Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie owies ozimy wyglada lepiej niz pszenica, zielony z delikatnie przysmolonymi koncowkami ale bylo tylko -12 bez okrywy. Na start dostał 75N i teraz czekam na druga dawke poczatkiem kwietnia.

Opublikowano

Jary dziś posiałem ,a zimowy pewnie przeżył choć słabo wygląda i cześć roślin taka że mogą wypaść ,za jakiś czas będzie wiadomo . Było -16 .

Opublikowano
  W dniu 28.02.2025 o 04:25, Lukas3512 napisał(a):

Zawsze możesz powiedzieć że nie masz wpływu na czystość gatunkową kwalifikatu...

Rozwiń  

To trzeba było zakupiony materiał siewny zareklamować u osoby u której się go kupiło. Widziałeś co sypiesz do siewnika. A jak już mimo wszystko zasiałeś to we wniosku o płatność wystarczyło wpisać że to mieszanka (wnioski pewnie będzie można wysyłać do końca czerwca, więc czasu na zmianę jest mnóstwo).

Nikt, a już w szczególności urzędnik państwowy, nie lubi jak ktoś bezczelnie próbuje zrobić z niego głupka. 

Opublikowano
  W dniu 27.02.2025 o 21:16, krzysiek277 napisał(a):

@KlimekPL chce podać jako owies abym dostał zwrot do materiału siewnego, a jęczmień dosypie mój roczny, jeśli wpisze mieszanka zbożowa to nie dostanę zwrotu...

Rozwiń  

A teraz rozumiem.

Powiem tak, masz 99 procent szans że nic się nie stanie ale nikt ci nie zagwarantuje że nie będziesz miał pecha 

• Like 1
Opublikowano

Pisz to co ci pasuje u mnie od lat tak jest że jak mam zwrot za materiał siewny żeby rozpisać czasami nie ma na co to rośnie żyto a w dopłatach jest pszenżyto albo na odwrót. Myślisz że ktoś to zweryfikuje??? Poza tym wnioski są do 15 maja plus miesiąc potem dla spóźnialskich. A żniwa kiedy są myślisz że ktoś wyśle kontrolę w tym czasie. Szczerze mówiąc wątpię.

Opublikowano

LJa miałem dziś orać bo międzyplony były brrrr,ale pada. Kupiłem od rolnika "Rambo" niby rok po centrali,nie wiem na ile kg ustawić, i ten rolnik mówił że daje przedsiewnie 200 kg saletrzaku na hektar i jest git. Podpowiecie ile tego owsa wysiać i jak z tym saletrzakiem? (Wieloskladnika nie będę dawał ,więc jak porachować saletrzak) Nie  mam doświadczenia z owsem 

Opublikowano
  W dniu 28.02.2025 o 07:01, migacz napisał(a):

Pisz to co ci pasuje u mnie od lat tak jest że jak mam zwrot za materiał siewny żeby rozpisać czasami nie ma na co to rośnie żyto a w dopłatach jest pszenżyto albo na odwrót. Myślisz że ktoś to zweryfikuje??? Poza tym wnioski są do 15 maja plus miesiąc potem dla spóźnialskich. A żniwa kiedy są myślisz że ktoś wyśle kontrolę w tym czasie. Szczerze mówiąc wątpię.

Rozwiń  

mi zweryfikowali , miałem  przenżyto a wpisałem żyto  dwa lata temu w zasadzie nic sie nie stało ale narzedzie ARIMR ma do weryfikacji zze zdjęć wywnioskowali 

Opublikowano
  W dniu 28.02.2025 o 07:58, grzegorzw1971 napisał(a):

LJa miałem dziś orać bo międzyplony były brrrr,ale pada. Kupiłem od rolnika "Rambo" niby rok po centrali,nie wiem na ile kg ustawić, i ten rolnik mówił że daje przedsiewnie 200 kg saletrzaku na hektar i jest git. Podpowiecie ile tego owsa wysiać i jak z tym saletrzakiem? (Wieloskladnika nie będę dawał ,więc jak porachować saletrzak) Nie  mam doświadczenia z owsem 

