Skocz do zawartości

Owies jak uprawiać?

mlodyrolnik3

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie

Ja czekam tydzień i wjeżdżam. Ma nie padać to obeschnie bo woda stoi nadal miejscami. Uroki mocnej gliny. Jedyny plus jest taki że jak susza to tam wilgnawo. Ogólnie nie wiem co się stało ale nigdy woda nie stała a robią się pola że stoi... Ok nadmiar ale w poprzednich latach też bywało mega dużo wody i nie stała...

Powiem wam ze chyba się przeliczyłem z inwestycja na owies w tym roku🤣 250kg polifoski 750 zł, 200kg mocznika 400zl, oprysk na chwasty ok 100zl, nasiona swoje to już huk nie liczę, paliwo ok 400zl usługa koszenia ok 500zl podatek 120zl= 2270zl brutto na ha A że zapowiadają slaba cenę powiedzmy 500zl (jak pszenica po 650 to i tak bogato licze) to wychodzi 4.5t żeby wyjść na zero a taki plon u mnie to musi być bardzo dobry rok. Dobrze że tylko 2 ha w tym roku😉

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez darek16
      Jak zwalczyć dziki owies w zbożu wiadomo z roku na rok jego jest więcej,Może to przez to ze za dużo dajemy obornika???
    • Przez damianus2222
      Witam, chce kupić owies z centrali nasiennej i chce wziąć po tonie odmiany RAJTAR oraz BINGO, czy ktoś siał może podobne odmiany ??? zasiane będzie na klasach od 3 troche aż do 6 bo takie jest zróżnicowanie na 3 polach łącznie ok 17 ha. Pod korzeń dostanie napewno od 150 - 180 kg polifoski 8, a następnie saletry
    • Przez Ceran
      Sprzedam zboże: owies (5 ton) i żyto (2 tony)- możliwość zakupu również mniejszej ilości. Bardzo dobra jakość! Województwo Mazowieckie, Okolice Sokołowa Podlaskiego i Kosowa Lackiego. Telefon:660 564 131
    • Przez GRDawid
      Witam. Mam do sprzedania owies bezłuskowy z tegorocznych zbiorów. Woj, świetokrzyskie. Zainteresownych proszę o odpowiedz.
    • Przez the1mati1
      Czy mogę zrobić kiszonkę z owsa z gorczycą którego przez dwie ostatnie noce trochę omroziło (dwie noce pod rząd po jakieś -3/-4 stopnie)? Taki owies nadaje się jeszcze na kiszonkę? Nie jest za duży może z 20cm. Lepiej w pryzmę czy w bele? Nie  będzie się psuł oraz czy nie zaszkodzi opasą?
  • Dodaj nową pozycję...