Skocz do zawartości

Ursus 914 + Przedni TUZ + przedni WOM

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Panowie,  Mam ursusa 914 z przednim napędem i potrzebuje zamontować w nim przedni WOM. Ogólnie to potrzebuje go do użytkowania aby zbierać zielonke i zwozić dla zwierząt. 

ZESTAW:     Kosiarka  2 -bębnowa czołowa z przodu a z tyłu przyczepa samozbierająca. trawa byla by codziennie dowożona do budynków inwentarskich. Poki co to robimy ze jeden jedzie ursusem 360 i kosi a drugi jedzie ursusem 914 z przyczepa samozbierającą. 

Plan mam kupić przedni TUZ do ursusa 914.  Pytanie do was:  Jak zastosować przedni WOM do tego traktora, tak żeby tylny WOM nie był zajęty (potrzeba tylny do samozbierajacej).

a gdyby zastosować cos takiego ? 

np. taka kosiarke:

http://olx.pl/oferta/kosiarka-czolowa-deutz-fahr-2-1m-CID757-ID7kz3H.html

i taki WOM:

http://allegro.pl/wom-przekladnia-pompa-hydrauliczna-60l-min-i4879389949.html

pytanie techniczne:  bedzie to zamontowane pomiędzy ramionami przedniego TUZ-a, jesli podłącze to pod wyjscie hydrauliczne z tyłu traktora ( na to wyjscie ktore dziala gdy wajche podniose do góry i zostawie w polozeniu gornym-tylnym caly czas wlaczonym)   olej bedzie caly czas napędzał pompe z przodu a ta napędzała wałek , on z kolei kosiarke. oczywiscie osobnym wezem powrot oleju do skrzyni.

czy pompa w traktorze pociagnie  kosiarke rotacyjna?   nie  chodzi mi tu o wielka kosiarke i szybka jazde. zalezy mi jedynie na koszeniu takiej powierzchni by zapelnic przyczepe 1 codziennie.  zawsze jest tez opcja wolniejszej jazdy( teoretycznie mniejszy opor trawy).    

Opcja kupienia przyczepy kosząco-samozbierajacej (np. ZAMET za 20 tysiecy odpada). 

prosze o odpowiedz czy to zda egzamin, czy pompa traktorowa zrobi takie cisnienie by rozpędzic rotacyjna i nie bylo to wielką męczarnią.  

Opublikowano

może zdac... ale wtedy powinienes zmienić pomę hydrauliczną o zwiekszonym wydatku... i proponowałbym zamontować drugi rozdzielacz w ciagniku(zerknij na moją galerie , tam mam zrobiony dodatkowy rozdzielacz w 1224) ... wtedy mogło by działać... ;)

ale pomysł ciekawy...

tylko ta cena tego womu, cos dziwnie mała...

Opublikowano

Nie, ten ścinacz zielonek nie robi roboty. Wiem bo mam orkana 2. A nie daj boże gdyby była jakas kretówka czy jakiś uskok. cala ziemie masz na przyczepie. po trzecie bardzo mieli  tą trawę, szybko będzie sie zaparzać. 

Tylko w gre wchodzi zbiór zielonki po kosiarkach, gdzie długość trawy ma minimum te 15-20 cm. 

Prosze jeszcze od innych o odpowiedz czy pompa w traktorze uciagnie tamtą pompę ktora da napęd pod kosiarke czołową.

Opublikowano

to jeszcze powiedz mi która pompa odpowiedzialna jest za cisnienie oleju po podniesieniu tej wajchy od pozycji (górnej-tylnej)  i czy ta sama pompa jest odpowiedzialna za podnosnik tylny? 

a ktora pompa jest odpowiedzialna za kiprowanie przyczepy, czyli to wyjscie z tyłu traktora w ursus 914 gdzie wajcha idzie w polozenie (przednie dolne).     to wtedy sprawdze jej parametry. bo sie wlasnie dowiedzialem ze ten wom na pompe zrobi robote gdy bedzie pompa o wydatku 60l/min. 

