Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

mam pytanie do hodowców salersów jak oceniacię tę rasę chodzi mi głównie o jej agresywność wyczytałem że tę rasę użydkują we francji również ma mleko czyli wnioskuję że to spokojne bydło

Opublikowano

Kolego dużo zależy od skali produkcji, im wieksze stado tym mniejszy kontakt z poszczegónymi osobnikami a to z kolei nie sprzyja oswojeniu się stada i nabieraniu ufności do właściciela. Wiadomo że rasy różnią się między sobą temperamentem i opiekuńczością wobec potomstwa i tak np. limousine czy salers będą należały do tych bardziej opiekuńczych, które mogą Cię przegonić po pastwisku a hereford czy angus już jest znacznie spokojniejszy i ufniejszy wobec człowieka. Ale to nie znaczy że mając stado 20 krów LM nie bedziesz mógł do nich podejść, bo to zależy od tego ile im czasu dziennie poświęcisz, czy bedziesz je dokarmioać osbiście, generalnie chodzi o kontakt im go więcej tym szybciej zyskasz ufność stada. Z drugiej strony jeśli Ty bedziesz zachowywał się agresywnie wobec nich to stado odwdzięczy się tym samym.

Opublikowano

hoduje Salersy już parę lat i z czystym sumieniem mogę powiedzieć że ich "agresywne zachowanie" to czyste bujdy i nic więcej... bez powodu żadna cię nie zaatakuje i nie pogoni, przy wycieleniach sprawa jest trochę inna i trzeba uważać bo są strasznie opiekuńcze i do cielaka większość mamek nie dopuści nawet właściciela choć są i takie,sam mam taką,że ciele leży obok a ja mogę do niej podejść i spokojnie na łące ręcznie wydoić... ale wszystko tak naprawdę zależy od tego czy poświęcasz im trochę czasu czy nie, na początku do złapania dorosłej sztuki potrzeba było minimum 2 osób i ok 30 min, teraz sam w 10 min sam spokojnie 4 sztuki mogę uwiązać, wszystko zależy od zaufania, praktycznie sam wszystko przy nich robię i problemów nie mam już żadnych.... :)

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

    • Przez tymtus
      Co sądzicie o kastracji bydła mięsnego? W Europie nie jest to rozpowszechnione, ale prawie cała reszra świata jednak stosuje tą metode, pozwala to na o wiele tańszy koszt wyprodukowania wołowiny, oraz zmiejsza szanse kazirodztwa, oraz ułatwia prace nam, rolnikom. Bardzo wygodna jest metoda bandingu, która polega na zakładaniu specjalnych gumek na moszne cielaka, po czasie jądra po prostu odpadają. Zestaw do takiego zabiegu, to koszt 50zł, jest dostępny w polsce, chociaż z samą praktyką bandingu się nie spotkałem. Co Wy o tym sądzicie?
    • Przez s_z_k
      czy ktoś orientuje się jakie wybicie mogą mieć byki zebu? 
    • Przez GrubyRolnik123
      Witam
      kupię 50 sztuk bydła 1-2 miesięcznych, szczegóły w wiadomośći prywatnej na agrofoto.pl
      ✅✅✅✅✅✅
       

    • Przez szczygel18
      Witam niebawem zamierzam kupi większą ilości cielaków najlepiej mięsnych chodzi mi tu o byczki ale mogą to być również mieszańce prosił bym o jakieś namiary rolników bądź pośredników za pomoc będę bardzo wdzięczny...
       
      Myślę ze nie tylko mi to będzie pomocne...
    • Przez ŁukaszOla
      Witam , mam pytanie jak sprzedać byki lepiej na żywa czy poubojowo 
       

×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v