Skocz do zawartości

Zadkladanie Hodowli kur prosze o pomoc


mevido

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

 

 

Mam zamiar założyć hodowle kur zielononóżek z wolnego wybiegu z 500 sztuk

 

jakie wymogi musze spełniać jak duży musi być kurnik ile przestrzeni potrzebują na wybieg

 

jak ze zbytem jajek ile odbiora placi za hurt? gdzie szukać odbiorcy ?

 

gdzie mam sie zgłosić aby założyć działalność ? prosze o jakies rady lub link gdzie to jest wszystko opisane . pozdrawiam :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po pierwsze zielononóżki nie nadają się do tak dużej hodowli. Po drugie UE dokładnie wie co kto może i ile. Do 350 sztuk łapiesz się na sprzedaż bezpośrednią powyżej jesteś fermą i działasz na innych zasadach. Musisz się zgłosić do PIWETu. Będziesz podlegał kilku ustawom między innymi tej mówiącej o dobrostanie zwierząt w gospodarstwie. Sprawdź sobie taki wytwór jak listy wzajemnej zgodności im będziesz podlegał. Rejestracja w US działów specjalnych - ale nie martw się przy 350 sztukach podatek nie wystąpi. Hodowla ekologiczna to może i dobry pomysł ale najpierw znajdź sobie zbyt, bo utkniesz otrzymanie certyfikatu wiąże się z trzyletnim okresem karencji i spełnieniem masy warunków. Powodzenia.


. Jaki wielki wybieg i przestrzeń... tego nawet w EU nie wiedzą, chociaż podobno jakieś "normy" próbowano ustalać. Działalność w urzędzie gminy zgłaszasz.

 

I tu się mylisz! UE dokładnie wie ile cm grzędy dla kury, ile miejsca przy karmidle, poidle, ile powierzchni na wybiegu a ile w kurniku, ile luxów, jaka powierzchnia gniazd. Nie doceniasz urzędników z Brukseli

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Witam wszystkich hodowców!

 

Piszę do Państwa w imieniu Firmy Stanlab. Jesteśmy Firmą handlową zajmującą się dystrybucją surowców chemicznych min. do lekarzy weterynarii hodowców drobiu czy trzody chlewnej. W zależności od potrzeb klienta towary sprzedajemy w ilościach detalicznych jak i hurtowych. Zamówione towary dowozimy pod wyznaczony adres.

W swojej ofercie posiadamy min. kwas l-askorbinowy, salicylan sodu, surowce do dezynfekcji: woda amoniakalna, formalina, dezosan wigor, intra hydrocare (preparat do dezynfekcji linii pojenia) i inne.

 

Jeżeli jesteś zainteresowany nasza szczegółową ofertą zadzwoń lub napisz:

 

tel: 81 7100744

e-mail: dhh@stanlab.net

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

    • Przez rafal6930
      Cześć, chciałem zapytać  was, bardziej doświadczonych w hodowli kur osób, o warunki jakie powinny panować w kurniku. Chodzi mi dokładnie o hodowlę kur niosek mających dostęp do wolnego wybiegu. Czy klimat  i warunki panujące w kurniku mają wpływ na zdrowie i efektywność produkcji? Na zdrowy rozsądek – tak. O ile przy stadzie rzędu kilkunastu lub kilkudziesięciu kur nie ma to chyba tak wielkiego znaczenie o tyle gdy mamy kilkaset sztuk to warto podejść do tego z głową.
      Wydaje mi się, że najważniejszymi czynnikami są:
       
      Powierzchnia kurnika, oświetlenie,  temperatura, wilgotność, wymiana powietrza (dużo świeżego tlenu)
       
      Może aby zachować przejrzystość postu wypunktuję elementy o które mi chodzi:
      - jaka może/powinna być ilość kur na m^2
      - doświetlanie w okresie zimy (słyszałem że 14-16 godzin w ciągu dnia powinny mieć jasno kury)
      -jaka temperatura powinna być w kurniku dla niosek (bo zapewne utrzymuje się ją na stałym poziomie)
      -jakie są graniczne temperatury, które mogą być w kurniku (zimą niedopuszczalne jest ujemna temp, a latem piekarnik w kurniku)
      - jak wygląda sprawa wentylacji w kurniku (jak radzić sobie w upały a jak w zimy, aby zapewnić dobrą wymianę powietrza a przy tym nie wyziębić kurnika)
       
      Jeśli pominąłem coś ważnego, to proszę o dopisanie.
      Jest to pierwszy mój temat na tym forum, więc proszę o wyrozumiałość. Za każdą dobrą radę i pomoc będę wdzięczny, tak jak inni użytkownicy, którym ten temat pomoże.
       
      Pozdrawiam
    • Przez Rolnik1231
      Kury nioski na zimę co potrzebują żeby przeżyć
    • Przez Karolano
      Mieszkam prowadzę interesy w jednym z małych afrykańskich krajów. Mam możliwość otwarcia fermy i gwarancję zbytu na brojlery. Ze względu na specyfikę tego rynku bardzo wysoka opłacalność. Ziemia 10 razy tańsza zbudowanie kurnika według miejscowych zasad tez około 10 razy taniej niż u nas koszty prąd podobna cena jak u nas pracownik od 300 do 500 zł miesięcznie średnia roczna temperatura w dzień około 30C .Możliwości odbioru do 50000 sztuk. A teraz najważniejsze cena żywca około 7.50 . Poważnie zainteresowanych zapraszam do rozmowy , zartownisiom i niedowiarkom z góry dziękuję. Oferta jak najbardziej poważna. Pozdrawiam z gorącej Afryki
    • Przez Teodorek
      Witam mam kurki zielononóżki około 20 tyg. Ostatnio zauważyłem że jedna jest osowiała, blada, kicha oraz dziwnie skrzeczy. Czy to jest normalne? Jaka to może być choroba? Dziękuje za wszystkie odpowiedzi
       
    • Przez Konrad1934
      <p>Witam. Mam do Was pytanie czy hodowla ok 200 kur niosek jest opłacalna? Ile ha pola potrzeba, aby wyżywić tą ilość kur? I czy kurnik o wymiarach 9x4x2.5 (dł. szer. wys.) pomieści tę ilość?  Pozdrawiam. </p>
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v