Skocz do zawartości

Ceny dzierżawy ziemi

p0mian

Rekomendowane odpowiedzi

@Pieceofmind : oj dużo jest chętnych a ziemi nie ma, fakt że sie udało ale to przez jedną historię

@timasz: prawie 70 ha chętnych nie było ale przez to co pisałem wyżej z tą ziemią jest jedna historia (agencja nałożyła kary na wtargnięcie na nie swoje osobom co to robiły) i dlatego nikt nie przyszedł a jak tam robiłem to pół wsi sie patrzało jakbym im ukradł no ale może tak było.

Raczej 4a klasa ziemi. Na lat tyle ile bym chciał, bez żadnych pisemnych umów. Ostatnio była tam kukurydza i dużym traktorem uprawiane, a przedtem cały czas zboża i 30stka, właściciel mówił, że to pole wapna nie widziało ze 20 lat i nie gnojone, 4 km ode mnie. Z zachwaszczeniem nie wiem jak jest. 

Jak taka umowa to tylko na piśmie i min. 5 lat. Inaczej nie ma sensu, bo wystarczy, że cena na płody się poprawi i ktoś inny Cię przelicytuję. A jak pole zakwaszone, bez próchnicy i wyczyszczone ze składników, to rekordowych plonów się nie spodziewaj. I pamiętaj, jak teraz zaczniesz płacić to taniej już nie będzie. Inni dzierżawcy też podniosą Ci czynsz bo gorsi nie będą chcieli być.

• Like 1

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez Morela15
      Czy ktoś ostatnio wyceniał zbiorniki na paliwo? Jaki jest w najbardziej rozsądnych pieniądzach? Który warty uwagi?
    • Przez Grzesiu90209
      Wam też nie działa ta nowa strona? Włączam powiadomienia i są schowane . Nie można w nie wejść.
    • Przez habe
      Witam dostałam w 2021 roku dotacje na małe gospodarstwo wszystkie warunki w biznes planie spełniłam ale w międzyczasie zachorowałam na nowotwór i przeszłam na rentę chorobowa z kursu gospodarstwo prowadzę dalej i z tego powodu mam rentę pomniejszoną, i wszystko było ok teraz na daniach dostałam pismo że pieniądze mam zwrócić bo jestem na rencie chorobowej i co dalej bo dla mnie to jest nienormalne człowiek może w każdej chwili zachorować chodzi o to że gospodarstwo dalej prowadzimy z mężem ziemi się nie pozbyłam ani nie wydzierżawiłaam. Co z tym dalej czy ktoś na grupie miał taki przypadek czy może nie ale może jest ktoś kto by doradził gdzie mam dalej się udać co robić
    • Przez lukullus
      Witam, poszukuję konkretnego zestawu do uprawy po orce i do siewu (agregat uprawowo siewny/agregat uprawowy + siewnik). Zestaw ten będzie pracował z ciągnikiem JD 5065e (65km) na niewielkim areale. Proszę o konkretne propozycje nowych maszyn. Dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam.
    • Przez Michas0907
      Witam.
      Orientuje się ktoś czy stary gniotownik firmy Hermann Bauermeister ma jakaś wartość zabytkowa czy tylko cena złomu ? 

• Dodaj nową pozycję...
v