Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  W dniu 11.03.2015 o 21:55, simson2812 napisał(a):

Witam mam takie pytanie jaki rozsiewacz wybrać marki amazone aby równo siał na 12m, nie musi mieć dużej pojemności bo i tak big-bagów nie sypię. Jest sporo typów i nie wiem wktóry uderzyć

Nie wiem cenowo ile chcesz przeznaczyć, ale ja mam amazone zaf 604 r i sieję ursusem 330 i sieje idealnie na 12 metrów nawet w pszenicy w dawce na kłos(mocznik też sięgnie). Takie coś za 3500 zł kupisz w bardzo dobrym stanie. Sąsiad ma zaf 602 i nie sięga, a 604 to nowszy model. To takie najtańsze rozwiązanie z amazone, saletrosan, saletrzak, polifoska poleci nawet 15 metrów.

Opublikowano
  W dniu 5.03.2015 o 16:18, KlimekPL napisał(a):

Co ty mówisz, w umowie sobie możesz wpisać nawet 1zł a urząd skarbowy i tak po swojemu oszacuje "wartość" pojazdu. Ja kupiłem samochód za 7500 i tak było w umowie, a podatek musiałem zapłacić od kwoty 10900 bo tak mają w katalogu.

Kiedy ostatnio rejestrowałeś coś?  Ja kupiłem motocykl, kilku poprzednich właścicieli go nie rejestrowało a umowy były wszystkie poniżej 1k i żadna nie była w skarbówce. Ja kupując wpisałem 5k poszedłem zapłacić podatek, wziąłem wszystkie umowy, ale ich interesuje tylko ostatnia - czyli ta moja.

Opublikowano

tak o ten wałek który wchodzi do skrzyni zasypowej. jeżeli będzie luz pomiedzy tym wałkiem a skrzynia zasypową to tamtędy będzie uciakał nawóz. Najlepiej przy kupnie podłączyć go do ciągnika i wsypać trochę nawozu. jak nie ucieknie to brać, bo skrzynia przekładniowa jest chyba niezniszczalna.

Opublikowano
  W dniu 12.03.2015 o 19:59, matisz napisał(a):

Ja tez bede przymierzał sie do zmiany rozsiewacza i chciałbym zapytac co sadzicie o tego typu rozsiewaczach? Akurat nie o te konkretnie mi chodzi ale o tego typu. :)

http://olx.pl/oferta/rozsiewacze-amazone-400l-2-talerzowe-CID757-ID8lDj1.html#231974fce0

http://olx.pl/oferta/rozsiewacz-nawozu-amazone-CID757-ID6ZyIZ.html#231974fce0

upieracie sie tutaj wszyscy na te amazonki....

powiem że miałem kiedyś coś podobnego i jest to jeden wielki shit....

siał nierówno, na 12m nie dorzucał, robił takie pasy nawozu że było widać fale na zbożu gdzie więcej a gdzie mniej....

Sprzedałem to gów...o i kupiłem uzywany Bogballe DZ500 z nadstawką na 750kg.... i powiem tak - w porównaniu do tej zaf 602 to niebo a ziemia...

jest tu zastosowana kompletnie inna technologia rozsiewu nawozu (4 krotne pokrycie łanu nawozem) tarcze obracają się w przeciwnym kierunku czyli od zewnątrz do wewnątrz co powoduje że nawóz za rozsiewaczem się krzyżuje i lepiej pokrywa pole. Do tego posiada wysiew graniczny polegający na zmianie łopatek na jednym talerzu a na drugim zmiana kąta normalnych łopatek (operacja zajmuje 2min)

możliwość rozsiewu od 12 do 18m... teraz będę przechodził na ścieżki 15m to nie będzie z nim najmniejszych problemów....

lata z nim c 330 i miałem już w nim usypane 650kg (ciapek ma dodatkowe obciążniki w przodzie, bo inaczej niebo ogląda)...

Rama pozwala na modyfikację w postaci nadstawek chyba nawet do 1,5t....

reasumując firma naprawdę godna polecenia, specjalizująca się w rozsiewaczach, wystarczy zobaczyć jaką mają halę i urządzenia do testowania dokładności wysiewu:

żeby stwierdzić że marka ta wcale nie wypadła sroce z pod ogona.

Poza tym chyba panuje mainstreamowe przekonanie że amazone to wszystko co najlepsze i w większości tak może jest, ale jeśli chodzi o rozsiewacze to poważnie bym polemizował.

Opublikowano

propo rozsiewaczy to znajomy handlarz kilka lat temu przywiózł mi rozsiewacz PZ z wtrząsami skrzyni o ładowności 700kg  , pracuje bez zarzutu

Opublikowano

http://olx.pl/oferta/sprzedam-kombajn-zbzowy-massey-ferguson-507-CID757-ID92jnt.html#8f817cf8cb

Stanowczo odradzam. Gościu sobie ja.ja robi. Heder urwany, złapany na pasie. Dziury w zbiorniku, silnik cały mokry, przewody hydrauliczne pourywane  i wiele innych usterek nie pozwalających wyjechać w pole. Najlepsze jest to że twierdzi iż pracuje nim trzeci sezon a tak naprawde kupił go w zeszłym roku. Porażka.

Opublikowano

Opony niezłe :D ciekawe co on robił z takimi kołami. Cena nie taka zła, koła trzeba by opchnąć i założyć mu normalne - pewnie jakiś grosz by z tego został. Ale jego pochodzenie (francja) nie wróży mu dobrze :P

Opublikowano
  W dniu 13.03.2015 o 19:03, tomekzet napisał(a):

A w osadniku tak jakby czerwony nektar  :)

Jeśli sprowadzony z Francij  to napewno czerwona ropa, bo tam paliwo rolnicze jest właśnie barwione.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Marcin821010
      Witam wszystkich,
      Mam pytanie gdzie w przyczepie Autosan D50 z 1990 r.  znajduje się tabliczka znamionowa i numery ramy
    • Przez Gremorg
      Witam, mam pytanie dotyczące obsługi, a konkretnie do czego służą te 3 przyciski w ładowarce Manitou MT 1740 SLT.
      Nie mam do niej instrukcji obsługi, a podczas pracy ciężko zaobserwować aby coś znacznie się zmieniało.
      Dzięki za pomoc i pozdrawiam !

• Przez sintia
      Získání dokumentů EU, pasů, občanského průkazu, řidičského průkazu a lodního průkazu je s naší pomocí snadné. Nabízíme rychlou a efektivní službu, díky které získáte dokumenty, které potřebujete, během okamžiku. Kontaktujte nás https://continentaldocs.com/cs/
      Telegram: @ChooseAn
        E-mail: minskoert@gmail.com

• Przez Paweł8484
      Witam, Mam problem z ładowarką teleskopową manitou mt1135 rozrusznik kręci ale maszyna nie chce odpalić tak jak by była jakaś blokada. Wyświetla się czerwony trójkąt z wykrzyknikiem. Może ktoś coś wie coś na ten temat

• Przez Filip98
      Witam serdecznie,  poszukuje kompletną kabinę do kramera 612slx,  czy wiecie może gdzie udało by mi się kupić? Pozdrawiam serdecznie 
  • Dodaj nową pozycję...
v