Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
2 godziny temu, delta6583 napisał:

@6465 Kukurydza jest bardzo jasno zielona/żółta słabo nierówno rośnie ph 5+

Czyli lepiej opryskiwaczem co 2 tygodnie jeździć z odżywką?

Niedobory potasu oznaczają się żółknącymi krawędziami liści które przechodzą w pomarańczowy kolor. Zaczynają się od dolnych najstarszych liści.

Objawy niedoboru potasu są trochę podobne do niedoborów magnezu, które powodują niedobór potasu, czy wapnia.

• Like 1
Opublikowano
21 godzin temu, delta6583 napisał:

Pany i Panewki, kukurydza w fazie 5 liści duże niedobory potasu wczoraj poszła odżywka ale to rozwiązanie krótkoterminowe. Nie zrobie krzywdy kukurydzy jakbym wjechał w takiej fazie z solą potasową? Chyba że macie jakieś inne pomysły jak ratować sytuacje 

Kiedy siałeś sól pod qq ?

Opublikowano

Nie padało u mnie od 15 maja. Kukurydzę mam na III klasie ziemi, na razie się trzyma ale jedną działkę mam wizualnie słabszą. Temperatury w dzień bliskie 30 stopni. Generalnie z wszystkimi zabiegami się wstrzymałem( odchwaszczona 2 tygodnie temu) i tak patrzę że mam trochę aminokwasów Agro sorb. Jak myślicie w tych warunkach takie 1,5l/ha pomoże czy raczej wręcz zaszkodzi?

Opublikowano
1 godzinę temu, margoo78 napisał:

Czy jest sens jeszcze dosiewać kuku w miejscach, gdzie zniszczyło mi ptactwo? Kukurydza fao 220 ma w tej chwili 5-6 liści. Na dosiewkę kupiłbym kuku o fao 140.

Na kiszonkę tak na ziarno raczej nie zasialem kiedyś 14 czerwca może z 3t było 40% wilgotnisci

Opublikowano
2 godziny temu, michal1993 napisał:

Nie padało u mnie od 15 maja. Kukurydzę mam na III klasie ziemi, na razie się trzyma ale jedną działkę mam wizualnie słabszą. Temperatury w dzień bliskie 30 stopni. Generalnie z wszystkimi zabiegami się wstrzymałem( odchwaszczona 2 tygodnie temu) i tak patrzę że mam trochę aminokwasów Agro sorb. Jak myślicie w tych warunkach takie 1,5l/ha pomoże czy raczej wręcz zaszkodzi?

Nie powinno zaszkodzić

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Cinekspeed napisał:

Witam na 10 arach mam taką kuku

do

rydzę z fioletowymi liśćmi a pozostałe ok jak na zdjęciu czy to brak fosforu w tym miejscu.u mnie bardzo sucho już miesiąc jak nie pada 

IMG20230609162831.jpg

Zostaw, lada moment ruszy z kopyta. Długo było chłodno i tam gdzie słabsza gleba, zawsze wolniej rusza. Jeżeli Cię to denerwuje, to staraj się wybierać odmiany z bardzo dobrym wigorem początkowym.

Edytowane przez JanKrzysztof
Opublikowano
6 godzin temu, margoo78 napisał:

Czy jest sens jeszcze dosiewać kuku w miejscach, gdzie zniszczyło mi ptactwo? Kukurydza fao 220 ma w tej chwili 5-6 liści. Na dosiewkę kupiłbym kuku o fao 140.

nie dosyć że znów wydziobią to jeszcze będzie zduszona tą normalną 

Opublikowano
Dnia 9.06.2023 o 21:46, v11 napisał:

Oczywiście że firma nasienna której odmiana jest bardziej podatna na krzewienie będzie wymyślać farmazony o pozytywnym działaniu krzewienia dlatego nikt inny o tym nie pisze ( to moje wytłumaczenie )a co mają powiedzieć że odmiana jest do d*py? A z zaprawianiem trzeba trochę eksperymentować i obserwować -podpowiem że wystarcza dawka na 0,5 ha na jednostkę QQ w zbożu nie wiem a nie będę promować swoich wynalazków (po co mi inspekcja inspekcji )

Ja słyszałem że nadmiar azotu to powoduje A z tego co kojarzę ty dopiero sypiesz to może dlatego u ciebie nie występuje. 

Kiedyś mi z fermy gęstą gnojowice przywieźli to tam gdzie lali to się pokrzewila A na reszcie pola już nie. 

Kwestią odmiany napewno tez to tak jak mówisz. Potem przedstawiciel będzie jakieś szpagaty robił żeby wytłumaczyć to i jeszcze zrobić z tego zaletę.

Opublikowano
4 minuty temu, PawelWlkp napisał:

Ja słyszałem że nadmiar azotu to powoduje A z tego co kojarzę ty dopiero sypiesz to może dlatego u ciebie nie występuje. 

