Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jak na razie owies ma świetne warunki.

u mnie był wczoraj jeden taki głupio-mądry rolnik z sąsiedniej wioski, bo chciał kupić owies do siewu (ode mnie, jak ja sama kupuję na paszę i do siewu:)) i mnie wyśmiał, że mam owies już zasiany. stwierdził ze on "owies na pół kwietnia zasieje i też zdąży urosnąć", bo jak wyjdzie z ziemi i złapie go mrozek (podał dla przykładu minus 2 stopnie), to już "po owsie". nawet mi się nie chciało tłumaczyć cepowi, z resztą po co, skoro on wie wszystko lepiej, tylko nie wiedzieć czemu tak mu wszystko kijowo wychodzi:)

2 czy 3 lata temu owies jak zaczynał wchodzić w fazę strzelania w źdźbło dostał -7 przez 2 noce. Przez tydzień trochę przyhamował a potem śmigał normalnie. W badaniach wyszło że owies jeżeli przejdzie proces hartowania jest w stanie wytrzymać -13 bez pokrywy śnieżnej. Toż to prawie tyle co jęczmień ozimy.

Opublikowano

tylko pojedyńcze rośliny owsa, ale 2 lata temu przemarzło przenzyto (przynajmniej tak mi sie wydawało), wiec bez orania poleciałem agregatem z siewnikem i wyszła mieszanka owsa z przenżytem

Opublikowano

Ja wczoraj(22.03) posiałem owies Haker 190kg/ha i się zastanawiam czy nie za cienko.

Przedsiewnie Saletrzak 200kg/ha.

Głównie V klasa ziemi i troszkę VI klasy.

Sieje ktoś z forumowiczów owies Haker?

Opublikowano

Jak myślicie ile może zostać pieniędzy z uprawy owsa na V klasie?

Mam możliwośc wzięcia 6 ha do uprawy tylko że bez dopłat podatek płaci właściciel, nie wiem jak paliwo. Tata mi mówi że to bez sensu Ale jakoś mało to do mnie przemawia bo on zawsze tak mówi.

Opublikowano

Tak to już jest z tymi środkami jednemu działa i go chwali inny po jego zastosowaniu jest załamany dwaj poprzednicy polecają lintur ja omijam go bo mnie zawiódł i już raczej nie skuszę się na lintur jak i na oziminy nie kupię Huzar activ

Opublikowano

trzeba było grzebnąć w ziemi, zobaczyć, jakie ma kiełki. powinien wyjść na dniach, chyba, że faktycznie posiany za głęboko. ja staram się siać jak najpłycej, chyba, że jest sucho, zawsze mi mówiono , że "owies lubi widzieć niebo".

Opublikowano

A bądz mądry zasiejesz głęboko deszcz przyklepnie i wschody kiepskie ,zasiejesz płytko deszcz wypłucze glebę i ziarno miejscami jest na wierzchu i tez nie skiełkuje ja zasiałem w sobotę deszcz pada cały czas ale bez ulewy i jest mokro ale nie błoto tylko kiedy on wyjdzie jak zimno 3-6 stopni cały czas do prawdziwej ciepłej pogody musimy jednak czekać do kwietnia inne spostrzeżenie mam sąsiada chyba najspokojniejszy niewyrywny gość jeszcze nie siał nawozów nie uprawia pola czeka na prawdziwą wiosnę ciepłą i tak samo z sadzeniem ziemniaków nigdy się nie spieszy i jak tak sobie pomyślę jemu kiełkuje zboże po kiku dniach i połowie kwietnia nie widac różnicy między naszymi a jego i żniwa podobnie a nie jest to jakiś biedny tylko jeden z większych i sprzęt ma najnowszy

Opublikowano

nie posłuchałam. owsa nie sieję głębiej niż żyta. zawsze góra 3 cm. moja nauczycielka od ppż-tu zawsze mi mówiła o owsie. chyba że cos pokręciłąm. no może pokręciłam, juz sprawdziłam w wyszukiwarce :D

a po co niby siac owies głębiej niz żyto? 5 cm to maks, chociaż w mojej opinii za dużo.

Opublikowano

Owies ma łuskę więc trudniej dociera wilgoć do ziarniaka. Żyto które leży nie przykryte ziemią ma większą szansę wzejść niż owies dlatego owsa nie sieję nigdy zbyt płytko. Głównie dotyczy to ziem piaszczystych które szybko tracą wilgoć ja sieję do 4cm. W zaleceniach uprawy owsu przeczytałem że można i 5cm a na cięższych już płycej ze względu na możliwość zasklepienia się wierzchniej warstwy i roślina ma ciężej wyjść na z ziemi.

Opublikowano

jakie herbicydy polecacie zastosowac w owsie? O zwalczeniu owsa głuchego chyba mozna pomażyć.

No głuchego nie zwalczysz.

U mnie rok temu chwastox nie dał rady, przepuścił rumianowate. Czyli został mi się praktycznie lintur i granstar. Kupiłem lintur i myślę że będzie ok.