Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

znalazłem w internecie kalkulację produkcji propsiąt i tuczników

ale nie rozumiem

prosze powiedcie mi co ta osoba miała na myśli z tymi wybrakowanymi lochami bo ja nie rozumiem

Lp. Pozostałe koszty bezpośrednie Poziom brakowania (%/cykl) Cena loszki hodowlanej (zł) Koszt remontu (zł/szt.) Ilość zabiegów na skuteczne pokrycie Średni koszt jednego zabiegu (zł) Wartość zabiegu na tucznika sprzed. (zł) 1 Remont stada 0,17 zł 700,00 zł 11,62 zł 2 Inseminacja 1,00 zł 51,00 zł 5,10 zł

Edytowane przez jaceko
Opublikowano

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: taaaaaaaa , to one chyba miały nie po tyle ile pisałeś ale po 35kg :P

ciekawer kto Ci tyle dał?????? chyba trafiłeś na pijaka lub narwańca :o

Opublikowano

Kolego POL nie widziałeś prosiaków to się nie wypowiadaj. Waga była dokłanie 27,2 kg. Po prosiaki w tej cenie mam średnio 3-4 telefony tygodniowo i kto raz wziął odemnie prosiaki to dzwoni po kolejne bo prosiak od tej wagi do 120 kg rośnie równo 3 miesiące (sprawdzone na 3 chlewniach). A Cena wcale nie jest wygórowana bo 9 zł/kg

Opublikowano (edytowane)

Przepraszam kolego jeśli Cie uraziłem ale cena wydawała mi się wysoka bo u nas cena prosiąt to 350-400zł za piękne PBZ 25-30kg.

Proszę o pokutę i rozgrzeszenie :blush:

Lukaczmarek wstaw tutaj fotki swoich prosiat to zobacze jaki masz towar.

Edytowane przez POL1
Opublikowano (edytowane)

To tanio kolego.

Bo cena już przewyższa 450 zł za parke.Byłem dziś na targu to co ładniejsze prosięta to nikt nie sprzeda poniżej 450 zł parka.

Ja zrezygnowałem z zakupu , gdyz przy takiej cenie prosiąt to nie opłacalne , policzyłem koszt zboża , prowitu, szczepienia i na 20 sztukach gdybym sprzedał zarobił bym 1000-1500zł

Więc szkoda fatygi za 4mc trudu.

Edytowane przez POL1
Opublikowano

To tanio kolego.

Bo cena już przewyższa 450 zł za parke.Byłem dziś na targu to co ładniejsze prosięta to nikt nie sprzeda poniżej 450 zł parka.

Ja zrezygnowałem z zakupu , gdyz przy takiej cenie prosiąt to nie opłacalne , policzyłem koszt zboża , prowitu, szczepienia i na 20 sztukach gdybym sprzedał zarobił bym 1000-1500zł

Więc szkoda fatygi za 4mc trudu.

gdzie taka cena jest ?? no to teraz twoja wypowiedz mnie przygnębiła , no ale jak się spieszysz to trzeba sobie lepiej iść siąść , trzeba odżałować stratę i tyle <_<

Gość marekfarmer
Opublikowano

Ja jutro jadę po prosiaki to cena 320zl/parę

Opublikowano

Lukaczmarek to za co ty przyjacielu chowasz te swinki skoro Ci na Duńczyku 30 zł na czysto nie zostanie?

Chodowlla świnek się opłaca jak mamy swoje prosięta w innym wypadku bywa róznie albo wygrał albo przegrał ( zależy od ceny)

Ja w zyciu bym nie dał tyle pieniędzy za duńczyka czy holendra .

Dziwie się kolegą że kupują .

Ja jak kupiłem prosięta to zawsze 3.5-4mc chowu i waga 110-130kg czasem więcej.

Więc czym się różni ten duńczyk czy holender od PBZ-a ?Mięsnością , szybszym przyrostem wagi?

Teraz jest taki popyt na tuczniki że nikt nie patrzy czy chude czy tłuste tylko biorą jak leci bo nie ma tuczników.

Nie tak dawno na targu w Miechowie kupowali na ciężarówki tuczniki i odjeżdżali pełno , a teraz pusto wracają pomimo tak dobrej ceny jaką oferuja w granicy 6,0 zł netto.

Cena prosiat jest bardzo wysoka , zboża tak samo więc każdy woli bez kłopotu sprzedać zboze a nie fatygować się prosiakami-Taka prawda panowie.

Opublikowano

jak mam kupic np 200sztuk z rynku to ja dziekuje.raz mialem to mi 10% odeszlo i lekarz sporo zarobil a holendra mam z jednego numeru, ze swiadectwem, z dowozem,lepsze przytrosty i miesnosc i dostane sporo wiecej na wbc niz za rynkowce.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez yacenty
      Cześć wszystkim!
      Kontynuujemy serię wątków na nowy rok. Tym razem temat, który wymaga trzymania ręki na pulsie – ceny prosiąt w 2026 roku.
      Wszyscy wiemy, jak chwiejny potrafi być ten rynek i jak mocno zależy od sytuacji za granicą (Dania/Niemcy) oraz stref ASF w Polsce. Abyśmy mieli jasny obraz sytuacji na starcie roku, otwieram dyskusję o aktualnych stawkach za warchlaki.
      Proszę o dzielenie się informacjami zarówno o towarze krajowym, jak i imporcie. Aby uniknąć nieporozumień, bardzo proszę o precyzowanie parametrów według poniższego wzoru:
      Województwo/Rejon:
      Pochodzenie (Kraj/Import):
      Waga:
      Cena (netto/brutto):
      Ilość (detal/hurt):
      Dodatkowe uwagi (genetyka, terminy płatności):
      Jak oceniacie opłacalność wstawień na początku 2026? Czy w Waszych okolicach widać większe zainteresowanie zakupem, czy raczej postoje?
      Tradycyjnie przypominam o zachowaniu kultury dyskusji. Wymieniajmy się wiedzą, a nie wyzwiskami.
      Dobrego roku i stabilnych cen!
  • Dodaj nową pozycję...
v