Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

w końcu ceny normale-czy wy nie rozumiecie że ceny na poziomie ponad 100zł netto za pszenice to tak jak by brać za świnie 8 zl netto a za mleko 1,8 zł netto. to były dla was złote czasy-nic nie robić a kasiury w brud. biedy nadszedl czas panowie i wcale was nie żałuje choć sam jestem rolnikiem bo sam kupilem nie raz zboże po 1000zł a świnki poszły poniżej 4 zł netto i jakoś żyje i nikt nie miał z was litości ale to nikt>>>>

• Like 1
Opublikowano

Dziś dzwoniłem do centrali to ceny pszenicy na przedziale 160-170zł takie będą .

Za 2 tygodnie bedzie pełen asortyment zbóż ozimych, tak mnie poinformowano .

Jeszcze w agencji nasiennej niech Cię pochwali i powie że rozprowadzasz siewny to jak Ci po pszenice przyjadą siewną to pieniędzy na kare może braknąć.

Akurat zboże można.

Nie można sadzeniaka ziemniaka.

Jak na razie do ogłoszeń pszenicy nie zamieszczałem a codziennie ktoś przychodzi zamawiać i oglądać , i mówi że tak dorodnej pszenicy nie widział.

Zeczywiście ziarno piękne ma ten KWS OZON.

Opublikowano

w końcu ceny normale-czy wy nie rozumiecie że ceny na poziomie ponad 100zł netto za pszenice to tak jak by brać za świnie 8 zl netto a za mleko 1,8 zł netto. to były dla was złote czasy-nic nie robić a kasiury w brud. biedy nadszedl czas panowie i wcale was nie żałuje choć sam jestem rolnikiem bo sam kupilem nie raz zboże po 1000zł a świnki poszły poniżej 4 zł netto i jakoś żyje i nikt nie miał z was litości ale to nikt>>>>

Mleko u niektórych największych dostawców jest już po 1,8zł. Ceny zbóż powinny kształtować się na poziomie 800zł za tonę pszenicy przy urodzajnym roku i obecnych kosztach produkcji. Rzepak 1700zł

Opublikowano (edytowane)

tylko kłopot w tych co mimo niskiej ceny sprzedają bo nie mają kasy, albo nie mają jak przechować :(

Edytowane przez mom
Opublikowano

Nic nie robić?? Skąd ty się urwałeś, że powiadasz iż jestes rolnikiem?? Słyszałeś o powiedzeniu, że bez pracy niema kołaczy czy nie?? Rozumiem że miastowy czy dziadek mówi mi że Ja leże, a tobie rośnie ale rolnik?

Opublikowano

też wydaję mi się że ceny zbóż powinny być coś kolo np przenica 700-800 (chodź wolę jak są tańszę bo muszę kupić ;p)i też ceny żywca mleka itd powinny być bardziej stabilne a u nas to tydzień w górę za 2 tyg w dół i jak taki rolnik ma cos planować? niech ędzie mniej ale stabilnie co do cen przenicy ktos pisał że 160-170 takiego czegoś nie będzie raczej powinny się trzymać przenica na poziomie 500 teraz jest jeszcze taki szał na zboża bo wszędzie za granicą uzupełniają zapas który stracili w ubiegłuych latach ciekawe co rząd zrobi by temu zapobiec....

Opublikowano

Nasz rząd martwi się o to by znów w następnych wyborach wygrać,przecież z wsi i tak mało kto idzie,bo już nie ma na kogo głosować,oni jedynie dbają o ludzi w miastach i to nie do końca bo ile zakładów upada.

Opublikowano

tomek to wpuść sobie z 500 świń albo 50 krów to zobaczysz co to ciężka praca bo przez ostatnie trzy lata 50 HA zbóż kładło na łopatki takie duże produkcje a tak być nie mogło dłużej.

Opublikowano

I jak w tej Polsce ma być dobrze... Jeden na drugiego patrzy z zawiścią i potem nie ma się co dziwić, że robią z nami co chcą...

Tak na marginesie pomyśl chłopie po ile te twoje świnki będą za pół roku, jak ludzie zamiast sprzedawać tanie zboże postawią świnie w chlewniach....

Opublikowano

znam gościa co ma chlewnię na ruszcie na 1200 tucznika na rzut i do świń nie wróci. I pewnie wielu takich jest

Ja znam takich co mają stare budynki i w każdej dziurze świnie poupychane gdzie przy czymś takim roboty od cholery i się cały czas powiększają bo mówią ze się opłaca.

Zyto 380 zł netto

pszenżyto 480 zł netto

Opublikowano

W wylęgarni nie ale w Dani i Holandii tak

Tyle że tam nikt ich za darmo nie rozdaje a przy tej cenie warchlaka to po zakończeniu można będzie za tucznika dostać nie jeden już umoczył B)

Opublikowano

po pierwsze to nie temat o hodowli tuczników,a cenach

po drugie na podstawie artykułu wnioskuję że co drugi rolnik trzyma świnie,

a w realiach to krowę trzyma może co 10ty a świnie co 15-20ty więc upadną ci co nie mają nic wspólnego z chowem świń ???

osobiście uważam że ten artykuł jest stricte propagandowy i piorąc mózgi chłopom ma na celu zwiększenie podaży ziemi i popytem na świnie wbijając że się nie opłaca

a najlepszym ekonomistą jest kalkulator opłacalność=koszty produkcji (nie koszty gospodarstwa tylko to co idzie na świnie) / waga tuczników (a nie sztuki) ot cała polityka a najlepsi i tak są ci co na sztukę liczą :blink:

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Miki7211
      Po wstępnych oględzinach działu zboża stwierdziłem ze jest masa podobnych tematów. Dla tego zakładam ten temat i go przyklejam po to zeby wszystkie wasze problemy dotyczace zbóż ozimych opisywac własnie tu
    • Przez DamianGabana
      Witam ,
      Panowie powiedzcie jak z kontraktacją kukurydzy mokrej na nowy zbiór????????????????

U mnie w Lubelskim 420 - 450 netto 

• Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez livebird
      Witam mam mieszanke jarą (pszenica i jęczmień) do tej pory zdrowa ale zakupiłem środek grzybobójczy Helicur i chcę go zastosować w dwóch dawkach 0,5l/ha teraz wraz ze skracaniem etefonem (aktualnie liść flagowy i podflagowy) i drugi raz kolejne 0.5l/jak się wykłosi. Moze być takie zastosowanie tego środka ?
      Dodam że to skracanie z tym Helicurem chciałbym wykonać już jutro jeśli tylko pogoda pozwoli .
  • Dodaj nową pozycję...
v