Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sprawdź znowu gdzie jest ciśnienie na przewodach.

Może to zawór zwrotny na przednim zamku?

I jeszcze pytanie czy masz filtry przy złączach hydrauliki od prasy do ciągnika (takie tuby między przewodem od prasy a złączem euro lub skręcanym długości około 15cm)?

Opublikowano

Przedni zamek chyba wymienię,mam drugi nowy który dostałem kupując prasę.Zrobiłem 10 bel,przy kolejnych pięciu klapa zacieła się trzy razy,musiałem sporo manewrować dźwignią hydrauliki,i w końcu opuszczała się,i tak za każdym razem gdy był problem

Tak,filtry są na przewodach przy złączkach

Opublikowano (edytowane)

Mam taki problem z prasą sipma z-279/1 czerwona a mianowicie, opada mi ciśnienie na zegarze. Po przyjeździe na łąkę i opuszczeniu podbieracza i przestawieniu wajchy na zamykanie/otwieranie klapy i nabiciu ciśnienia przez 2,3 belki jest dobrze a potem po nabiciu ciśnienie momentalnie spada. Muszę wyjść z ciągnika i przestawić wajchę na opuszczanie/podnoszenie podbieracza i kilka razy opuszczę i podniosę podbierak i potem znowu mi 2,3 belki trzyma ciśnienie i nie opada a potem problem wraca. Prasa współpracuję z c-360. Ktoś coś doradzi? Siłowniki do regeneracji, ten słynny zawór szwankuje czy jeszcze coś innego może być przyczyną tej sytuacji? Może ktoś miał podobny problem i coś podpowie? Jeśli to istotne może być to robię belki do 20 do granicy czerwonego i niebieskiego pola na zegarze i klapa uchyla się delikatnie, może z 1 cm. Tylko jest problem z nabiciem ciśnienia.

Edytowane przez bieniek_88
Opublikowano (edytowane)

moja podobnie miała i siłowniki były do niczego. też po przełączeniu wajchy z podbieraka na klapę jedną belkę ciśnienie trzymało.

czerwona to ma jeszcze jakieś zaworki przy siłownikach chyba?

a i taka ciekawostka. drugi sezon nowe siłowniki i już ciśnienie spada.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Nic nie opada. Tak jak napisałem. Przy dobijaniu klapa tylko delikatnie się uchyla. Tylko to spadające momentalnie ciśnienie po kilku belkach i wychodzenie z ciągnika jest denerwujące, żeby przestawiać wajchę podbierak/klapa. Na zaworze są jeszcze plomby. Da się taki zawór zregenerować czy trzeba nowy kupować? 

Opublikowano (edytowane)

bo to w środku olej się przelewa. radzę sprawdzić. też wymieniłem najpierw zawór hydrauliczny. u mnie nic to nie dało. nie twierdzę że w Twojej koniecznie to samo, ale zacznij od sprawdzenia siłowników.

a jeszcze mi się przypomniało. w mojej jak zostawiłem klapę w górze na dłużej to trochę opadała.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Dokrecaj śmiało te zawory na początek i tyle... Wajcha to se zrób na sznurek i nie będziesz wychodził... 

Opublikowano

kręceniem tylko ciśnienie podniesie i rozreguluje. w efekcie trzeba będzie nowy.

Opublikowano (edytowane)

Słyszałem że dokręcenie pomaga jeśli klapa otwiera się przy dobijaniu. A u mnie jest spoko z tym tylko, że spada co kilka belek. I jakbym podkręcił ten z lewej strony to na wejściu ciśnienie wzrośnie i będzie wyższe niż teraz 13 mpa i nie będzie spadać przy nabijaniu? Oczywiście jeśli to wina zaworu.

Opublikowano (edytowane)

Jak puszczaja zawory to co Ci wzrośnie?.... 

Skoro się nie znasz to nie wprowadzaj błąd... 😋

7 minut temu, pafnucy napisał:

kręceniem tylko ciśnienie podniesie i rozreguluje. w efekcie trzeba będzie nowy.

Edytowane przez ogarek
Opublikowano (edytowane)

kręciłem, to się znam.

nie po to to plombują żeby kręcić.

mogę odsprzedać taki kręcony zawór.

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

Miałem dokręcone na max i zregerowane.... To są zawory przeciążeniowe... ciśnienie to masz na zegarze i sobie dobijasz ile chcesz... Chcesz to wywalasz na 15 barów itp.... Ja robiłem lata na 20-25 barow bo inaczej to nie bela tylko kartacz i tyle 

Edytowane przez ogarek
Opublikowano

no to fajnie. Józek tokarz regenerował? a nie. pisałeś że sam docierałeś. geniusz!

Opublikowano

Sam regenerowałem i można to zrobić przy użyciu wiertarki... Ja mam dwie tokaRki i rozwiertaki..... Jeśli wiesz co to takiego 😋

Nie ma tam żadnej filozofii jeśli się ma minimalne  pojecie... Zawór wyleci do ręki i masz grzybek i gniazdo do regeneracji jeśli wyklepane 

Opublikowano (edytowane)

To znowu ja, siłowniki są w porządku, czyli wychodzi na to ,że problem leży w zaworze. Tylko u mnie jest takie coś. Czytałem,że powinny być nakrętki na klucz 14 i 13 a tutaj jest całkiem inaczej. Jak do tego się zabrać? Dla kogoś może to być proste a dla mnie to czarna magia, jak to wyregulować? Muszę odkręcić całkiem tę nakrętkę pierwszą czy tylko poluzować i potem podejrzewam imbusem wkręcić ten zaworek? 

IMG_20200928_17280358.jpg