Skocz do zawartości

Cena zboża (pszenica, żyto, jęczmień...) 2014-2015

Rekomendowane odpowiedzi

Opłaca się według was podpisywać kontrakt pszenice konsumpcyjna na nowe zbiory 730zł netto z odbiorem z podwórka ? 

Co to zapytanie? Kto ci ma odpowiedziec na to pytanie, skoro ty sam nie wiesz dziś w jakiej cenie wyprodukujesz tę tonę pszenicy. 

A jeśli twoje pytanie jest źle postawione, tzn jeśli pytasz o to czy cena jest dobra, czy może w żniwa bedzie lepsza, a może gorsza, to myślę że to pytanie byłoby jeszcze ciekawsze od tego ktore zadałeś. Dlatego że jakby ktoś miał taką wiedze to byłby jasnowidzem przyszłym milionerem. A i tak odpowiedzi by nie udzielił, bo jakby to zrobił to według mnie byłby idiotą.

Nie do końca jest tak

Sam praktykuję kontraktacje jak i wielu moich znajomych rolników.

Czas pokazał iż nie każdego roku w żniwa lub zaraz po nich ceny są satysfakcjonujące, często zdarza się tak, iż to właśnie na wiosnę ta cena osiąga max. roczne  - np. w ostatnich latach. I nie ma dużego znaczenia w jakich kosztach wyprodukujesz, bo to cena zakupu warunkuje zysk a nie to w jakiej cenie wyprodukujesz (nie na wszystkie koszty produkcji mamy wpływ - paliwo itp.)

Strategia kontraktacji polega na dzieleniu plonów do sprzedaży i tak ja dzielę na 3 części, pierwszą część kontraktuje w najwyższej cenie możliwej do osiągnięcia na wiosnę - czas na śledzenie giełd. Drugą część sprzedaje do ok. grudnia - w miare potrzeb (zakupy nawozów itp.) Reszta zostaje na szczyt wiosenny, najczęściej kiedy kontraktujemy pierwszą 1/3. Rzepak rządzi się podobnymi prawami, jednak ze względu na trudności jego przechowywania, najczęściej kontraktuje się 100% z odbiorem w żniwa lub zaraz po nich

Edytowane przez ozik

Opłaca się według was podpisywać kontrakt pszenice konsumpcyjna na nowe zbiory 730zł netto z odbiorem z podwórka ? 

Kto tyle daje? Ktoś tu z dolnegośląska, chyba  okolice kłodzka pisał o 700zł netto w tamtym tygodniu u Osadkowskiego. Ja myśle o kontraktacji pszenzyta, bo z pszenicą to nie wiadomo co zbierzesz. 

Edytowane przez mtz55

Ja na szczęście podpisałem na samej górce i średnio wyszedł mi po 1545 zł netto , po dopłatach <śr wilg 6,9% , zan. 1,5%> z podwórka , a do zakładu ponad 200km , wsch. łódzkie

a dzisiaj na zamknięciu na matifie najbliższy -6,5 euro !!!

Edytowane przez strzechu

Elewator Strzelno- 660netto/pszenica paszowa,co do rzepaku to zwykła zagrywka żeby wywołać falę sprzedaży ,bo tanieje.Też miałem już sprzedawać ,ale jeszcze poczekam, w zeszłym roku szczyt ceny był w kwietniu .Co do prognoz to w Europie jest mniej zasiane i przez brak zaprawy spodziewane są mniejsze plony ,tak więc RACZEJ nie powinno się źle dziać z ceną,ale mogę się mylić?.

zależy kto z jakiego regionu, ja na dzisiaj dostałem ofertę na pszenicę 730-740 netto max, jeżeli przejdzie próby, od polskich młynów. a ze sprzedażą pewnie jeszcze 2-3tyg poczekam, Wy też nie panikujcie! pamiętam jak wchodziłem tu w żniwa, i pisali, że zyskał ten co sprzedał w żniwa, i co?! Już teraz na tonie ok 150zł do przodu, bo w żniwa pszenica była po 600-650brutto.. 

zależy kto z jakiego regionu, ja na dzisiaj dostałem ofertę na pszenicę 730-740 netto max, jeżeli przejdzie próby, od polskich młynów. a ze sprzedażą pewnie jeszcze 2-3tyg poczekam, Wy też nie panikujcie! pamiętam jak wchodziłem tu w żniwa, i pisali, że zyskał ten co sprzedał w żniwa, i co?! Już teraz na tonie ok 150zł do przodu, bo w żniwa pszenica była po 600-650brutto.. 

Gdzie sprzedajesz w takich cenach? Jakie parametry musi spełnić?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Miki7211
      Po wstępnych oględzinach działu zboża stwierdziłem ze jest masa podobnych tematów. Dla tego zakładam ten temat i go przyklejam po to zeby wszystkie wasze problemy dotyczace zbóż ozimych opisywac własnie tu
    • Przez DamianGabana
      Witam ,
      Panowie powiedzcie jak z kontraktacją kukurydzy mokrej na nowy zbiór????????????????

U mnie w Lubelskim 420 - 450 netto 

• Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez livebird
      Witam mam mieszanke jarą (pszenica i jęczmień) do tej pory zdrowa ale zakupiłem środek grzybobójczy Helicur i chcę go zastosować w dwóch dawkach 0,5l/ha teraz wraz ze skracaniem etefonem (aktualnie liść flagowy i podflagowy) i drugi raz kolejne 0.5l/jak się wykłosi. Moze być takie zastosowanie tego środka ?
      Dodam że to skracanie z tym Helicurem chciałbym wykonać już jutro jeśli tylko pogoda pozwoli .
  • Dodaj nową pozycję...
v