Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Witam mam pytanie odnosnie silnika elektrycznego 3 fazowego od bąka . Na rozruchu tylko buczy jak przełącze na "2 bieg" czyli prace to sie kreci wolno i po jakis 20 sekundach gasnie. I teraz pytanie co z nim jest czyżby spalony? Ale spalony chyba wogle by nie krecil;/ Proszę o jakieś sugestie;)

Ostrzeżenie pkt. 1.5. Temat poprawiłem.

Edytowane przez Elektrotechnik
Gość Profil usunięty
Opublikowano

Jaki rozruch i praca? Przecież tam nie ma czegoś takiego, jest przełącznik gwiazda-trójkąt.

Opublikowano (edytowane)

Są dwie pozycje rozruch i praca . Problem rozwiązałem 1 faza gdzies przepadała okazało sie ze kabel ztopiło jeszcze niewiem dlaczego jutro bede wiedział.

Po co te ostrzeżenie ?? Poprawiłbym ;) niewiem jak ty to nazywasz ale dla mnie to jak dwa biegi hehe 

Edytowane przez Bolsick
Opublikowano

Jeśli były by to dwa biegi, to była by i inna prędkość silnika na każdym z nich, a tak nie jest.

Silnik na obydwu pozycjach ma takie same obroty.

Przełącznik gwiazda-trójkąt służy do zmiany połączeń uzwojeń by zmienić charakterystykę pracy silnika. Czyli zmniejszyć prąd rozruchowy, dzięki temu rozruch jest łagodniejszy dla silnika, przełącznika, zabezpieczeń nadprądowych jak i sieci zasilającej.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Dokładnie. Silnik może pracować dowolnie długo zarówno w układzie gwiazdy jak i trójkąta. Tyle, że w układzie gwiazdy będzie miał mniejszą moc. Ja np. mam przy pile tarczowej silnik 7,5kW. Jak przecinam grube drewno dużą tarczą to pracuje na trójkącie, a jak zakładam małą tarczę to silnik pracuje w układzie gwiazdy.

Opublikowano

Dokładnie tak. Uzwojenia silnika będą zasilane niższym napięciem i silnik będzie pobierał mniejszy prąd. No i wynika z tego, że będzie dostarczał mniejszą moc, niż przy połączeniu w trójkąt.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Prąd jest 1,73 razy mniejszy, więc... Tyle, że zmienia się cos fi jak silnik jest niedociążony więc moc oddawana będzie różna.

Opublikowano

Może ktoś pomoże? Silnik 3 fazowy, od krajzegi, nie burzy, nie rusza, nic kompletnie, zero reakcji. Między u1-u2,w1 -w2, v1-v2 przejście, rezystancja 2.2 na uzwojeniach, napięcie do złącza dochodzi, co jest grane? Co jeszcze można sprawdzić? Silnik czeski molehnice czy jakoś tak, 6 wyprowadzen.

Opublikowano

Sadek między zerem a każda z faz jest ok 230 V.

Na zaciskach silnika po zalaczeniu przełącznika oczywiście.

Po  załączeniu przełącznika   to nic  nie  namierzysz , odłącz  kabel  od  silnika  i wtedy sprawdź napięcie  za  wyłącznikiem 

Opublikowano

Po załączeniu przełącznika to nic nie namierzysz , odłącz kabel od silnika i wtedy sprawdź napięcie za wyłącznikiem

dlaczego nic nie namierze? Jak będzie podłączony do silnika to miernik będzie kłamał.

Sadek wieczorem zmierze.

Opublikowano

Po załączeniu przełącznika to nic nie namierzysz , odłącz kabel od silnika i wtedy sprawdź napięcie za wyłącznikiem

dlaczego nic nie namierze? Jak będzie podłączony do silnika to miernik będzie kłamał.

Sadek 400 v

Bo będzie się zamykał obwód przez uzwojenia

No fakt masz rację.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

I na tym niestety Twoje możliwości pomiarowe się kończą. Teraz trzeba wezwać fachowca ze sprzętem, który pomierzy prądy fazowe i powie co jest nie tak. Możesz też zasymulować silnik trzema identycznymi żarówkami połączonymi w gwiazdę.

Opublikowano

Tak naprawdę  to nikt nie  wie  co i jak mierzyłeś , więc  pytanie  retoryczne ... 

Sprawdź  napięcie międzyfazowe na  wyłączniku [przed] ,odłącz  silnik i sprawdź na  kablu  do silnika [ za  wyłącznikiem ]

No  i przydałby się  amperomierz  tzw  cęgi ...

Ten silnik  chodził i przestał?  czy  podłączyłes  i nie  chce  chodzić?