Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
  W dniu 14.04.2024 o 12:14, Szymi40 napisał(a):

Nie  pryskałem    -  jak będzie dużo owsika i   trochę   perzu było  to polecę  lebradorem ale  to  na jednoliścienne.  

Rozwiń  

napisz do mnie, bo mialbym kilka pytan, a nie mogel wyslac wiadomosci

Opublikowano

odświeże temat nostrzyku, chce spróbować w tym roku tyle że z  dwuletnim. Najbardziej się obawiam presji chwastów na początku wschodów a i że za bardzo nie ma czym prysnąć bo  z relacji osób po różnych forach można wnioskować że jest bardzo wrażliwy na  wszelkie opryski. Perzu mam nadzieję już sie pozbyłem, na jesień pryskałem glifosatem w słusznej dawce, po tym była orka zimowa , w styczniu dałem wapniak kornicki granulowany w ilości 2t na ha. Co do warunków z wjazdem to nie ma problemów można wjeżdzać o każdej porze w deszcz czy słońce, gleby lekkie 6 klasa, miejscami 5, nawet może w 4 wpada, i nie wiem czy siać jak najszybciej czy czekać na cieplejsze, tak mi polecono bo w zimnej ziemi słabo rośnie.  Z chwastów to problem jest głównie z komosą i chwastnicą może jakbym teraz posiał to zdąży coś już podrosnąc przed falą chwastów? @bortys2001 piszesz że u Ciebie też był spory problem z chwastami, post wyżej mówisz że pryskałes pierwsze dni kwietnia to kiedy był siew? Jak duży był wtedy już nostrzyk, na zdjęciach bardzo ładnie to wygląda chciałbym uzyskac taki efekt u siebie, jaka u Ciebie gleba? Widze że pod lasem czyli też pewnie cudów nie ma. Myśle siać w rzędy 30 cm w dawce około 12-13 kg na ha.

Opublikowano

Siej   jak najszybciej -wschodzi długo i potrzebuje dużo wilgoci do wschodów. Na  jednoliścienne  Labrador 2 litry, jak duża presja  dwuliściennych  to skoś jak będzie  wilgotno  jak będzie miał  z 30 cm.   nostrzyk odbije. A  i na 6 klasie  jak będzie sucho cudów nie będzie- jak kwaśne  nie powschodzi lub wzejdzie i zginie.

• Like 1
Opublikowano

do ideału dużo brakuje, badanie robiłem 3 lata temu wtedy ph było w okolicach 4- 4.7, najgorsza próbka miała 3.9, wtedy poszło 2,5 tony granulowanego węglanu wapnia 04 na ha , a w tym roku, jakos msc temu 2 tony kredy 06a na ha. jak ma z tego nic nie wyjść to się zastanawiam czy nie lepiej coś innego. posiać bardziej pewnego. jak zrobię próbe kiełkowania (w ciemno nie chce siać) to mógłbym wjeżdzać, myśle że do 1,5 tygodnia powinny puścić kiełki w ciepłym miejscu

Opublikowano

Moim zdaniem te  5,5 ph  to minimum-  ,  weź  jakiś podstawek szczyptę nasion na ręcznik papierowy zalej dobrze wodą i z góry też ręcznik -musi być cały czas mokre. W cieple w ciągu tyg. musi zakiełkować.  Ja na totalnym piachu sieję żmijowiec grecki.

• Like 1
Opublikowano
  W dniu 6.03.2025 o 10:57, citrulline napisał(a):

odświeże temat nostrzyku, chce spróbować w tym roku tyle że z  dwuletnim. Najbardziej się obawiam presji chwastów na początku wschodów a i że za bardzo nie ma czym prysnąć bo  z relacji osób po różnych forach można wnioskować że jest bardzo wrażliwy na  wszelkie opryski. Perzu mam nadzieję już sie pozbyłem, na jesień pryskałem glifosatem w słusznej dawce, po tym była orka zimowa , w styczniu dałem wapniak kornicki granulowany w ilości 2t na ha. Co do warunków z wjazdem to nie ma problemów można wjeżdzać o każdej porze w deszcz czy słońce, gleby lekkie 6 klasa, miejscami 5, nawet może w 4 wpada, i nie wiem czy siać jak najszybciej czy czekać na cieplejsze, tak mi polecono bo w zimnej ziemi słabo rośnie.  Z chwastów to problem jest głównie z komosą i chwastnicą może jakbym teraz posiał to zdąży coś już podrosnąc przed falą chwastów? @bortys2001 piszesz że u Ciebie też był spory problem z chwastami, post wyżej mówisz że pryskałes pierwsze dni kwietnia to kiedy był siew? Jak duży był wtedy już nostrzyk, na zdjęciach bardzo ładnie to wygląda chciałbym uzyskac taki efekt u siebie, jaka u Ciebie gleba? Widze że pod lasem czyli też pewnie cudów nie ma. Myśle siać w rzędy 30 cm w dawce około 12-13 kg na ha.

Rozwiń  

Zobacz na YouTube kanały biofarma kolin i drugi orkiszowa Pasieka tam znajdziesz trochę informacji o uprawie nostrzyku 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

no racja, to ja źle zrozumiałem, w takim razie kiedy był oprysk?

swój posiałem  już 12 marca +\-2 dni nie pamiętam dokładnie narazie nie ma co widzieć coś tam wychodzi delikatnie, kiełkuje i puściło dwa pierwsze listki  miejscami i jakby stanęło w miejscu, a na dniach pierwsze chwasty zaczeły też wychodzić.

Edytowane przez citrulline