Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Właściwie to od razu powinienem napisać, że chcę zwiększyć zasobność gleby w magnez i przy okazji poprawić odczyn gleby.

Może do zwiększenia zasobności lepszy będzie siarczan magnezu?

Gleba raczej lekka - głównie V klasa, kawałkiami IVb i VI.

Edytowane przez a1fe26c2
Opublikowano

Do 15 raczej nie zasiejemy według prognoz.Tak że mam takie pytanie,czy siew po piętnastym kwietnia owsa co jest bardzo prawdopodobne to jeszcze może przynieść jakiś przyzwoity plon?Jeżeli tak to jaką proponujecie agrotechnike?Z tego co uczyli mnie w szkole to owies potrzebuje być jak najszybciej posiany

Opublikowano (edytowane)

rolnicy z zachodu Polski siejecie owies czy jednak rezygnujecie ? bo ja jeżeli do końca kwietnia chociaż trochę nie zasieje to chyba rezygnuje... I jeszcze jedno pytanie do osób co siały przełom kwietnia i maja kiedy przeważnie zaczyna u was być gotowy do zbioru ?

Edytowane przez Runder
Opublikowano

Jest dokładnie ja napisał Huberto89.Wszystko zależy jak będzie wyglądać wegetacja.Ja w swojej karierze rolnika pamiętam siew owsa w mieszance piątego maja, koszone było we wrześniu jeszcze snopowiązałką.Pamiętam że snopki byly niedużo mniejsze od snopków żyta a przy omłocie "warmianką" ciężko było nadążyć z odpinaniem worków.Stare czasy.

Opublikowano

Właśnie , natura zrobi swoje i na zapas niema się co martwić

Mam taką ziemię że kiedyś posiałem około 25 luty nie było śniegów ani mrozu a omłot 1,5 t/ha

Ziemia pod owies musi być wilgotna ale i ciepła

Optymalny termin (podlaskie)15-25 kwiecień

Najbardziej plonotwórczy dla owsa jest deszcz w fazie strzelania w źdźbło ,tyle że nie mamy żadnego wpływu na to kiedy pada

Opublikowano

Posiałem dzisiaj owies na jednym kawałku, jednak nie wiem czy to był dobry pomysł. Śniegu nie było tam od ponad tygodnia i deszcz też nie podlewał. Najpierw zrobiłem agregatem , potem jeszcze brona i wtedy siewnik. W kilku miejsach mam troche kolein. Jak myślicie? Nie zaszkodziłem sobie tylko? Niestety nie bede już miał w tym tygodniu czasu i dlatego tak, a w przyszłym to wydawało mi sie że już bedzie ciut późno.

Opublikowano

Właśnie , natura zrobi swoje i na zapas niema się co martwić

Mam taką ziemię że kiedyś posiałem około 25 luty nie było śniegów ani mrozu a omłot 1,5 t/ha

Ziemia pod owies musi być wilgotna ale i ciepła

Optymalny termin (podlaskie)15-25 kwiecień

Najbardziej plonotwórczy dla owsa jest deszcz w fazie strzelania w źdźbło ,tyle że nie mamy żadnego wpływu na to kiedy pada

I tu Cie trochę zaskoczę ale prawie 70% zapotrzebowania owsa na wodę przypada w czerwcu i lipcu czyli to już faza liścia flagowego, wyrzucania wiech i nalewania ziarna.

Opublikowano

Witam,

Jesienią przeorałam łąkę aby w tym roku wsiać owies. Łąka była najpierw spryskana round'upem a nastęonie zorana. Co dalej? Sezon się opóźnił a muszę wsiać owies. Powinnam móc wjechać w piatek na pole. I co? Talerzówka, brona siew? Czy czarny owies na V klase zmieni - głównie piachy będzie ok?? Czy kosztować się na kwalifikat bingo? Ile wsiać wg normy 200 kg / hektar? czy zwiekszyc norme w zwiazku z opoznieniem siewu? zasilać czy nie?

Mogę Was prosić o radę i odpowiedź na moje może banalne pytania?

Z góry dziękuje

Opublikowano (edytowane)

w taki sposób kiedyś uprawiłem na wiosnę zaoraną wiosnę

To się nie dziwię że w tym roku ona tak szybko nie przychodziła. :D

Normę chyba będzie trzeba zwiększyć, I będzie trzeba pilnować, bo coś mi się wydaje że na takim podłożu to teraz szybko chwasty dają sobie znać, a siew opóźniony jest na nie bardziej podatny.

Edytowane przez Kuba1212
Opublikowano

Dzieki za odpowiedz

jeszcze tak na szybko jak zdaze to jaki nawoz??? jutro prawdopodobnie w pole bo w koncu jest pogoda i da sie wjechac. po talerzowce od razu siew? potem brona?

Opublikowano

Witam,

Jesienią przeorałam łąkę aby w tym roku wsiać owies. Łąka była najpierw spryskana round'upem a nastęonie zorana. Co dalej? Sezon się opóźnił a muszę wsiać owies. Powinnam móc wjechać w piatek na pole. I co? Talerzówka, brona siew? Czy czarny owies na V klase zmieni - głównie piachy będzie ok?? Czy kosztować się na kwalifikat bingo? Ile wsiać wg normy 200 kg / hektar? czy zwiekszyc norme w zwiazku z opoznieniem siewu? zasilać czy nie?

Mogę Was prosić o radę i odpowiedź na moje może banalne pytania?

Z góry dziękuje

Opublikowano

dzisiaj posiałem 3,5ha owsa, trochę na raty ale cóż zrobić, przyznam szczerze, że tak późno owsa nie siałem ale w sumie lepiej późno niż wcale :) odmiana celer norma 200kg/ha.