Rozwiń  

zależy jakie masz zasobności w głębie ale skoro nie dajesz NPK to rozumiem że niskie więc 200kg saletrzak będzie ok i daj te 200kg rambo na hektar. Generalnie wszystko wbrew sztuce ale skoro masz takki pomysł to twoja decyzja😉

Opublikowano

Jak myślicie, przeżyje? Teraz nie ma nawet jak wjechać bo deszczu napadało i samemu się grzęźnie. Niby tylko z wierzchu przez mróz potraktowany ale trzyma się w ziemi dobrze 

IMG20250228114202.jpg

Opublikowano

Trochę źle napisałem,nie że nigdy nie daje, wcześniej dawałem,ale teraz przecież lipa totalna,(ceny nawozów) a ten rolnik mówił że 200 saletrzaku,więc chciałem się upewnić czy dobrze mowił,(saletrzak 1900 zł 🤭,owies u mnie 650-700)

Opublikowano

U mnie gdzieś narazie 15-20 procent nie przetrwa oby nie wiecej,  nie wiem czy to mroz czy może dlatego ze owies drugi siew i nie zaprawiony i już wcześniej było coś widac, takie rośliny które zamierają. W jednym miejscu znajdowałem padłe rośliny które miały jakby takie jajeczka jak na zdjeciu( górna część) co to?

20250228_110601.jpg

20250228_110606.jpg

20250228_105902.jpg

Opublikowano
  W dniu 28.02.2025 o 11:00, Belaruss820 napisał(a):

Jak myślicie, przeżyje? Teraz nie ma nawet jak wjechać bo deszczu napadało i samemu się grzęźnie. Niby tylko z wierzchu przez mróz potraktowany ale trzyma się w ziemi dobrze 

IMG20250228114202.jpg

Rozwiń  

Według mnie już dogorywa. Obsada jeszcze skromniejsza niż u kolegi.

Mam do sprzedania pszenicę jarą w to miejsce😜

To był ten zimujący czy zwykły?

Opublikowano
  W dniu 28.02.2025 o 11:00, Belaruss820 napisał(a):

IMG20250228114202.jpg

Rozwiń  

Ile było na minusie ?   śnieg był ? U mnie zero śniegu i wygląda podobnie jak u @RolAnonim

Opublikowano
  W dniu 28.02.2025 o 12:08, Agrest napisał(a):

Według mnie już dogorywa. Obsada jeszcze skromniejsza niż u kolegi.

Mam do sprzedania pszenicę jarą w to miejsce😜

To był ten zimujący czy zwykły?

Rozwiń  

Szczerze to nawet nie wiem jaka odmiana,posiałem kawałek na próbę,późno posiany bo po dyni i tak się wahałem czy jest sens siać ale posiałem. Jak nic z niego nie będzie to mała strata,pójdzie znowu dynia w to miejsce. 

W dniu 28.02.2025 o 12:43, Azor07 napisał(a):

Ile było na minusie ?   śnieg był ? U mnie zero śniegu i wygląda podobnie jak u @RolAnonim

Rozwiń  

-14 chyba najwięcej bez okrywy,to co było to znikoma ilość śniegu. 

Opublikowano
  W dniu 27.02.2025 o 21:16, krzysiek277 napisał(a):

@KlimekPL chce podać jako owies abym dostał zwrot do materiału siewnego, a jęczmień dosypie mój roczny, jeśli wpisze mieszanka zbożowa to nie dostanę zwrotu...

Rozwiń  

W dniu 28.02.2025 o 04:25, Lukas3512 napisał(a):

Zawsze możesz powiedzieć że nie masz wpływu na czystość gatunkową kwalifikatu...

Rozwiń  

Później się dziwicie, że miastowi się z nas śmieją.

Jeżeli ktoś uważa że dobrym pomysłem w przypadku kontroli jest tłumaczenie się: "Panie, ja taki kwalifikat kupiłem, tam już było 25 procent jęczmienia w tym owsie." To mu naprawdę współczuję.