Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,
Posiadam samoróbke s15 i własnie z tym silnikiem (1hc102, s231, s-15) mam problem, ale zacznę od początku.
Wymieniłem pierścienie tłokowe i pojawił sie problem przy skladaniu korbowodu a mianowicie gdy mocno skręcam korbowód pojawia sie problem z obróceniem kola zamachowego za pomocą korby, gdy korbowód poluzuje na śrubach i je zakontruje (poluzuje tzn. bardzo delikatnie dociągam kluczem) wtedy problem znika. Probowalem na rózne sposoby zamienialem panewki ale to nie pomoglo(panewek nie kupowalem nowych, założyłem te co byly wczesniej). Ostatnio ułożyłem panewki "zamkami" czy "wypustkmi" do dolu (obie, chociaż wiem ze tak nie powinno być) wtedy pojawił sie mały postęp, mocno dokreciłem śruby korbowodu i zapalilem traktor. przez 5-10 min wszystko bylo ok. potem gdy sie zagrzał koło zamachowe zaczęło znowu cieżko chodzić (korbą cieżko obrócić kolo zamachowe) i przez odpreżnik zaczał wydobywać sie dym o zapachu palącego sie oleju. wtedy znowu poluzowalem korbowód (obie panewki zamkami do dolu) jezdziłem traktorem przez 15-20 minut i wszystko było dobrze (na luznych srubach) natomiast gdy mocno dokręce korbowód probem sie pojawia na nowo. Dodam, ze smarowanie jest bo kiedy rozkrecam korbowód widze znaczne slady oleju na wale.
Miał ktos podobny problem ? czy może wie ktoś jak go rozwiazać proszę o odpowiedz z góry dziekuje. Pozdrawiam

Edytowane przez sam15
Opublikowano (edytowane)

Tak panewki stare 

Składałem go patrzac na ten obrazek takze myslalem ze panewki zamkami jedna na dole druga na gorze :)

teraz mam wlasnie panewki zamkami do dolu i kiedy je mocno dokrecam przez 5-10 silnik pracuje dobrze pozniej zaczyna sie dziac to o czym pisalem wczesniej

Schemat

post-145349-0-07365800-1418913019_thumb.jpg

Edytowane przez sam15
Opublikowano

witam a ty przypadkiem nie zamieniłeś panewek miejscami . Tym że go łapie na wale się nie przejmuj po prostu musi sie wszystko dotrzeć , zapalaj silnik na około 10 minut i gaś daj mu ostygnąć i potem znowu odpal na 10 min rób tak do puki nie zacznie w miarę dobrze pracować . 

Opublikowano

Tak wlasnie mialem zrobic jak pisze Sebastian84 tylko zastanawia mnie to ze przed rozebraniem takiego problemu nie bylo, kolo zamachowe obracalo sie plynnie i lekko a teraz kiedy go odpale po 10 min czuje ze silnik powoli slabnie i sie zatrzymuje. Czekam na kolejne rady :) 
Jesli nic nie wymyslimy pozostanie mi zrobic tak jak pisze sebastian84.

Opublikowano

nic nie wymyślisz panewki i wał się dopasowały i wszystko było ok jak tylko ruszyłeś to nastąpiła zmiana ułożenia panewki i dlatego luz się zmniejszył a dla tego łapie bo wał się rozszerza pod wpływem ciepła , jak będziesz rozbierał co chwile to tylko pogorszysz . 

Opublikowano

ok, a powiedz mi jak powinny byc te panewki zalozone czy tak jak na schemacie ktory wysłalem wyzej czy zamkami do dolu obie panewki ? bo juz zglupialem :) 

Opublikowano

nie pamiętam dokładnie ale na częściach korbowodu p jednej stronie powinny być nabite znaki albo kreski lub cyfry a cyfry mają być po jednej stronie . Panewka inaczej nie będzie pasowała w korbowód