Kiedyś mi z fermy gęstą gnojowice przywieźli to tam gdzie lali to się pokrzewila A na reszcie pola już nie. 

Kwestią odmiany napewno tez to tak jak mówisz. Potem przedstawiciel będzie jakieś szpagaty robił żeby wytłumaczyć to i jeszcze zrobić z tego zaletę.

Oczywiście że tak ,kolega miał z dekalb odmianę to też się strasznie odmladzala ,powiedzieli jemu ze to jest normalne zjawisko.. 

Opublikowano (edytowane)

Kukurydza suszę jeszcze wytrzymuje praktycznie 6 kl miejscami 5 Mazowieckie zachód 

Wczesny siew

IMG_20230611_192112.jpg

Późny

IMG_20230611_173718.jpg

3 raz ponoć siana trochę dalej

IMG_20230611_192003.jpg

Żyto w miarę zadbane dla porównania 

IMG_20230611_192045.jpg

Pszenżyto jare

IMG_20230611_175115.jpg

Edytowane przez Norman
Opublikowano
1 godzinę temu, PawelWlkp napisał:

Na pewno jest wrażliwość odmian na pogryzienia stożka wzrostu i uszkodzenie stożka to reakcja obronna rośliny której celem jest wydanie nasion -roślina czuje że na pędzie głównym może być problem i wywala dodatkowe -Jeżeli całkowicie odetnisz stożek w głównym pędzie będzie żywić zastępczo któreś z rozkrzewien 

1 godzinę temu, Eliot napisał:

Oczywiście że tak ,kolega miał z dekalb odmianę to też się strasznie odmladzala ,powiedzieli jemu ze to jest normalne zjawisko.. 

Większość stosuje azot przedsiewnie więc u większości powinno być rozkrzewienie a tak nie jest -myślę że czynników musi być więcej .Omacnica np nie składa jaj na odmianach bogato pokrytych włoskami -coś jej nie pasuje i np sieje się pasy odmian wabiących omacnicę i tam robi się zabiegi 

Opublikowano (edytowane)
39 minut temu, v11 napisał:

Na pewno jest wrażliwość odmian na pogryzienia stożka wzrostu i uszkodzenie stożka to reakcja obronna rośliny której celem jest wydanie nasion -roślina czuje że na pędzie głównym może być problem i wywala dodatkowe -Jeżeli całkowicie odetnisz stożek w głównym pędzie będzie żywić zastępczo któreś z rozkrzewien 

Większość stosuje azot przedsiewnie więc u większości powinno być rozkrzewienie a tak nie jest -myślę że czynników musi być więcej .Omacnica np nie składa jaj na odmianach bogato pokrytych włoskami -coś jej nie pasuje i np sieje się pasy odmian wabiących omacnicę i tam robi się zabiegi 

Widze ze masz wiedzę duza o kukurydzy.  Pytałem już w temacie o ochronie.w Kuku pryskana adengo  na 2 liściu pojawia mi się zachwaszczenie . Komosa, chwastnica i szarlat. Czym i do jakiej fazy można poprawić?  Koło wtorku środy zapowiadaja deszcz to bym wtedy mógł.cos zastosować. Kukurydza już z 8 lisci pewnie będzie wtedy miała. Narazie sucho i gorąco. 

Edytowane przez PawelWlkp
Opublikowano
9 minut temu, PawelWlkp napisał:

Widze ze masz wiedzę duza o kukurydzy.  Pytałem już w temacie o ochronie.w Kuku pryskana adengo  na 2 liściu pojawia mi się zachwaszczenie . Komosa, chwastnica i szarlat. Czym i do jakiej fazy można poprawić?  Koło wtorku środy zapowiadaja deszcz to bym wtedy mógł.cos zastosować. Kukurydza już z 8 lisci pewnie będzie wtedy miała. Narazie sucho i gorąco. 

Ja bym na już  bym dał 1 l lumax i 0,4 nikosulfuron OD do tego 0,1 fluorolksypr +1 kg saletry  i wystarczy jak popada to możesz powtórzyć 1lumax i 0,4 nikosulfuron  jak będziesz czekał to będzie po ptokach  -uszkodzona QQ a chwasty jako tako 

Opublikowano

A na topinambur ma ktoś pomysły?, niekoniecznie do zwalczania w kukurydzy tylko ogólnie co mu podać żeby go ubić raz a skutecznie? W tamtym roku po żniwach zadałem mu konkretnie glifosadu i po tygodniu było kaput ale w tym roku znów rośnie w tych samych miejscach.

Opublikowano
40 minut temu, v11 napisał:

Ja bym na już  bym dał 1 l lumax i 0,4 nikosulfuron OD do tego 0,1 fluorolksypr +1 kg saletry  i wystarczy jak popada to możesz powtórzyć 1lumax i 0,4 nikosulfuron  jak będziesz czekał to będzie po ptokach  -uszkodzona QQ a chwasty jako tako 

Chyba najbezpieczniej będzie nikosulfuron i mezotrion