasion kukurydzy za j.s na waszym terenie?

- KWS
      - Pionner
      - LG
      - Syngenta
      - Euralis

• Przez avanttura
      Zna ktoś przyczynę owijania się słomy  szczególnie krótkiej pod pierwszy  walec w 654 , jak z tym sobie poradzić ?
      https://www.fotosik.pl/zdjecie/bd7fcee9495c4906
    • Przez wojtek93
      Witam,w tym roku po raz pierwszy będę sprzedawał wysłodki buraczane i kompletnie nie wiem o co z tym dokładnie chodzi (proszę się nie śmiać jestem nowy w tych tematach i szukam porady) Jak kształtują się ceny wysłodków? Wiem że cena w cukrowni to około 30zł ale jak to jest na wolnym rynku? I czy ktoś może wyjaśnić mi o co chodzi z tymi wysłodkami przeliczeniowymi? Jak to się przelicza? Może dla Was to podstawy ale jeszcze raz powiem że nigdy nie miałem z tym do czynienia a nie mam się kogo poradzić:/
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez danielhaker
      Kontynuacja: 

• Dodaj nową pozycję...
v