Opublikowano

Kolego niema szans aby to działało. To jest pompa hydrauliczna z multiplikatorem a nie hydromotor. Kolejna sprawa nawet jak byś dostał jakiś hydromotor do tej kosiarki to raczej hydraulika ursusa jest za uboga aby go napędzić i wygenerować odpowiedni moment obrotowy dla kosiarki bębnowej. Może dyskową ale najpierw poszukaj odpowiedniego hydromotoru.

Powinieneś raczej poszukać przystawki wom od ursusa jednak wiąże się to ze zmianą wału korbowego.

Opublikowano

A jak z tymi pompami, ktora jest odpowiedzialna za ta wajche do gory ?  

to zostaje mi chyba montaz przerobionej kosiarki konnej na przedni TUZ, bo tam nie trzeba WOM-u. 

Opublikowano

panowie, ja mam pod to wyjscie hydrauliczne podlączonego TUR-a 5  o udzwigu 1500 kg.(oczywiscie przez rozdzielacz). 

wiec dlaczego mowicie ze ta pompa nie uciagnie kosiarki bebnowej. wezmy pod uwage ze ta kosiarka bedzie miala szerokosc okolo 160 cm, tyle zeby kosila trawe z przed kół ursusa.   

tam na tej przekladni z multiplikatorem jest przelozenie 1:4, wiec tam nie porzeba duzego cisnienia. 

prosze was o odpowiedz !

Opublikowano

TUR-a w to nie mieszaj bo to całkiem co innego jeśli chodzi o obciążenie pompy. Problemem może być nie ciśnienie tylko wydajność hydrauliki. Tylko, ze jak widać nikt takiego zestawu nie używał i trudno powiedzieć.

Opublikowano (edytowane)

wydatek pompy w traktorze to 41 l/min.   wiec nie mało. biorac pod uwage tam przelozenie 1:4 mysle ze to moze dzialac.   tymbardziej ze nie bede tą "czołówką" kosił hektarow.  codziennie tylko 1 przyczepe samozbierajaca.

Edytowane przez wiki868
Opublikowano

w 914 jest jedna pompa odpowiadająca za układ hydrauliczny, za podnoszenie i tak zwane kiprowanie, masz jedną pompe... jesli juz jest stara ta pompa to wymień na nową o zwiekszonym wydatku , zamontuj cały ten układ i powiedz nam jak to sie sprawuje.... bo my tutaj cudów tobie nie oznajmimy.... ;) nawet jak osiagniesz te 400 obrotów na wałku to jakos umęczysz ta jedna przyczepe zielonki... ale w takim układzie i przy takich kosztach modernizacji , to lepiej bym kupił przyczepe z kosiarka rotacyjna wmontowana ( kiedys widziałem na necie ) i to bedzie najpepszy pomysł... lub jak masz drugi ciągnik to pojachac i ukosic trochę i tyle... 

Opublikowano

taka przyczepa kosząco-samozbierajaca to koszt około 20 tysięcy złotych, wiec odpada.

a drugim ciagnikiem podjechac i ukosic da sie, moze jednorazowo...   ale jak przyjdzie codziennie wyjezdzac na dwa ciagniki, i spinac wiecznie te maszyny i je rozpinac to mnie cholera bierze...   

Opublikowano (edytowane)

Daj sobie spokój z tymi przeróbkami, wpakujesz kilka tysi i okaże się że nie zda to egzaminu. Albo sprzedaj ciągnik i kup z przednim tuzem i womem albo kup przyczepę http://olx.pl/oferta/scinacz-zielonek-przyczepa-kosiarka-z368-1-CID757-ID7HyLr.html#291e721ce3  albo http://olx.pl/oferta/przyczepa-do-zbioru-trawy-z-kosiarka-rotacyjna-CID757-ID5QjHL.html#3afefcabdb

Edytowane przez pawel885
Opublikowano

o właśnie o takie przyczepy tnątco-zbierające mi chodziło... ;) i tak jak pisze kolega , daj sobie spokój z przerubkami... i zainwestuj w taką przyczepę, jak widzisz ok 10 tys i masz spokuj, a ta za 9 to Polska jest więc części dostaniesz...